Σαν σήμερα το 1875 η πρώτη τηλεφωνική κλήση στην ιστορία από τον Γκράχαμ Μπελ

Το ημερολόγιο έδειχνε 10 Μαρτίου του έτους 1875, όταν ο Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ κατάφερε να πραγματοποιήσει την πρώτη τηλεφωνική κλήση παγκοσμίως στο σπίτι του στη Βοστόνη.

Ο Γκράχαμ Μπελ ήταν αμερικανοσκωτσέζος φυσικός, ειδικευμένος στην ακουστική. Είναι περισσότερο γνωστός ως ο εφευρέτης του τηλεφώνου, αν και στις μέρες μας αυτή του η πρωτιά αμφισβητείται.

Ο πατέρας του, Αλεξάντερ Μέλβιλ Μπελ, γνωστός ρήτορας, είχε εκδώσει 200 βιβλία προσπαθώντας να βελτιώσει την παιδεία των κωφαλάλων. Και πώς θα μπορούσε να κάνει αλλιώς, αφού η σύζυγός του και μητέρα του Αλεξάντερ, η Ελάιζα Γκρέις Σάιμοντς Μπελ, ήταν κωφή. Ο Αλεξάντερ λοιπόν και τα δυο αδέρφια του εκπαιδεύτηκαν από τον πατέρα τους προκειμένου να συνεχίσουν την αποστολή του: να ρίξουν γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα στους ανθρώπους με προβλήματα ακοής και στην υπόλοιπη κοινωνία. Βέβαια για τον Αλεξάντερ τον γηραιότερο τα πράγματα δεν ήρθαν όπως τα σχεδίαζε, καθώς «η ζωή είναι αυτό που συμβαίνει τη στιγμή που εμείς κάνουμε σχέδια».

Το 1875, ο Μπελ, με τη βοήθεια του φίλου και συνεργάτη του Γουότσον, πειραματίζεται για την κατασκευή μιας διάταξης, η οποία θα μπορέσει να μεταδώσει ήχο με τη βοήθεια ηλεκτρισμού. Μια από εκείνες τις ημέρες ο Μπελ μουρμουρά στο υπόγειο του σπιτιού του αναζητώντας τον Γουάτσον. Ξαφνικά από τις σκάλες κατεβαίνει ο Γουάτσον, ο οποίος εμβρόντητος τον ρωτά αν τον φώναξε. Η φωνή του Μπελ είχε μεταφερθεί μέσα από την πειραματική συσκευή τους και είχε ακουστεί πεντακάθαρα στον πάνω όροφο. Επρόκειτο για την πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία του κόσμου. Στις 7 Μαρτίου 1876 το Γραφείο Ευρεσιτεχνιών των ΗΠΑ δίνει στον Μπελ το υπ’ αριθμόν 174.465 δίπλωμα, με το οποίο κατοχυρώνεται «η μέθοδος και η συσκευή για τη μετάδοση φωνής ή άλλων ήχων τηλεγραφικώς (…) με τη χρήση ηλεκτρικών παλμών της ίδιας μορφής με τις ταλαντώσεις του αέρα, οι οποίες ακολουθούν τη μετάδοση φωνής ή άλλων ήχων…». Το τηλέφωνο δηλαδή.

Share