«Κόβονται» ειδικότητες στα ΕΠΑ.Λ. του Βόρειου Τομέα Αθηνών – Σε αδιεξοδο γονείς και μαθητές

Κραυγή αγωνίας εκπέμπουν οι σύλλογοι γονέων παιδιών που φοιτούν στα Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑ.Λ.) στον Βόρειο Τομέα Αθηνών καθώς, όπως καταγγέλλουν οι σχετικοί σύλλογοι, με αιφνιδιαστικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας «κόβονται» συγκεκριμένες ειδικότητες, με το αιτιολογικό τη μη μεγάλης συμμετοχής σε αυτές.

Όπως αναφέρουν οι γονείς το πρόβλημα είναι διπλό: αφ’ ενός τα παιδιά στερούνται τη φοίτηση σε ειδικότητες που έχουν επιλέξει και αφ’ ατέρου, για όσα παιδιά επιμένουν να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, θα αναγκαστούν να μετακινούνται σε πολύ μεγάλες αποστάσεις, αφού οι ειδικότητες που «κόβονται» δεν υπάρχουν σε κανένα ΕΠΑ.Λ. στη Βορειοανατολική Αττική.

Μέχρι στιγμής, σε επίσημες καταγγελίες και αποστολή σχετικών επιστολών έχουν προχωρήσει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Μαθητών του 2ου ΕΠΑ.Λ. Χαλανδρίου και η Ένωση Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής, οι οποίες και ακολουθούν:

Η επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών 2ου ΕΠΑ.Λ. Χαλανδρίου

Κύριε Διευθυντά,

Σας απευθυνόμαστε εκ μέρους όλων των αγανακτισμένων Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας λόγω της παρούσας κατάστασης.

Το 2ο ΕΠΑΛ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ έχει 2 βασικές ειδικότητες στο Τομέα Υγείας οι οποίες δεν υπάρχουν σε όμορα σχολεία. Με αποτέλεσμα να έρχονται σε αυτό παιδιά από διάφορα σημεία της Αττικής (από Θρακομακεδόνες μέχρι Μαρκόπουλο).

Οι ειδικότητες αυτές είναι Β. Νοσηλευτή και Β. Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων.

Μετά λύπης μας χθες, εκτάκτως, ενημερωθήκαμε για την επικείμενη κατάργηση των ειδικοτήτων αυτών οι οποίες αποτελούν και βασικό κορμό του σχολείου μας.

Σας επισημαίνουμε ότι:

Α) Τα 2/3 των μαθητών του σχολείου μας και το 1/2 των μαθητών των συγκεκριμένων ειδικοτήτων είναι με Διάγνωση Μαθησιακών Δυσκολιών και οι οδηγίες του ΚΕΔΑΣΥ θεωρούν αναγκαίο να παρέχεται υποστηρικτικό πλαίσιο από το σχολείο σε αυτούς τους μαθητές.

Β) Θεωρούμε ανεπίτρεπτο να αναγκάζονται μαθητές της Γ’ Λυκείου, λίγο πριν τις Πανελλήνιες Εξετάσεις, να αλλάξουν σχολικό περιβάλλον ή ακόμα και ειδικότητα.

Γ) Οι ειδικότητες Β. Νοσηλευτή και  Β. Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων δεν υπάρχουν σε όμορα σχολεία με αποτέλεσμα οι ανήλικοι μαθητές να αναγκαστούν να διανύσουν μεγάλες αποστάσεις με ΜΜΜ  προκειμένου να βρουν την ειδικότητα τους σε άλλο σχολείο.

Δ) Η βίαια αλλαγή ενός σχολικού περιβάλλοντος δημιουργεί αναστάτωση και εμπόδια στην εύρυθμη λειτουργία και στον προγραμματισμό κάθε οικογένειας που έχει οργανώσει τη ζωή της με βάση τα ενδιαφέροντα και της ανάγκες των παιδιών τους.

Τέλος γνωρίζουμε ότι η εικόνα των εγγεγραμμένων μαθητών είναι πλασματική, διότι υπάρχουν ακόμα πολλοί μαθητές που θέλουν να εγγραφούν στην β’ φάση και δεν τους το επιτρέπει το σύστημα.

Βάσει όλων αυτών ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΥΤΑΝΕΥΣΕΙ Η ΛΟΓΙΚΗ και θα εισηγηθείτε την κατ’ εξαίρεση λειτουργία των ειδικοτήτων Β. Νοσηλευτή και  Β. Ιατρικών και Βιολογικών Εργαστηρίων για το 2ο ΕΠΑΛ ΧΑΛΑΝΔΡΙΟΥ, όπως έχει γίνει εξάλλου ήδη και σε άλλα ΕΠΑΛ της Β’ Αθήνας.

Η επιστολή της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Σχολείων Αγίας Παρασκευής

Λίγες μέρες πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς ενημερωθήκαμε ότι δεν έλαβαν έγκριση λειτουργίας ολιγομελών τμημάτων:

• Στο 1ο ΕΠΑΛ Αγίας Παρασκευής α) ειδικότητα Μηχανικός Εμπορικού Ναυτικού & β) νέα ειδικότητα Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου.

• Στο 2ο ΕΠΑΛ Αγίας Παρασκευής η ειδικότητα Αργυροχρυσοχοΐας.

Τεράστια έκπληξη, αγωνία, αγανάκτηση και απογοήτευση προκλήθηκε σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς αφού:

• Τα ΕΠΑΛ Αγίας Παρασκευής πληρούν τις προδιαγραφές, διαθέτουν τον εξοπλισμό και τις κτιριακές υποδομές.

• Το ΥΠΑΙΘ φέτος προμήθευσε το σχολείο με τεχνολογικό εξοπλισμό εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, όπως προσομοιωτή πλοίων για να υποστηρίξει την εκπαιδευτική διαδικασία στον τομέα των ναυτικών.

• Δεν υπάρχουν οι ειδικότητες Μηχανικού Εμπορικού Ναυτικού & Αργυροχρυσοχοΐας σε άλλο ΕΠΑΛ στο βόρειο-ανατολικό τμήμα της Αττικής και τα παιδιά θα πρέπει να διανύουν πολλά χιλιόμετρα από τα σπίτια τους για να φτάσουν σε κάποιο ΕΠΑΛ με αυτήν την ειδικότητα.

• Η ειδικότητα Τεχνικός Θερμικών και Υδραυλικών Εγκαταστάσεων και Τεχνολογίας Πετρελαίου και Φυσικού Αερίου εγκρίθηκε μόλις πριν λίγους μήνες, στα τέλη της σχολικής χρονιάς, και δεν πρόλαβε καν να λειτουργήσει.

Η αγωνία των παιδιών μας είναι τεράστια και νοιώθουν απογοήτευση και ματαίωση για τις επιλογές τους σε αυτό το στάδιο της ζωής τους. Δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι το ΥΠΑΙΘ θα στερήσει από τα παιδιά την πρόσβαση σε ειδικότητες που έχουν επιλέξει και τους δίνουν διέξοδο για τη μελλοντική επαγγελματική αποκατάσταση τους και ζητάμε την κατ’ εξαίρεση λειτουργία των παραπάνω ειδικοτήτων.

Εμείς, ως γονείς, θα στηρίξουμε τις επιλογές των παιδιών μας και καλούμε την Πολιτεία να σταθεί δίπλα και όχι απέναντι στα παιδιά. Η σχολική χρονιά ξεκινάει και θα πρέπει άμεσα να προχωρήσετε στην ικανοποίηση του αιτήματός μας για τη λειτουργία των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ της Αγίας Παρασκευής.

Αγία Παρασκευή, 04-09-2024

Το Δ.Σ. της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Αγίας Παρασκευής.

ΠΡΟΣ:

κο Κ. Πιερρακάκη, Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,

κα Ζ. Μακρή, Υφυπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού,

κο Γ. Κατσαρό, Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής,

κο Α. Νικολόπουλο, Διευθυντή Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης Αττικής, κο Α.Αλεξανδρή, Διευθυντή Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Β’ Αθήνας,

κο Γ. Μυλωνάκη, Δήμαρχο Αγίας Παρασκευής».

Πηγή: enypografa.gr

Share