Το γοτθικό παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα στο Άλσος Συγγρού (Photostory)

Το Άλσος Συγγρού είναι μια όαση πρασίνου στην πόλη και ένα κόσμημα του Αμαρουσίου. Εκτός αυτού, κρύβει πολλές εκπλήξεις στο εσωτερικό του με πλούσια ιστορία και παράδοση.

Το maroussi-news επισκέφθηκε και αιχμαλώτισε στο φακό του το ιστορικό παρεκκλήσι του Αγίου Ανδρέα στο Άλσος Συγγρού, το μοναδικό ορθόδοξο ναό γοτθικού ρυθμού στην Ελλάδα!

Το παρεκκλήσι κατασκευάστηκε με βάση τα σχέδια του Γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστο Τσίλλερ, μαθητή του Θεόφιλου Χάνσεν. Ο Ερνέστος Τσίλλερ είχε έρθει το 1861 στην Αθήνα την πόλη που έγινε μόνιμος τόπος κατοικίας του για τα επόμενα εξήντα χρόνια. Το μικρό παρεκκλήσιο ακολουθεί τον τύπο της βασιλικής παρουσιάζοντας πολλά κοινά στοιχεία τόσο με τον καθολικό ιερό ναό του Αγίου Λουκά στο Νέο Ηράκλειο Αττικής –ο οποίος θεμελιώθηκε το 1842 πάνω σε σχέδια του Θεόφιλου Χάνσεν και αποπερατώθηκε το 1845- όσο και με τις Gustan-Adolifkirche (1846-1849) των Ludwing Foster και Θεόφιλου Χάνσεν στη Βιέννη, και κυρίως με το μικρό παρεκκλήσιο του νεκροταφείου των Ευαγγελιστών στην Βιέννη (1865), επίσης έργο του Θ. Χάνσεν.

Λαμβάνοντας ως δεδομένο ότι ο Ερνέστο Τσίλλερ επισκεπτόταν συχνά τη Βιέννη προκειμένου να ενημερωθεί για το αρχιτεκτονικό γίγνεσθαι και τις τάσεις που επικρατούσαν, είναι φυσικό να επηρεάστηκε από το έργο του δασκάλου του. Αυτό που ίσως δεν θα γίνει ποτέ γνωστό είναι εάν η χρήση του συγκεκριμένου ρυθμού για το μικρό ορθόδοξο ναϋδριο του Αγίου Ανδρέα υπήρξε επιθυμία του εθνικού ευεργέτη ή επιλογή του διάσημου αρχιτέκτονα.

Το παρεκκλήσι πάντως, που βρίσκεται δίπλα στον Πύργο του Ανδρέα Συγγρού, πήρε το όνομά του από τον εθνικό ευεργέτη και κοσμεί το Άλσος Συγγρού στο Μαρούσι προσδίδοντας μια νότα ιστορίας και ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής στο χώρο.

Share