UNESCO Βορείων Προαστίων: Ενημέρωση εκπαιδευτικών για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Διαδικτύου

Ενημερωτική συνάντηση διοργάνωσε ο Όμιλος για την UNESCO Βορείων Προαστίων, με πρωτοβουλία της προέδρου του, Μαρίνας Πατούλη-Σταυράκη, και τη θεσμική συμμετοχή εκπαιδευτικών φορέων από Λυκόβρυση, Πεύκη & Μαρούσι, με θέμα την ενημέρωση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών του Διαδικτύου.

Αφορμή στάθηκε η επικείμενη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κανονισμού 679/2016 για τα προσωπικά δεδομένα χρηστών του διαδικτύου. Συγκεκριμένα, βάσει των όσων ορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία που θα αρχίζει να εφαρμόζεται από τις 25 Μαΐου στα κράτη – μέλη:

-Τα παιδιά θα χρησιμοποιούν τα κοινωνικά δίκτυα κατόπιν γονικής συγκατάθεσης.

-Κάθε χώρα θα αποφασίσει την ηλικία των παιδιών.

-Το ανώτερο όριο θα είναι το 16ο έτος και το κατώτερο το 13ο έτος. Ωστόσο, υπάρχουν χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία που έχουν αποφασίσει το 16ο έτος.

-Την ευθύνη πιστοποίησης της γονικής συγκατάθεσης την έχουν τα κοινωνικά δίκτυα.

-Η παράβαση του κανονισμού επιφέρει βαριά πρόστιμα στα κοινωνικά δίκτυα.

Η διοργάνωση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Ασφαλούς Διαδικτύου, που τελεί υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας, την Πέμπτη 29 Μαρτίου 2018, στο Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού, στο Μαρούσι.

Η κ. Πατούλη καλωσόρισε τους διευθυντές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τους συναδέλφους της εκπαιδευτικούς, καθώς και τους προέδρους και τα μέλη των Ενώσεων Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, για τη θεσμική τους ανταπόκριση στο κάλεσμα του Ομίλου, δίνοντας από κοινού έμφαση στην ορθή ενημέρωση για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, καθώς και στο νέο τοπίο που διαμορφώνει η εφαρμογή της ευρωπαϊκή οδηγίας από τον ερχόμενο Μάιο.

Η ίδια σε δηλώσεις της τονίζει τα εξής: «Αποτελεί προτεραιότητα για τον Όμιλό μας η προώθηση κοινών δράσεων και πρωτοβουλιών που στο επίκεντρο έχουν την ορθή, έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τη χρήση του διαδικτύου, την ευαισθητοποίηση όλων στους κινδύνους που διαμορφώνει η νέα ψηφιακή εποχή και τον ανοιχτό διάλογο που οφείλουμε να αναπτύξουμε εντός και εκτός σχολικών μονάδων.

Ο Όμιλός μας, προωθώντας υπεύθυνα μια ολοκληρωμένη στρατηγική ενημερωτικών δράσεων, σε συνεργασία με αναγνωρισμένους επιστημονικούς φορείς, όπως το Safer Internet 4kids, απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση στους εκπροσώπους της εκπαιδευτικής κοινότητας σε Λυκόβρυση, Πεύκη & Μαρούσι, για την υλοποίηση συντονισμένων συνεργιών στα σχολεία τούς επόμενους μήνες. Είμαστε στη διάθεση κάθε φορέα για να επεκτείνουμε πιλοτικές δράσεις ενημέρωσης, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, συνομιλώντας με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς για το Διαδίκτυο, τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, το νομικό πλαίσιο που εφαρμόζεται, αλλά και τα νέα δεδομένα που δημιουργούνται στην ασφαλή πλοήγηση».

Ο εκπρόσωπος του Ελληνικού Κέντρου Γιώργος Κορμάς παρουσίασε διεξοδικά τα άρθρα του κανονισμού που σχετίζονται με την συγκατάθεση των γονέων για τη χρήση των κοινωνικών δικτύων από τα παιδιά, αλλά και όσα προβλέπονται σχετικά με το δικαίωμα στη λήθη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο δικαίωμα της λήθης, λαμβάνοντας υπόψη ότι κάθε χρήστης του διαδικτύου έχει δικαίωμα να ζητήσει τη διαγραφή προσωπικών του δεδομένων από μηχανές αναζήτησης και ιστοσελίδες προσωπικών δεδομένων, φωτογραφιών και συκοφαντικών σχολίων.

Τέλος, αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος για τις συνήθειες των παιδιών στα κοινωνικά δίκτυα, αναλύθηκαν έρευνες για το συγκεκριμένο θέμα και δόθηκε έμφαση ιδιαίτερα στα ποιοτικά χαρακτηριστικά της χρήσης των κοινωνικών δικτύων.

 

Share