Γνωρίστε τα τμήματα του δημοτικού Ωδείου Αμαρουσίου

Το Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου ξεκίνησε την λειτουργία του σαν Τμήμα Μουσικής το 1996 και λόγω της ιδιαίτερα επιτυχημένης λειτουργίας του, το Κέντρο Τέχνης & Πολιτισμού προχώρησε στην ίδρυση Ωδείου που παρέχει διαβαθμισμένες σπουδές και επίσημα αναγνωρισμένα διπλώματα από το κράτος.

Το Ωδείο περιλαμβάνει πολλά τμήματα για αρχάριους αλλά και για προχωρημένους και δίνει τη δυνατότητα σε όλους να έρθουν σε επαφή με τον κόσμο της μουσικής και της μελωδίας.

Συγκεκριμένα, το Ωδείο περιλαμβάνει τα εξής τμήματα:

Τμήμα Μουσικής Προπαίδειας

Σε αυτό το τμήμα, γίνεται γνωριμία με τα μουσικά όργανα, τόσο οπτικά όσο και ηχητικά, ώστε να αποκτηθεί η κατάλληλη μουσική παιδεία και το ίδιο το παιδί να επιλέξει το μουσικό όργανο που πραγματικά του ταιριάζει. Επίσης, διδάσκεται η θεωρία της μουσικής ώστε να διευκολύνεται η εκμάθηση του οργάνου.

Βασικά Τμήματα εκμάθησης Οργάνων και Μουσικής

Ανωτέρων Θεωρητικών: Αρμονία, Αντίστιξη, Φούγκα, Σύνθεση

Πλήκτρων: Πιάνο, Ακορντεόν

Εγχόρδων: Βιολί, Βιόλα, Βιολοντσέλο, Κοντραμπάσο

Πνευστών:Φλάουτο, Κλαρινέτο, Τρομπέτα, Σαξόφωνο

Κρουστών

Κιθάρας

Μονωδίας και Μελοδραματικής

Βυζαντινής Μουσικής

Παραδοσιακής μουσικής και λαϊκών οργάνων

Λειτουργεί σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα σπουδών του Υπουργείου Πολιτισμού.

Παιδική Χορωδία

Το ρεπερτόριό της περιλαμβάνει έντεχνο ελληνικό και ξένο τραγούδι. Έχει πραγματοποιήσει εμφανίσεις υψηλών προδιαγραφών σε πολιτιστικές εκδηλώσεις εντός και εκτός του Δήμου Αμαρουσίου και έχει τύχει ευμενών κριτικών για την ποιοτική και ολοκληρωμένη παρουσίασή της.

Τμήμα Μουσικής Τεχνολογίας

Το μάθημα αυτό απευθύνεται σε ήδη μαθητευόμενους μουσικής στο πιάνο ή το αρμόνιο, ή και μουσικούς γιατί χρειάζεται τουλάχιστον κάποια γνώση θεωρίας όπως επίσης και στοιχειώδη τεχνική στα πλήκτρα. Η ηλικία που απευθύνεται είναι από 15 ετών και άνω.

Στο μάθημα αυτό καλύπτεται ο βασικός χειρισμός κάποιων μουσικών προγραμμάτων, όπως επίσης και απαραίτητες γνώσεις για τα χαρακτηριστικά  διαφόρων μουσικών οργάνων και για το πως λειτουργούν αυτά μέσα σε διάφορα μουσικά σύνολα.

Το μάθημα της μουσικής τεχνολογίας είναι στην εποχή μας ένα απαραίτητο εργαλείο για κάθε μουσικό (ή και μελλοντικό μουσικό) που πραγματικά μπορεί να διευρύνει τους ορίζοντες του, αλλά και να του προσφέρει τη χαρά της μουσικής δημιουργίας.

Η διάρκεια του κύκλου είναι περίπου διετής.

Τα μουσικά προγράμματα που αναπτύσσονται είναι τα εξής:

Sibelius. Είναι πρόγραμμα γραφής παρτιτούρας, για οποιοδήποτε μουσικό όργανο, μεμονωμένο, ή και σε ομάδα οργάνων, έως και τη γραφή ενός βιβλίου με μουσικό περιεχόμενο (π.χ. βιβλίο θεωρίας της μουσικής)

Cubase . Είναι ένα πρόγραμμα που μετατρέπει τον υπολογιστή σε ένα ολοκληρωμένο studio ηχογράφησης. Στο μάθημα αυτό αναπτύσσεται η διαδικασία της παραγωγής ενός μουσικού κομματιού από την πρώτη ηχογράφηση έως και την τελική του μορφή η οποία θα είναι σε ένα ακουστικό CD.

Reason. Είναι πρόγραμμα που λειτουργεί με αντίστοιχο τρόπο όπως και το Cubase με το οποίο και συνεργάζεται, και επεκτείνει ακόμη περισσότερο τις δυνατότητες της μουσικής μας παραγωγής.

 

Πληροφορίες

Γραμματεία του Ωδείου

Κεντρικό: Νιόβης 7, Μαρούσι, Τηλ.: 210 6180085

Παράρτημα: Αγ.Ελεούσης 116, Μαρούσι, Τηλ.: 210 6148717

Χώρος Διδασκαλίας: Βασ. Σοφίας 85  Τηλ.: 210 6148717

 

 

 

 

Share