Η ιστορία της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής

Το Ίδρυμα της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής (Ριζάρειο Ίδρυμα) ιδρύθηκε το 1841 από τους Αδελφούς Μάνθο και Γεώργιο Ριζάρη και αποτελεί σήμερα ένα από τα μεγαλύτερα ενεργά Εθνικά Κληροδοτήματα της χώρας μας.

Από το 1960 η Σχολή και το Οικοτροφείο της, προκειμένου να ανταποκριθούν, στις νέες εκπαιδευτικές, κοινωνικές και οικιστικές μεταβολές και   ανάγκες,   μεταφέρθηκαν  στο σημερινό συγκρότημα του Χαλανδρίου.

Ιδρυτές της Ριζαρείου  είναι οι αδελφοί Μάνθος και Γεώργιος Ριζάρης  από  το Μονοδένδρι  των Ζαγοροχωρίων της Ηπείρου. Ο Μάνθος  μετανάστευσε  στη Μόσχα της Ρωσίας, όπου επιδόθηκε με επιτυχία σε εμπορικές επιχειρήσεις. Το 1806 κάλεσε κοντά του από την Ήπειρο και τον αδελφό του Γεώργιο ο οποίος μετά το θάνατο του Μάνθου, εργάστηκε σκληρά για να συντηρήσει και να αυξήσει ακόμη περισσότερο τη μεγάλη κοινή περιουσία, ζώντας πάντα με το όραμα, όπως και ο Μάνθος, να φανεί χρήσιμος στο υπόδουλο Έθνος.

Προς το σκοπό  αυτό και οι δυο τους βοήθησαν με μεγάλα χρηματικά ποσά την Ελληνική Επανάσταση από το 1814 μέχρι το 1824.  0 Μάνθος Ριζάρης υπήρξε μάλιστα από τα πρώτα μέλη της Φιλικής Εταιρείας και ήταν γνωστός στους “Φιλικούς” με το συνθηματικό όνομα “Πρόθυμος”.

Το 1837 ο Γεώργιος Ριζάρης ήρθε στην Αθήνα και συνέταξε Διαθήκη μεγάλης σημασίας, βάσει της οποίας υλοποιήθηκαν τα σχέδια και των δύο αδελφών για την ίδρυση Εκκλησιαστικής Σχολής. Έτσι η μεγάλη τους περιουσία διατέθηκε για ένα υψηλό και θεάρεστο σκοπό προς όφελος της Εκκλησίας και του Έθνους.

Η αρχική σκέψη για ίδρυση Σχολής οφείλεται στον φημισμένο κληρικό και λόγιο Κωνταντίνο Οικονόμο τον εξ Οικονόμων , ο οποίος είχε συστήσει στο Μάνθο Ριζάρη, ενώ ακόμη βρισκόταν στην αλλοδαπή , να διαθέσει το μεγαλύτερο μέρος της περιου­σίας του για την ίδρυση Εκκλησιαστικής Ακαδημίας στη μέλλουσα πρωτεύουσα του Ελευθέρου Κράτους , με σκοπό τη μόρφωση του Κλήρου.

Σήμερα η Ριζάρειος Σχολή είναι τριτάξιο Γενικό Εκκλησιαστικό Λύκειο, ισότιμο με  τα άλλα Γενικά Λύκεια της Μέσης Εκπαίδευσης.

Η  Ρ.Ε.Σ. διαθέτει αξιόλογο εκπαιδευτικό προσωπικό, με πολύ θετική συμβολή στην κατάρτιση των μαθητών. Οι απόφοιτοι του  λυκείου έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η σχολή στεγάζεται σε σύγχρονες και άνετες εγκαταστάσεις στο Χαλάνδρι, στις  οποίες λειτουργεί Οικοτροφείο. Στους σπουδαστές παρέχεται δωρεάν σίτιση, στέγαση, εκπαιδευτικό υλικό, καθώς και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και παρακολούθηση. Αιτήσεις εγγραφής γίνονται δεκτές κάθε χρόνο από τον Ιούνιο μέχρι τον Σεπτέμβριο στη γραμματεία των εκπαιδευτηρίων.

Στο Χαλάνδρι φιλοξενείται επίσης η Ριζάρειος Βιβλιοθήκη, με πλούσια συλλογή βιβλίων και παλαιτύπων, που ανάγονται στον 16ο αιώνα. Η Βιβλιοθήκη δραστηριοποιείται επίσης στο χώρο των εκδόσεων.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα http://lyk-rizar.att.sch.gr/

 

Share