Έρχεται το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών!

Από τις 21 έως τις 24 Φεβρουαρίου 2019 θα πραγματοποιηθεί το 1ο Μαθητικό Συνέδριο Μοντέλου Ηνωμένων Εθνών, το οποίο διοργανώνεται από το 1ο Γυμνάσιο Κηφισιάς στις εγκαταστάσεις του. Το Συνέδριο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ηλικίας 13-18 ετών και σε αυτό μπορούν να λάβουν μέρος όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας.

Το Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών είναι ένα εκπαιδευτικό συνέδριο-προσομοίωση των οργάνων και των εργασιών του Ο.Η.Ε. σε έναν θεσμό που ξεκίνησε το 1920 στην Αμερική. Σήμερα πάνω από 400.000 μαθητές από διάφορες χώρες έχουν λάβει μέρος ως εκπρόσωποι κρατών-μελών του Ο.Η.Ε. σε μια διαδραστική διαδικασία μελέτης, σύναψης συμμαχιών και διεξαγωγής διαπραγματεύσεων, ακριβώς όπως συμβαίνει και στις συνεδριάσεις του ΟΗΕ.

Οι μαθητές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποκτούν την εμπειρία της επικοινωνίας με συνομήλικους τους από άλλες χώρες-περιοχές και της ανταλλαγής ιδεών και απόψεων για θέματα που απασχολούν όλο τον πλανήτη. Το βιογραφικό τους εμπλουτίζεται με μια αξιόλογη εμπειρία, ενώ εξασκούνται στις ξένες γλώσσες, το δημόσιο λόγο και τη διπλωματία.

Η διαδικασία επιλογής των μαθητών γίνεται από τους εκπαιδευτικούς με τη σύμφωνη γνώμη του συλλόγου διδασκόντων. Κάθε ομάδα μαθητών που σχηματίζεται εκπροσωπεί μία συγκεκριμένη χώρα, ενώ ορίζεται και ένας πρεσβευτής αυτής. Στο πλαίσιο του Συνεδρίου προβλέπεται η δημιουργία επτά θεματικών Επιτροπών ως εξής (Οικονομική, Περιβαλλοντική, Ανθρωπιστική, Αφοπλισμού, Πολιτική, Συμβούλιο Ασφαλείας και Ιστορικής Κρίσης). Στη συνέχεια ο μαθητής επιλέγει ένα πρόβλημα-θέμα που θεωρεί ότι τον εκφράζει περισσότερο και καλείται να συντάξει στην Αγγλική γλώσσα ένα ψήφισμα και να προτείνει λύσεις πάνω σε αυτό το πρόβλημα.

Οι δηλώσεις συμμετοχής στο συνέδριο υποβάλλονται έως τις 20 Νοεμβρίου 2018. Τα σχολεία  που επιθυμούν να συμμετάσχουν μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα του 1ου Γυμνασίου Κηφισιάς και να καλούν στους αριθμούς τηλεφώνου 210 8015590 και 210 8089052.

Share