4+1 συμβουλές επιτυχίας για τις Πανελλήνιες

Ο χρόνος μετρά αντίστροφα για την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων και οι υποψήφιοι μαθητές καλούνται να δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε να καταφέρουν να εισαχθούν στη σχολή της επιλογής τους.

Η διαδικασία αποτελούσε ανέκαθεν έναν μαραθώνιου άγχους, ανασφάλειας και αφόρητης ψυχολογικής πίεσης στους μαθητές. Ατελείωτες ώρες διαβάσματος, φροντιστήρια, μεταδιδόμενο άγχος από καθηγητές και γονείς και η δική τους προσωπική, υπαρξιακή κρίση ταυτότητας, συνθέτουν ένα κοκτέιλ έντονης συναισθηματικής έντασης που είναι δύσκολο για τον καθένα να διαχειριστεί.

Σε μια προσπάθεια να αποφορτίσουμε τους μαθητές, δίνουμε κάποιες συμβουλές που εμπειρικά έχουν αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμες στους υποψηφίους.

Καλή προετοιμασία

Είναι ίσως το πιο προφανές, αλλά κυρίως από πλευράς ανασφάλειας, ο καλά προετοιμασμένος μαθητής δεν έχει να φοβάται τίποτα παρά μόνο να μην τον καταβάλλει το άγχος. Για κάποιον που έχει ξοδέψει τόσο χρόνο διαβάσματος, οι επαναλήψεις λίγο πριν την εξέταση μπορούν κυρίως να βοηθήσουν ψυχολογικά.

 Η καλή ψυχολογία είναι το παν

Ανεξάρτητα με το πόσο καλά προετοιμασμένος είναι κάποιος, η ψυχολογία την ημέρα και ώρα της εξέτασης θα παίξει καθοριστικό ρόλο στο τελικό αποτέλεσμα. Αποφύγετε να… κοιμηθείτε αγκαλιά με το βιβλίο. Χαλαρώστε, κάντε κάτι που σας ευχαριστεί, φάτε το αγαπημένο σας πρωινό και πιστέψτε στις δυνατότητές σας.

Πάρτε το χρόνο σας

Η εξέταση δεν είναι αγώνας δρόμου. Ακόμα και αν όλα σας τα ένστικτα θέλουν να τελειώσετε με την εξέταση και να βγείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα από αυτή την κατάσταση, η ψυχραιμία και η σωστή διαχείρηση του χρόνου θα είναι κλειδί στο τελικό αποτέλεσμα. Αν το χέρι…τρέμει με το που έρθουν τα θέματα, πάρτε μια ανάσα, συγκεντρωθείτε και μετά ξεκινήστε. Αν πάλι…κολλήσετε σε κάποιο ερώτημα, μη μείνετε εκεί άσκοπα. Συνεχίστε με τα επόμενα και επιστρέψτε αργότερα, θα είναι ακόμα εκεί.

Μην κουβαλάτε το βάρος του προηγούμενου μαθήματος

Κάθε εξέταση είναι αυτοτελής και ξεχωριστή. Το βασικότερο λάθος που κάνουν οι υποψήφιοι είναι πως θεωρούν ότι αν δεν έγραψαν καλά στο ένα μάθημα, δεν πιάνουν τη σχολή που επιθυμούν, αλλά δεν είναι έτσι. Μην αναλώνεστε σε υπολογισμούς και εικασίες για την πιθανή σας βαθμολογία στο προηγούμενο μάθημα, αλλά δώστε το 100% της συγκέντρωσής σας στο επόμενο.

Διατροφή, διατροφή, διατροφή

Η σημαντικότερη προετοιμασία που έχετε να κάνετε την περίοδο των εξετάσεων, δεν αφορά το κομμάτι της μελέτης, αλλά αυτό της φυσικής κατάστασης. Φροντίστε να έχετε το μυαλό σας, τη ψυχολογία σας και το σώμα σας στην καλύτερη δυνατή κατάσταση για να αποδώσει το μέγιστο. Καλός ύπνος, καλή διατροφή (ιδανικά ενημερωθείτε από κάποιον διατροφολόγο) και το άγχος που αποτελεί το μεγαλύτερο εχθρό θα καταπολεμηθεί ιδανικά. Μελέτες έχουν δείξει πως η σημασία της διατροφής στην επίδοση και τη συγκέντρωσή σας είναι καθοριστική και παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Ψυχραιμία και καλή επιτυχία!

Share