Τι συμβαίνει με την τιμή ζώνης στις Εργατικές Κατοικίες Αμαρουσίου;

Ανάμεσα στα δεκάδες προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των Εργατικών Κατοικιών Αμαρουσίου, είναι αυτό της τιμής ζώνης, η οποία, παρά τις χρόνιες προσπάθειες του τοπικού Συλλόγου, παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα, που δε συμβαδίζουν με την περιοχή και την υποβαθμισμένη κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Το maroussi-news επικοινώνησε με την κα Σμαρώ Κιούση, η οποία είναι μέλος του ΔΣ του Εξωραϊστικού Πολιτστικού Συλλόγου «Ο Άγιος Κωνσταντίνος» εδώ και 40 χρόνια.

«Οι Εργατικές Κατοικίες στο Μαρούσι, είναι η μόνη ανάλογη περιοχή σε όλη την Ελλάδα που δεν έχει διαφορετική τιμή ζώνης. Η τιμή είναι η ίδια και μεγαλύτερη από περιοχές του Αμαρουσίου που περιλαμβάνουν νεώτερα κτίσματα (όπως π.χ. Αγ. Θωμάς και ΙΛΙΔΑ) και πλήρως εξομοιωμένη με τιμές ζώνης της πλήρως εμπορευματοποιημένης όμορης περιοχής. Εκτός αυτού, τα κτήρια αυτά είναι υποβαθμισμένα, 13 κατοικίες από τις 22 δεν έχουν ανελκυστήρα και οι 7 δεν έχουν θέρμανση. Δε γίνεται λοιπόν η τιμή ζώνης να είναι στα 1550 ευρώ, τη στιγμή που στον Άγιο Θωμά είναι 1250».

Ο Σύλλογος εξέδωσε μάλιστα και δελτίο τύπου, με το οποίο  οποίο ζητάει να μειωθούν οι τιμές ζώνης στην περιοχή των Εργατικών Κατοικιών και θέτει ερωτήματα για το ποιες ενέργειες έχουν γίνει από το δήμο προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κα Κιούση μας είπε: «Ο Δήμος έχει συμφωνήσει πως πρέπει να αλλάξει η τιμή ζώνης, αλλά δεν έχουν γίνει οι απαραίτητες ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση. Στη γειτονιά αυτή μένουν πάνω από 1500 άνθρωποι, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν ΕΝΦΙΑ και φόρους δυσανάλογους με την υποβαθμισμένη αξία των κατοικιών».

Αναλυτικά το δελτίο τύπου του Συλλόγου:

Εργατικές Κατοικίες Αμαρουσίου. Κατασκευάστηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Κτήρια που έχουν πολλά προβλήματα όπως υγρασίες, έλλειψη ανελκυστήρων κ.λπ. Κατοικούνται δε, από ανθρώπους φτωχούς, με ή χωρίς μεροκάματο και πενιχρά εισοδήματα. Η τιμή ζώνης ορίσθηκε σε 1.550 ευρώ μετά από την οριζόντια μείωση του 2015. Η ανωτέρω τιμή ζώνης είναι η ίδια και μεγαλύτερη από περιοχές του Αμαρουσίου που περιλαμβάνουν νεώτερα κτίσματα (όπως π.χ. Αγ. Θωμάς και ΙΛΙΔΑ) και πλήρως εξομοιωμένη με τιμές ζώνης της πλήρως εμπορευματοποιημένης όμορης περιοχής.

Ο Σύλλογος Εργατικών Κατοικιών Αμαρουσίου έκανε πολλές παραστάσεις στον Δήμο, με παρουσία των κατοίκων των Εργατικών στην ώρα του Πολίτη, καθώς και εγγράφως, με αίτημα τη μείωση  της τιμής ζώνης. Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει πάρει ομόφωνη απόφαση και έχει δημοσιευθεί, αλλά δεν έχει ενημερώσει απ’ ό,τι φαίνεται τα αρμόδια υπουργεία. Επίσης έχουμε κάνει παραστάσεις και σε άλλους φορείς από το 2012.

Την 5η Δεκεμβρίου 2018 αντιπροσωπία του Συλλόγου Εργατικών Κατοικιών, αποτελούμενη από τον πρόεδρο Ν. Κατσούλα, τον γ. γραμματέα, Π. Πετρόπουλο και την αντιπρόεδρο, Σμ. Κιούση, επισκέφθηκε στο υπουργείο Οικονομικών την φφυπουργό κ. Παπανάτσιου, προκειμένου να ενημερωθεί  σχετικά με τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνει ώστε να μειωθεί η τιμή ζώνης στις Εργατικές Κατοικίες Αμαρουσίου και να σταματήσει η αδικία.

Μετά από συζήτηση και αφού η υφυπουργός ενημέρωσε την αντιπροσωπεία του Συλλόγου για τις νέες μειωμένες τιμές του ΕΝΦΙΑ που θα ισχύσουν από 1-1-2019,  αναφέρθηκε σε ενέργειες που πρέπει να κάνει ο Δήμος και αφορούν πιθανή διαφοροποίηση της ζώνης που εντάσσονται οι Εργατικές Πολυκατοικίες .

Κατόπιν τούτων:

ΡΩΤΑΜΕ

Ποιες ενέργειες έκανε ο Δήμος σχετικά με το αίτημά μας για τη μείωση της τιμής ζώνης;  Έχει στείλει αρμοδίως κάποια απόφασή του;

Αν όχι, τι έχει πρόθεση να κάνει;

ΖΗΤΑΜΕ

Σε κάθε περίπτωση, είτε την γνωστοποίηση των ενεργειών του, είτε την υποβολή αιτήματος από τον Δήμο προς τους αρμόδιους φορείς για την έγκριση νέας ζώνης που να περιλαμβάνει τις Εργατικές Πολυκατοικίες και τον καθορισμό μικρότερης τιμής ζώνης από τη σημερινή.

ΤΟ Δ.Σ. του Συλλόγου

Share