Τι πρέπει να κάνετε αν χάσετε τα αρχεία σας στον υπολογιστή

Το να χάνουμε ξαφνικά κάποια ή ακόμα και όλα τα αρχεία στον υπολογιστή μας είναι σίγουρα μια πολύ οδυνηρή κατάσταση, στην οποία κανείς δεν θέλει να βρεθεί, ειδικά αν στον Η/Υ έχει πολύ σημαντικά δεδομένα, για τα οποία δεν έχει πάρει backup. Τα καλά νέα είναι ότι η ανάκτηση δεδομένων είναι εφικτή και μπορεί να έχει θεαματικά αποτελέσματα, αρκεί να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα. Οι ειδικοί στο data recovery, ανάλογα φυσικά και με το πρόβλημα που υπάρχει, μπορούν να σας φέρουν πίσω τα αρχεία σας, όμως οι πρώτες κινήσεις και τα πρώτα λεπτά είναι ιδιαίτερα κρίσιμα.

Κλείστε αμέσως τον υπολογιστή

Η καλύτερη λύση που σας συστήνουμε είναι να κλείσετε κατευθείαν τον υπολογιστή και να απευθυνθείτε σε κάποιον ειδικό στην επαναφορά αρχείων. Αυτό που πρέπει να θυμάστε είναι ότι τα αρχεία, ακόμα και αν φαίνεται ότι έχουν χαθεί ή καταστραφεί, παραμένουν σε φυσικό επίπεδο στο σκληρό δίσκο. Πολύ μεγάλης σημασίας είναι να μην επανεγγραφούν από πάνω άλλα αρχεία, διότι τότε η ανάκτηση των αρχείων θα είναι αδύνατη. Μη νομίζετε ότι το να εμποδίσετε αυτή την επανεγγραφή περνάει εντελώς από το χέρι σας, γι’ αυτό άλλωστε σας προτείνουμε να κλείσετε τον υπολογιστή αμέσως.

Ακόμα και αν εσείς δεν κάνετε καμία διεργασία, αν αφήσετε τον υπολογιστή να λειτουργεί, οι διεργασίες που τρέχουν ακόμα και χωρίς να το βλέπετε ενδέχεται να εξαφανίσουν για πάντα τα διαγραμμένα αρχεία σας. Συνεπώς, αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να τερματίσετε κατευθείαν τη λειτουργία του υπολογιστή. Αν έχετε laptop βγάλτε το απλά από την πρίζα αφαιρώντας και τη μπαταρία, ενώ σε desktop πατήστε παρατεταμένα το κουμπί power. Αν κάνετε κανονικά shut down, τότε μπορεί με κάποιο update που θα γίνει εκείνη τη στιγμή, να επηρεαστεί ο σκληρός δίσκος.

Απευθυνθείτε στον τεχνικό

Η απώλεια δεδομένων μπορεί να οφείλεται σε μηχανική βλάβη ή σε κάποιο πρόβλημα στο λειτουργικό σύστημα. Στην πρώτη περίπτωση είναι απαραίτητο να απευθυνθείτε σε κάποιον εξειδικευμένο τεχνικό για data recovery. Ο σκληρός δίσκος θα πρέπει να ανοιχτεί από τους τεχνικούς με εξειδικευμένα εργαλεία σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Προγράμματα ανάκτησης αρχείων

Αν η απώλεια των αρχείων σας δεν σχετίζεται με το hardware αλλά με το software, όπως συμβαίνει στις περιπτώσεις του κατά λάθος format ή κάποιου προβλήματος στο λειτουργικό σύστημα, τότε η πιθανότητα ανάκτησης των δεδομένων είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με τη μηχανική βλάβη και γίνεται μέσω προγραμμάτων που υπόσχονται επαναφορά διαγραμμένων αρχείων, όπως το Recuva και το EaseUS Data Recovery Wizard. Θεωρητικά, αν έχετε τις γνώσεις μπορείτε να κάνετε και τη διαδικασία μόνοι σας στο σπίτι, όμως χωρίς σωστούς χειρισμούς δεν θα καταφέρετε παρά ελάχιστα πράγματα. Οπωσδήποτε, μην εμπιστεύεστε αμφίβολης ποιότητας δωρεάν προγράμματα που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο.

Η πιο ασφαλής επιλογή είναι να εμπιστευθείτε τους τεχνικούς του data recovery, οι οποίοι ενδέχεται να μπορούν να κάνουν τη διαδικασία απομακρυσμένα, χωρίς καν να χρειαστεί να τους μεταφέρετε τον υπολογιστή σας.

 

Share