Παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου η παρουσίαση του πονήματος «Μικρά Ασία-Αιγαίο» Κοιτίδα του Ελληνικού Πνεύματος και του Οικουμενικού και Πανανθρώπινου Πολιτισμού

Με τη συμμετοχή του Δημάρχου Αμαρουσίου κου Θεόδωρου Αμπατζόγλου έγινε η παρουσίαση του πονήματος: «Μικρά Ασία-Αιγαίο» Κοιτίδα του Ελληνικού Πνεύματος και του Οικουμενικού και Πανανθρώπινου Πολιτισμού, από τη Φιλόλογο και Δοκιμιογράφο κα Μαρία Σπυροπούλου Θεοδωρίδου, στην κατάμεστη από πολίτες αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Αμαρουσίου, τη Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2022.
Στόχος του πονήματος είναι να μιλήσει για τις εστίες των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, τις χαμένες πατρίδες και να αναδείξει τις πνευματικές μας ρίζες, τις προσωπικότητες που γέννησε ο Μικρασιατικός και Αιγιακός χώρος και από τις οποίες πήγασε ο ελληνικός, ο οικουμενικός και πανανθρώπινος πολιτισμός.

Στο χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Αμαρουσίου κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου συνεχάρη την κα Σπυροπούλου Θεοδωρίδου για το αξιόλογο επιστημονικό και συγγραφικό έργο της, μέσα από το οποίο -όπως ανέφερε- φωτίζεται η ελληνικότητα του Αιγαίου και του Μικρασιατικού χώρου από τα μυθικά ακόμη χρόνια.

Ο κ. Αμπατζόγλου αναφερόμενος στα σημαντικότερα επιτεύγματα και τις προσωπικότητες που γέννησε ο Μικρασιατικός και Αιγιακός πολιτισμός υπογράμμισε:
«Στις αμμουδιές αυτές ξεκίνησε στα ιστορικά χρόνια, η μεγάλη ακμή. Εκεί γεννήθηκε ο Όμηρος και μαζί του, η επική και στη συνέχεια η λυρική ποίηση.
Εκεί, για πρώτη φορά, αφυπνίστηκε η ανθρώπινη σκέψη και συντελέστηκε το πέρασμα από το μύθο στο λόγο.

Εκεί τέθηκαν τα πρώτα και καίρια φιλοσοφικά ερωτήματα για τη φύση και τη γέννηση του κόσμου. Θαλής ο Μιλήσιος, Ηράκλειτος ο Εφέσιος, οι μεγάλοι Ίωνες φιλόσοφοι, Πυθαγόρας ο Σάμιος…
Εκεί και η Αλικαρνασσός, η πατρίδα του Ηροδότου, του πατέρα της Ιστορίας. Ποίηση, Ιστορία, Φιλοσοφία από την πρώιμη αρχαιότητα μέχρι τη σύγχρονη εποχή, με τους μεγάλους μας ποιητές και πεζογράφους: Ηλίας Βενέζης, Στρατής Μυριβήλης, Φώτης Κόντογλου, οι Νομπελίστες ποιητές μας, Γιώργος Σεφέρης και Οδυσσέας Ελύτης, Διδώ Σωτηρίου και πολλοί άλλοι σημαντικοί.»

Ο Δήμαρχος Αμαρουσίου ευχαρίστησε θερμά την συγγραφέα που τιμά το Μαρούσι και με το συγγραφικό έργο της κρατά ζωντανή την ιστορική μνήμη, μεταλαμπαδεύοντας την στη νέα γενιά.
Τους δεκάδες πολίτες που κατέκλυσαν το χώρο της εκδήλωσης, καλωσόρισε η Αντιδήμαρχος Δημοσίων Σχέσεων κα Ρένα Χαλιώτη που είχε και την οργανωτική ευθύνη, ενώ την παρουσίαση του πονήματος προλόγισε η Σύμβουλος του Δημάρχου επί θεμάτων Πολιτισμού κα Άννα Βαγιωνά.
Η Φιλόλογος και Δοκιμιογράφος κα Μαρία Σπυροπούλου Θεοδωρίδου, μίλησε διεξοδικά για το έργο, ενώ η κα Ελένη Παπαδουλή απήγγειλε αποσπάσματα από τα ομηρικά έπη σε μετάφραση που περιέχονται στο πόνημα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Τιμόθεος Κατάρας εκ μέρους του Μητροπολίτη Κηφισίας, Αμαρουσίου και Ωρωπού κ.κ. Κυρίλλου, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δημήτρης Σμυρνής, οι Αντιδήμαρχοι Στέφανος Τσιπουράκης, Γιάννης Νικολαράκος,η Πρόεδρος της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας και της Επιτροπής Ισότητας Ελένη Λέκκα, ο Πρόεδρος του ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης και η Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ Κατερίνα Βουρλάκη, καθώς και πλήθος εκπροσώπων Συλλόγων και Φορέων της πόλης.