Ανάγνωση και συζήτηση με τον Γιάννη Μακριδάκη στη Λέσχη Ανάγνωσης Αμαρουσίου

Την ευκαιρία να μάθουν για το λογοτεχνικό έργο «Άλωση της Κωσταντίας» (Εστία, 2011) και να συζητήσουν από κοντά με το δημιουργό του μυθιστορήματος, Γιάννη Μακριδάκη, θα έχουν όσοι παρευρεθούν τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στη «Λέσχη Ανάγνωσης Αμαρουσίου».

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Βορέειο βιβλιοθήκη τη Δευτέρα 26 Νοεμβρίου στις 6μμ, ενώ την παρουσίαση θα επιμεληθεί η Μόιρα Ελένα.

Στόχος της Λέσχης είναι να προωθεί τη φιλαναγνωσία μέσα από την παρουσίαση και συζήτηση βιβλίων ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας, να συμβάλλει στη γνωριμία με το έργο νέων λογοτεχνών, να αποτελεί έναν χώρο ανταλλαγής απόψεων και ιδεών, να αναπτύσσει ενημερωτικές πρωτοβουλίες και να συμβάλλει στην προώθηση δραστηριοτήτων σε θέματα φιλαναγνωσίας και πολιτισμού. Δημιουργήθηκε το φθινόπωρο του 2011.

Στο Τζιχάνγκιρ, στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης, σε ένα διαμέρισμα με θέα το Κανάλι και τα καράβια που πάνε κι έρχονται συνεχώς, ζει η Κωσταντία, Ρωμιά από αυτές που ξέμειναν εκεί μετά τα γεγονότα.

Ένα πρωί παίρνει γράμμα από την Ελλάδα, όπου διαμένει η κόρη της, παντρεμένη με Έλληνα που γνώρισε κατά τη διάρκεια των σπουδών της στην Αθήνα.

Δεν είχε συνηθίσει η Κωσταντία να παίρνει γράμματα σε τέτοιες σύγχρονες εποχές και απόρησε.

Το γράμμα όμως ήταν πολυσέλιδο και είχε την υπογραφή του γαμπρού της.

 Και την εξομολόγησή του.

Η Κωσταντία νιώθει τη γη να φεύγει κάτω από τα πόδια της.

Με τη φίλη της τη Βαγγελία ξενυχτούν και διαβάζουν, σχολιάζοντας αράδα την αράδα, το αναπάντεχο γράμμα με την τρομερή αυτή είδηση.

Το έργο αυτό, το οποίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο μυθιστορήματος του περιοδικού Διαβάζω, ανέβηκε το 2012 στο θέατρο σε σκηνοθεσία Χρήστου Βαλαβανίδη (Άννα Βαγενά, Ελένη Γερασιμίδου, Βασίλης Παλαιολόγος).

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλ 2106147181.

Λίγα λόγια για τον Γιάννη Μακριδάκη

Ο Γιάννης Μακριδάκης γεννήθηκε το 1971 στη Χίο και σπούδασε μαθηματικά. Από το 1997, που ίδρυσε το Κέντρο Χιακών Μελετών με σκοπό την έρευνα, αρχειοθέτηση, μελέτη και διάδοση των τεκμηρίων της Χίου, οργάνωνε τα ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα του Κέντρου, επιμελούνταν τις εκδόσεις του και διηύθυνε το τριμηνιαίο περιοδικό «Πελινναίο» έως το 2011.

Κατόπιν άφησε τις πόλεις και μετακόμισε για μόνιμη διαμονή στη Βολισσό της ΒΔ Χίου. Εκεί στράφηκε προς τη φυσική καλλιέργεια της γης και έγινε παρατηρητής της αργής αβίαστης φυσικής ανάπτυξης. Ίδρυσε το Απλεπιστήμιο Βολισσού, μέσα από το οποίο διοργανώνει σεμινάρια φυσικής καλλιέργειας, αλκαλικής διατροφής και πολιτικής στάσης ζωής με γνώμονα τον αντικαταναλωτισμό και την αποανάπτυξη.

Έχει γράψει τα βιβλία:

«Συρματένιοι, ξεσυρματένιοι, όλοι. Χιώτες πρόσφυγες και στρατιώτες στη Μέση Ανατολή: Μαρτυρίες 1941 – 1946» (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2006 και Εστία 2010)

«10.516 μέρες: Ιστορία της νεοελληνικής Χίου 1912 -1940», ιστορικό αφήγημα (εκδ. Κ.Χ.Μ., Πελινναίο 2007)

«Aνάμισης ντενεκές», μυθιστόρημα (Eστία 2008), το οποίο κυκλοφόρησε τον επόμενο χρόνο (2009) και στα τουρκικά

«Η δεξιά τσέπη του ράσου», νουβέλα (Εστία 2009)

«Ήλιος με δόντια», μυθιστόρημα (Εστία 2010), το οποίο ανέβηκε στο θέατρο (2012) σε σκηνοθεσία Βασίλη Βασιλάκη

«Λαγού μαλλί», νουβέλα (Εστία 2010)

«Η άλωση της Κωσταντίας», μυθιστόρημα (Εστία 2011), το οποίο ανέβηκε στο θέατρο (2012) σε σκηνοθεσία Χρήστου Βαλαβανίδη

«Το ζουμί του πετεινού», νουβέλα (Εστία 2012).

«Του Θεού το μάτι», νουβέλα (Εστία 2013)

www.yiannismakridakis.gr

akridaki@gmai.com

 

Share