Ιερός ναός Εισοδίων της Θεοτόκου στην Αγία Φιλοθέη: ένα εκκλησάκι που έχει αφεθεί να ρημάζει

Στην περιοχή της Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου, που συνορεύει με το ΟΑΚΑ και την Αλσούπολη, βρίσκεται ένα πανέμορφο εκκλησάκι του 16ου αιώνα, το οποίο ρημάζει λόγω της γραφειοκρατίας και της αδιαφορίας των ιδιοκτητών του. Μάλιστα, στη μονή είχε ταφεί η Αγία Φιλοθέη.Η Ιερά Μονή των Εισοδίων της Θεοτόκου, ή αλλιώς Μετόχι Καλογρέζας, ιδρύθηκε το 16ο αιώνα από την Αγία Φιλοθέη την Αθηναία που έδρασε κατά την Τουρκοκρατία και πέθανε το 1589. Επειδή το σκήνωμά της χρόνια μετά είχε μείνει άθικτο και μυρόβλυζε, θεωρήθηκε θαύμα και μεταφέρθηκε στη μονή του Αγίου Ανδρέου στο κέντρο της Αθήνας.

Επί βασιλείας Όθωνος, οι μονές με λιγότερα από 6 μέλη διαλύθηκαν και πουλήθηκαν σε  ιδιώτες, με αποτέλεσμα το ιδιοκτησιακό καθεστώς της μονής για χρόνια να αμφισβητείται, κάτι που οδήγησε στη σταδιακή υποβάθμιση του χώρου.

Πλέον σώζεται μόνο ένα τμήμα του περίβολου και κάποια κελιά της παλιάς μονής, ενώ οι τοιχογραφίες του καθολικού που χρονολογούνται και αυτές από τον 16ο αιώνα είναι σε πολύ κακή κατάσταση. Μάλιστα, το 1987 κλάπηκαν μέσα από την εκκλησία βιβλία, εικόνες, σταυροί και δισκοπότηρα των αρχών του 19ου αιώνα, ανεκτίμητης ιστορικής και θρησκευτικής αξίας.

Με πολύ πρόσφατη απόφαση του Εφετείου Αθηνών υπ. αριθμόν 421/2018 ξεκαθαρίστηκε το ιδιοκτησιακό καθεστώς της μονής και ορίστηκε ότι αυτή ανήκει στην Ιερά Μητρόπολη Αμαρουσίου, Κηφισίας και Ωρωπού. Μένει να δούμε ποιες κινήσεις θα γίνουν από εδώ και στο εξής, για να προστατευθεί η μονή και να λειτουργήσει ξανά…