Εκδήλωση μνήμης και τιμής για τους προγόνους χωρικούς της Αττικής που απελευθέρωσαν την Αθήνα από τον τουρκικό ζυγό στις 26 Απριλίου (9 Μαΐου) 1821 πραγματοποιήθηκε στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος, παρουσία εκπροσώπων του Ελληνικού Κοινοβουλίου, της κυβέρνησης, των πολιτικών κομμάτων, των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπροσώπων του Α΄ και Β΄ Βαθμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και πολιτιστικών φορέων.
Στην εκδήλωση συμμετείχε και ο Δήμος Αμαρουσίου, καθώς οι Μαρουσιώτες είχαν σημαντικό ρόλο και συμμετοχή στον επαναστατικό απελευθερωτικό αγώνα.
Τιμές απέδωσαν στρατιωτικά αγήματα και λαογραφικά – χορευτικά συγκροτήματα δήμων της Αττικής με παραδοσιακές φορεσιές, χόρεψαν με τοπικές μουσικές. Της επιμνημόσυνης δέησης, ακολούθησε εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον δήμαρχο Ασπροπύργου Νίκο Μελετίου, και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο του ‘Αγνωστου Στρατιώτη.
Στον πανηγυρικό έγινε εκτενής αναφορά στον οπλαρχηγό Μελέτη Βασιλείου που πριν 198 χρόνια απελευθέρωσε την Αθήνα από τους Τούρκους «τερματίζοντας ζυγό δουλείας έξι αιώνων, συμπεριλαμβανομένων των φράγκων». Υπογραμμίστηκε η συμβολή των κατοίκων της Αττικής στην επανάσταση και στην απελευθέρωση της Αθήνας, όπου περίπου 1.200 κάτοικοι των χωριών (Χασιά, Μενίδι, Σαλαμίνα, Μεσόγεια, Δερβενοχώρια κ.α.) με τους οπλαρχηγούς τους ενώθηκαν στο Μενίδι και υπό την ηγεσία του Χασιώτη Καπετάν Μελέτη Βασιλείου και την αρχηγία του Δήμου Αντωνίου και στις 25 Απριλίου απελευθέρωσαν την Αθήνα.
Τον δήμαρχο Αμαρουσίου, Γιώργο Πατούλη, εκπροσώπησε στην εκδήλωση η υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του Δήμου Αμαρουσίου, Ρένα Χαλιώτη. Σε σχετικό μήνυμά του ο κ. Πατούλης δήλωσε:
«Η σημερινή εκδήλωση μνήμης και τιμής είναι η ελάχιστη αναγνώριση της μεγάλης προσφοράς στην πατρίδα μας εκείνων που με πείσμα αγωνίστηκαν για την απελευθέρωση της Αθήνας και της υπόλοιπης Αττικής, μεταξύ των οποίων ήταν και Μαρουσιώτες. Το παράδειγμα των χωρικών της Αττικής πρέπει να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για να κτίσουμε τη νέα Ελλάδα, την Ελλάδα της ανάπτυξης και της ευημερίας».