Η επιστολή-απάντηση του Προέδρου ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη στον Υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας για την τοπική διαχείρηση του προσφυγικού

Επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας Τόμας Ντε Μεζιέρ απέστειλε ο Πρόδερος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος, Γιώργος Πατούλης, με αφορμή αναφορές του πρώτου για ευθύνες δημάρχων νησιωτικών δήμων, σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσης στα hot spots.

Συγκεκριμένα, ο Υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας φέρεται να δήλωσε κατά τη διάρκεια παρουσίασης στοιχείων για το προσφυγικό στο Βερολίνο την Τρίτη ότι «η ΕΕ άλλα και η Γερμανία έχουν προσφέρει τεράστιες επικουρικές υπηρεσίες, χρήματα είναι διαθέσιμα. Προσφέρεται βοήθεια – αλλά τις περισσότερες φορές δεν ενεργοποιείται από τους δημάρχους των νησιών».

Ο κ. Πατούλης, του απεύθυνε επιστολή μέσω της Γερμανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα, υπερασπιζόμενος της μεγάλης συμβολής της Ελληνικής Τοπικής Αυτοδιοίκησης στη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού προβλήματος της Ευρώπης.

Στην επιστολή του, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ απευθυνόμενος στον κύριο Ντε Μεζιέρ, επισημαίνει ότι όφειλε να γνωρίζει «ως πολίτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνον ως Γερμανός Υπουργός, την σημαντική ανθρωπιστική συνεισφορά των δημοτικών αρχών αλλά και των τοπικών κοινωνιών των ελληνικών νησιών, στην αντιμετώπιση του προσφυγικού- μεταναστευτικού προβλήματος».

Μεταξύ άλλων, αναφέρει πως 1.200.000 πρόσφυγες και μετανάστες πέρασαν από τα ελληνικά νησιά , χωρίς επαρκή οικονομική βοήθεια και μέσα, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως «κανένας νησιωτικός ∆ήµος δεν έχει εισπράξει ούτε ένα ευρώ βοήθειας για τη διαχείριση του προσφυγικού προβλήµατος. Δεν αποτελεί λύση να πληρώνεις για να εγκλωβίζεις δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε ένα νησί ή σε µια χώρα, για να ζουν οι υπόλοιποι µε την ησυχία τους και « να µας κουνούν στη συνέχεια και το δάκτυλο» . Στη συνέχεια, ο κ. Πατούλης επισημαίνει ότι σε αυτή την «κρίσιμη περίοδο, είναι αναγκαία περισσότερο από ποτέ άλλοτε η συνεργασία και η αλληλεγγύη μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και ιδιαίτερα της Αυτοδιοίκησης».

«Αντί λοιπόν να ρίχνονται ευθύνες για τη διαχείριση του προσφυγικού στην Αυτοδιοίκηση, ιδιαίτερα σε μικρούς Δήμους χωρών που αποτελούν πύλες υποδοχής των ροών, θα ήταν προτιμότερο να εργαζόμαστε συλλογικά. Να επιδιώξουμε στην Ευρώπη μεταξύ άλλων την υιοθέτηση μιας κοινής πολιτικής διαχείρισης των μεικτών ροών υπηκόων τρίτων χωρών, τη δημιουργία ενιαίου συστήματος ασύλου, την εφαρμογή ενιαίου πλαισίου για μετεγκαταστάσεις υπηκόων τρίτων χωρών, τη διαφύλαξη της κοινωνικής ειρήνης των τοπικών μας κοινωνιών και την αποτροπή εκδήλωσης φαινομένων ρατσιστικών συμπεριφορών και την παροχή δυνατότητας στους Δήμους να θεωρούνται φορείς υλοποίησης δράσεων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού – μεταναστευτικού».

Share