«Χτίσε κι εσύ το σπίτι του αυτισμού»: Ο Σύλλογος Αναγέννηση συνεχίζει το σπουδαίο έργο του στο Μαρούσι

Στο Μαρούσι υπάρχει ένας σύλλογος διαφορετικός από τους άλλους. Ένας σύλλογος που έχει δημιουργήσει μια λέσχη για παιδιά με αυτισμό, σε έναν χώρο που τα παιδιά μπορούν να ξεφύγουν από την καθημερινότητά τους, να πηγαίνουν περιπάτους, να ζωγραφίζουν, να κάνουν θεραπευτική ιππασία, να διασκεδάσουν και να αλληλεπιδράσουν.

Το maroussi-news επικοινώνησε με τον πρόεδρο του συλλόγου, κο Γιώργο Τσιράκη, ο οποίος μίλησε για τη δράση του συλλόγου και τη σημαντική προσφορά του στην καθημερινότητα των παιδιών με αυτισμό.

«Η Αναγέννηση είναι ο μοναδικός σύλλογος στην Αττική που ασχολείται αποκλειστικά με παιδιά με αυτισμό. Αυτή τη στιγμή έχουμε 35 αυτιστικά παιδιά στη λέσχη μας στο Μαρούσι, από 10 έως 24 ετών, τα οποία συμμετέχουν σε ποικίλες δράσεις και δραστηριότητες καθημερινά από τις 17.00 έως τις 20.00. Εκδρομές, ποδηλασία, κολύμβηση, μπάσκετ, θεραπευτική ιππασία, βραδιές bowling αλλά και εκδηλώσεις με γενέθλια και γιορτές στο χώρο της Λέσχης στην οδό Αγησιλάου στο Μαρούσι, είναι μερικές από τις δραστηριότητες που βοηθούν τα παιδιά αυτά να κοινωνικοποιηθούν και να περάσουν όμορφα».

Ο Σύλλογος Γονέων & Φίλων Αυτιστικών Ατόμων «Αναγέννηση» ιδρύθηκε το καλοκαίρι του 2003 από γονείς και φίλους αυτιστικών παιδιών, προκειμένου να εργαστεί για τη διασφάλιση των ισότιμων δικαιωμάτων τους στη ζωή και να ενημερώσει και να ευαισθητοποιήσει το κοινωνικό σύνολο για το πρόβλημα του αυτισμού.

Image may contain: one or more people, people standing, ocean, sky and outdoor

«Σήμερα, στην Ελλάδα, τα ειδικά θεραπευτικά κέντρα όπου γίνεται διάγνωση, θεραπεία και εκπαίδευση των αυτιστικών παιδιών είναι ελάχιστα, ενώ δεν υπάρχουν ειδικά πλαίσια για την εκπαίδευση και αποκατάσταση – επαγγελματική και κοινωνική – των αυτιστικών παιδιών από την ηλικία των δέκα (10) ετών και άνω. Και κυρίως, κανένα δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για τη δια βίου κάλυψη και προστασία των αυτιστικών παιδιών, που αποτελεί και το βασανιστικότερο και βασικότερο μέλημα των γονέων τους, όταν θα κλείσει για αυτούς ο βιολογικός τους κύκλος».

Βασικός και άμεσος στόχος του Συλλόγου η ίδρυση πρότυπων δομών εκπαίδευσης (Κέντρο Διημέρευσης & Ημερήσιας Φροντίδας) και δομών ημιαυτόνομης διαβίωσης (Ξενώνας-ΣΥΔ) για παιδιά ηλικίας από δέκα (10) ετών και άνω.

Ο κος Τσιράκης τόνισε πως «άμεσος στόχος του Συλλόγου είναι η δημιουργία ενός Κέντρου Ημέρας και εργαζόμαστε ώστε να μπορέσουμε να το υλοποιήσουμε στο Μαρούσι, αν καταφέρουμε να βρούμε τους πόρους και τη στήριξη που χρειαζόμαστε».

Μελλοντικός και ύψιστος στόχος του Συλλόγου, είναι η ίδρυση σύγχρονου Οικοτροφείου, ώστε να διασφαλιστούν τα μέσα για μια προστατευμένη και αξιοπρεπή ζωή, καθ’όλη τη διάρκεια του βίου τους και κυρίως, όταν δε θα έχουν την φροντίδα των γονέων τους.

Το νέο σύνθημα είναι «χτίσε κι εσύ το σπίτι του αυτισμού». Γιατί αυτό ακριβώς οραματιζόμαστε να είναι η Αναγέννηση, ένα σπίτι φιλόξενο για όλα τα αυτιστικά παιδιά, μια αγκαλιά προστασίας και αγάπης, το καταφύγιο τους.

Image may contain: 2 people, outdoor

Λίγα λόγια για τον αυτισμό

Ο αυτισμός είναι μια ισόβια νευροαναπτυξιακή διαταραχή , που εκδηλώνεται στους πρώτους τριάντα (30) μήνες ζωής και κυρίως στα αγόρια.

Το παιδί με αυτισμό (εαυτισμό)δυσκολεύεται να κατανοήσει όσα βλέπει , ακούει και γενικά αισθάνεται , με αποτέλεσμα να κλείνεται στον εαυτό του και να παρουσιάζει μια έκδηλη εσωστρέφεια.

Η βαρύτητα των χαρακτηριστικών του αυτισμού διαφέρει από άτομο σε άτομο , συνήθως όμως παρατηρούμε :

-Διαταραχή στην επικοινωνία (λεκτική και μη λεκτική)

-Διαταραχή στην κοινωνικοποίηση (δυσκολία κοινωνικής επαφής και σχέσης)

-Δυσκολία στην ανάπτυξη παιχνιδιού και φαντασίας (διαφορετικές αισθητηριακές αντιλήψεις, φυσικές ιδιομορφίες και ασυνήθιστες συμπεριφορές)

-Το ρεπερτόριο των συμπεριφορών (παρουσία επαναληπτικών & στερεοτυπιών,αντίσταση στην αλλαγή)

Ο αυτισμός παρουσιάζεται σε όλο τον κόσμο , σε όλες τις φυλές , τις εθνικότητες και τις κοινωνικές ρίζες. Σύμφωνα με διεθνή επιδημιολογικά δεδομένα:

-Το 2009 το ποσοστό που διαγνώστηκαν με αυτισμό , ξεπερνούσε κατά πολύ το ποσοστό των παιδιών που διαγνώστηκαν με καρκίνο ,AIDS και διαβήτη.

Αξίζει να σημειωθεί το ποσοστό σε σχέση με το φύλο , 4 αγόρια πρός 1 κορίτσι .Ο αυτισμός δηλαδή δείχνει να εκδηλώνεται περισσότερο στα αγόρια.

Όσον αφορά στην χώρα μας , στο σύνολο του ελληνικού πληθυσμού , τα άτομα με κάποια μορφή αυτισμού – καθώς πρόκειται για πολύπλοκη διαταραχή – ανεξαρτήτως ηλικίας και κοινωικό μορφωτικού επιπέδου της οικογένειας ,υπολογίζεται σε 30,000-40,000 ενώ κάθε χρόνο προστίθενται στη ομάδα αυτή 300-400 παιδιά με διαταραχές του αυτιστικού φάσματος.

Πως να στηρίξουμε την προσπάθεια

Η προσπάθεια στήριξης παιδιών με αυτισμό είναι συνεχής και ο στόχος του Συλλόγου είναι να καταφέρει να χτίσει «σπίτια» που θα φιλοξενήσουν και θα βοηθήσουν στην ένταξη των παιδιών στην κοινωνία.

Εάν ενδιαφέρεστε να γίνετε αρωγό μέλος του Συλλόγου μας, ή θέλετε περαιτέρω πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνήστε στο τηλέφωνο: 210-8322477.

Ο Σύλλογος μας με το (ΦΕΚ 544 /Α 02-03-16) απέκτησε Πιστοποίηση από το ΕΚΚΑ για τις δράσεις του και την παροχή πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε ΑΜΕΑ.

Εάν επιθυμείτε να ενισχύσετε οικονομικά, μπορείτε να καταθέσετε τη δωρεά σας στον Τραπεζικό Λογαριασμό:

ΤΡΑΠΕΖΑ ΠΕΙΡΑΙΩΣ Α.Ε

ΑΡΙΘ.ΛΟΓ. 6041130924174

ΙΒΑΝ GR1101710410006041130924174

Share