Πρεμιέρα και συζήτηση για το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Της πατρίδας μου η σημαία…» την Κυριακή 22 Απριλίου στο Μαρούσι

Το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου «Της πατρίδας μου η σημαία…» κάνει πρεμιέρα στον κινηματογράφο ΔΙΑΝΑ στο Μαρούσι την Κυριακή 22 Απριλίου στις 11:30 π.μ. και θα αρχίσει να προβάλλεται κανονικά από τις 26 Απριλίου. Μετά την προβολή θα ακολουθήσει συζήτηση με τον σκηνοθέτη, τον συγγραφέα και κριτικό κινηματογράφου Γιώργο Μπράμο και τον ποιητή Χρίστο Ρουμελιωτάκη.

Πρόκειται για ένα κινηματογραφικό ταξίδι στην ελληνική ιστορία, με την ιδιαίτερη ματιά του Στέλιου Χαραλαμπόπουλου, γνώριμου για μια σειρά από ποιοτικά, βραβευμένα ντοκιμαντέρ στο ενεργητικό του («Είδαν τα μάτια μας γιορτές», «Ημερολόγια Καταστρώματος – Γιώργος Σεφέρης», «Τη νύχτα που ο Φερνάντο Πεσσόα συνάντησε τον Κωνσταντίνο Καβάφη»).

Στην ταινία αυτή προχωράει σε μια καταγραφή της ελληνικής κοινωνικής ιστορίας υπό το πρίσμα του παρατηρητή και σχολιαστή. Η κάμερά του κινείται μεταξύ της αγροτικής ανθρωπογεωγραφίας (με τοπόσημο το χωριό καταγωγής του, τα Βούρβουρα στον ορεινό όγκο του Πάρνωνα) και της σύγχρονης αστικής πραγματικότητας (με σημείο αναφοράς το Μαρούσι).

«Της πατρίδας μου η σημαία…»

Βούρβουρα, ένα ορεινό χωριό στην Αρκαδία του Γκαίτε. Μια αυτάρκης κοινωνία που ζει με ό,τι η ίδια παράγει, ενώ τα παιδιά της στο σχολείο μαθαίνουν γράμματα και τραγουδάκια για τη σημαία. Μετά τη ναζιστική κατοχή… Αυστραλία, Αμερική. Πολλοί θα βρεθούν στο Μαρούσι, προάστιο των Αθηνών που θα γνωρίσει τον βίαιο μετασχηματισμό του σε χρηματοοικονομικό κέντρο και θα υποδεχθεί τους Ολυμπιακούς αγώνες του 2004. Μια βιτρίνα εθνικής υπερηφάνειας στηριγμένη στον καταναλωτικό πυρετό και στο δανεισμό. Η πορεία κάποιων ανθρώπων, η πορεία μιας χώρας.

 

Share