Έφυγε από τη ζωή ο σπουδαίος ιστορικός και φιλόλογος Σαράντος Καργάκος

Την Κυριακή, o μεγάλος δάσκαλος, ιστορικός, φιλόλογος και δοκιμιογράφος Σαράντος Καργάκος άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 82 ετών.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης εξέδωσε συλλυπητήρια ανακοίνωση, σημειώνοντας πως ο Σαράντος Καργάκος άφησε σε όλους εμάς μεγάλη παρακαταθήκη.

Με αφορμή τον θάνατο του ιστορικού Σαράντου Καργάκου ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Αμαρουσίου, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε:

Ο δάσκαλος Σαράντος Καργάκος, ένας πραγματικός Έλληνας, έφυγε σήμερα από κοντά μας.

Ο μεγάλος ιστορικός, φιλόλογος άλλα και δοκιμιογράφος, που ταξιδεύει τώρα για τη «γειτονιά των αγγέλων», άφησε σε όλους εμάς μια μεγάλη παρακαταθήκη.

Τα δεκάδες βιβλία του, τις χιλιάδες επιφυλλίδες του, καθώς και τις ομιλίες του, που θυμίζουν σε όλους, τόσο την ελληνική ιστορία – για την οποία πρέπει να είμαστε περήφανοι – άλλα και αναδεικνύουν με ανάγλυφο τρόπο, τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας.

Ο Σ. Καργάκος, που είχα την τιμή να γνωρίζω προσωπικά και να με τιμά με τη φιλία του, υπήρξε σταθερός αγωνιστής για τα ζητήματα της Ελλάδας και τα βιβλία του αποτελούν για όλους μας πολύτιμους βοηθούς στον αγώνα για τη διατήρηση της ελληνικής ιστορίας, της γλώσσας και του πολιτισμού μας.

Για την απώλεια του εκφράζω τα θερμά μου συλλυπητήρια στη σύζυγο του, Ιωάννα, και τα δύο παιδιά του, Γιάννη και Ρωξάνη.

Λίγα λόγια για τον Σαράντο Καργάκο

Ο Σαράντος Καργάκος, γεννήθηκε το 1937 στο Γύθειο Λακωνίας. Στη διάρκεια του εμφυλίου εγκαταστάθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε, εργαζόμενος από μαθητής, Κλασσική Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπου είχε τρίτος εισαχθεί χωρίς να του δοθεί υποτροφία. Πρωταγωνίστησε στο φοιτητικό κίνημα των ετών 1961-1963 και υπήρξε εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάστηκε επί 35 έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίους πάντα ήταν ιδρυτικό μέλος («Ηράκλειτος», «Αριστοτέλης»).

Από τα φοιτητικά χρόνια του άρχισε να αρθρογραφεί σε εφημερίδες και περιοδικά. Υπήρξε συνεργάτης των περιοδικών «Πανσπουδαστική», «Πολιτικά Θέματα», «Οικονομικός Ταχυδρόμος», «Πειραϊκή Εκκλησία», «Ερυθρός Σταυρός», «Κοινωνικές Τομές», «Ιχνευτής», «Ελλοπία», «Άρδην», «Εθνικές Επάλξεις» και «4 Τροχοί».

Επί τετραετία υπήρξε αρθρογράφος και λογοτεχνικός κριτικός της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος» και «Τύπος της Κυριακής». Υπήρξε επίσης αρθρογράφος και κριτικός της εφημερίδας «Η Απόφαση» και παλαιότερα συνεργάτης της «Καθημερινής» και της «Απογευματινής».

Έχει δημοσιεύσει 75 βιβλία. Από αυτά ξεχωρίζουν οι γλωσσικές μελέτες «Αλαλία, ήτοι το σύγχρονο γλωσσικό μας πανόραμα» (Gutenberg1986) και «Αλεξία, γλωσσικό δράμα με πολλές πράξεις» (Gutenberg1993) και οι συλλογές δοκιμίων «Προβληματισμοί, ένας διάλογος με τους νέους» (6 τόμοι, εκδ. Gutenberg).

Η εξόδιος ακολουθία θα γίνει την Τετάρτη 16 Ιανουαρίου, 11.15 στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, έναντι 2ου Νεκροταφείου Αθηνών.

 

 

Share