Ο υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου με το Πράσινο Κίνημα Βαγγέλης Ρασσιάς ανακοίνωσε τις προγραμματικές του θέσεις

Ο Βαγγέλης Ρασσιάς, υποψήφιος δήμαρχος Αμαρουσίου με το Πράσινο Κίνημα, ανακοίνωσε τις πρώτες προγραμματικές του θέσεις.

Στην ανακοίνωσή του, ενημερώνει τους συμπολίτες του για το σκεπτικό και τους λόγους που τον οδήγησαν στην πολιτική επιλογή του να κατέλθει ως υποψήφιος στις δημοτικές εκλογές του ερχόμενου Μαΐου και εστιάζει στα τρία υπέρτατα αγαθά: Υγεία, Παιδεία και Ασφάλιση.

Το Πράσινο Κίνημα ανακοίνωσε για την υποψηφιότητα αυτή:

Γόνος γνωστής και αγαπητής Μαρουσιώτικης οικογένειας, με μεγάλη και σημαντική κοινωνική και ανθρωπιστική προσφορά, εμπνεόμενος από τον εκλιπόντα αδελφό του Νίκο Δούση-Ρασσιά, που προσέφερε, για δύο σχεδόν δεκαετίες, πολλά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, δηλώνει έτοιμος να καλύψει το κενό που άφησε ο Νίκος και να συνεχίσει επάξια το έργο του.

Με μία «αποκήρυξη» των ξεπερασμένων παρελθοντικών πολιτικών ξεκινά την ανακοίνωσή του ο κ. Ρασσιάς, για τις ανεκπλήρωτες ψηφοθηρικές πολιτικές υποσχέσεις, τα «θα», την αναξιοκρατία, το πελατειακό και διεφθαρμένο σύστημα Αυτοδιοίκησης.

Βασική αρχή του συνδυασμού είναι η προσήλωση στα τρία υπέρτατα αγαθά: Υγεία, Παιδεία και Ασφάλιση και η ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών και στόχος  ο Δήμος Αμαρουσίου να είναι ένας πλούσιος Δήμος, οικονομικά αυτάρκης μέσα από την κοινή προσπάθεια όλων μας, με γνώμονα τη λογική, την αλήθεια τις αξίες. Προτείνει την εξυγίανση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας, ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων και του περιβάλλοντος, ανακύκλωση και στην αναδάσωση, ασφάλεια των πολιτών στους χώρους των κατοικιών τους, σύγχρονες και απλοποιημένες διαδικασίες και ψηφιακή μεταστροφή των υπηρεσιών του Δήμου προς όφελος των δημοτών και εξοικονόμηση πόρων.

Αναλυτικά η διακήρυξη του Βαγγέλη Ρασσιά:

Είμαι πολίτης, δημότης και γέννημα θρέμμα Μαρουσιώτης. Ονομάζομαι Βαγγέλης Ρασσιάς, έχω τελειώσει Πολιτικές και Οικονομικές Επιστήμες της Νομικής Σχολής του Πανεπιστήμιου Αθηνών. Είμαι λάτρης των τεχνών, παίζω μουσική από 9 χρονών, αθλούμαι καθημερινά και εκκλησιάζομαι. Ο πατέρας μου, ο Τάσος ο Ρασσιάς ήταν ένας ιδεολόγος, επαναστάτης, τιμήθηκε με μετάλλιο Εθνικής Αντίστασης και υπηρέτησε πάντα πιστά τις πολιτικές του πεποιθήσεις. Σ’ αυτόν τον άνθρωπο οφείλω το «ζην», αλλά και το «ευ ζην», γιατί εκτός από πατέρας μου, ήταν και ο πρώτος μου δάσκαλος. Τιμώ το όνομα της μάνας μου, της Δήμητρας της Δούση. Γιατρός μικροβιολόγος, είχε το πρώτο μικροβιολογικό εργαστήριο στο Μαρούσι και Νο 16 στον Ιατρικό σύλλογο Αθηνών. Από τα πιο παλιά Μαρουσιώτικα ονόματα (Δρόμος Ιερέως Δούση), και το όνομα του αδελφού μου του Νίκου Δούση – Ρασσιά,  που προσέφερε τόσα πολλά στην τοπική αυτοδιοίκηση. 18 συνεχόμενα έτη  δημοτικός σύμβουλος και 4 φορές αντιδήμαρχος. Πρόεδρος στα ΚΑΠΗ, στην πρόνοια, πρόεδρος Πολιτισμού και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αμαρουσίου. Πάνω απ’ όλα όμως ήταν μέγιστος Ανθρωπιστής. Ένας άνθρωπος με «Α» κεφαλαίο και πρόεδρος των γιατρών της Ειρήνης. Τιμήθηκε από 25 πρωθυπουργούς χωρών για το τεράστιο ανθρωπιστικό του έργο στα πέρατα του κόσμου, όπου υπήρχε πόνος και ανθρώπινη δυστυχία. Έφυγε νωρίς, στα 56 του χρόνια, αφήνοντας πίσω του ένα μεγάλο κενό. Αυτό το κενό καλούμαι εγώ να καλύψω, λαμβάνοντας τη σκυτάλη. Σήμερα, είμαι ο μόνος που έμεινα στην οικογένεια και βρίσκομαι μπροστά σας, καλούμενος να τιμήσω αυτή τη βαριά και τόσο πλούσια κληρονομιά, που μου άφησαν οι γονείς μου και ο αδελφός μου. Τους ευχαριστώ.

Εμείς οι πολίτες Αμαρουσίου, σαν πολίτες μιας δημοκρατικής πολιτείας και ως μέλη μιας τοπικής κοινωνίας, κάνουμε ένα δυναμικό ξεκίνημα για μια νέα πραγματικότητα κοινωνικής ευθύνης. Αγωνιζόμαστε και εργαζόμαστε για να υλοποιήσουμε όλα εκείνα που οραματιστήκαμε στη νέα περίοδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με απόλυτη διαφάνεια  στην άσκηση της δημόσιας πολιτικής, υπηρετώντας τους θεσμούς, την χρηστή διοίκηση και πάνω απ’ όλα το συμφέρον του πολίτη.

Θα ξεκινήσω σήμερα με μία ΑΠΟΚΗΡΥΞΗ. Αποκηρύσσουμε σήμερα όλες τις ξεπερασμένες προεκλογικές υποσχέσεις. Δε θέλω να κατηγορήσω κανέναν. Τους περισσότερους, πολιτικούς μου αντιπάλους τους γνωρίζω προσωπικά. Κουράστηκα από το 1974 να ακούω υποσχέσεις προεκλογικές, οι οποίες δεν τηρήθηκαν μετεκλογικά, πολύ απλά γιατί προέρχονται από τα ίδια πρόσωπα και τους ίδιους μηχανισμούς. Αποκηρύσσω πολιτικές του παρελθόντος και όχι πρόσωπα. Είμαστε όλοι πολίτες προδομένοι και εξαπατημένοι από απατηλές υποσχέσεις. Και όλοι προερχόμαστε από κάποιον πολιτικό χώρο. μπλε, πράσινο, κόκκινο.

Σήμερα καλούμε όλους τους πολίτες του Αμαρουσίου να συσπειρωθούν και να αποτελέσουν το ρεύμα εκείνο της Αλλαγής από το Κατεστημένο, ανεξαρτήτως χρώματος και ιδεολογικής ταυτότητας. Να γίνουμε η μεγάλη δύναμη, ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα, που κύριο γνώμονα θα έχει το συμφέρον του πολίτη. Ας σταματήσουμε επιτέλους τα προγράμματα και τα «θα» κι ας αφουγκραστούμε τις ανάγκες των πολιτών. Σήμερα το λέω αυτό στους δημοτικούς μου συμβούλους: «Ακούστε τις ανάγκες των πολιτών, σταματάτε και ρωτάτε ανώνυμα τους πολίτες τι θα ήθελαν από το δήμαρχό τους και ποια είναι τα παράπονά τους». Μόνο με αυτό τον τρόπο θα λύσουμε τα προβλήματα της τοπικής μας κοινωνίας. Στις εκλογές του Μαΐου καλούμαστε όλοι να ανατρέψουμε το παλιό κατεστημένο, την αναξιοκρατία, το πελατειακό και διεφθαρμένο σύστημα Αυτοδιοίκησης.

-Λέμε ρητά ΟΧΙ στη διαπλοκή, στη διαφθορά και στην ασυδοσία.

-Λέμε ΟΧΙ στις προεκλογικές υποσχέσεις που αποσκοπούν  μόνο στην ψηφοθηρία. Πάντα λέω «κρινόμαστε από τα αποτελέσματα». Από τα αποτελέσματα κρίθηκαν όσοι κυβέρνησαν. Αυτοί που δεν έχουν κυβερνήσει ακόμα, κρίνονται από το βιογραφικό τους, την οικογένειά τους, το όνομά τους και την κληρονομιά τους.

-Λέμε ΟΧΙ στους επαγγελματίες της πολιτικής, στους αποτυχημένους διαχειριστές της εξουσίας, που τόσα χρόνια νέμονται την εξουσία αυτή και πλούτισαν σε βάρος  των πολιτών.

Πιστεύουμε στα ίσα δικαιώματα των πολιτών μας. Στα τρία υπέρτατα αγαθά: ΥΓΕΙΑ, ΠΑΙΔΕΙΑ και ΑΣΦΑΛΙΣΗ. Πρέπει να παρέχονται σε όλους τους πολίτες με ίδια μέτρα και σταθμά. Αυτό είναι ένα κράτος δικαίου και ίσων δικαιωμάτων όλων των πολιτών. Κάνουμε έκκληση σε όλες τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας να ενεργοποιηθούν, να σηκωθούν, να σταματήσουν να δέχονται παθητικά τις αποφάσεις άλλων και να συμμετέχουν στις αποφάσεις των κοινών του τόπου. Όπως έλεγε ο Αριστοτέλης: «Ο άνθρωπος είναι ον πολιτικόν». Καλούμε όλους τους πολίτες του Αμαρουσίου να γίνουν συνοδοιπόροι μας στον συνδυασμό μας «ΜΑΡΟΥΣΙ, ΠΡΑΣΙΝΗ ΠΟΛΗ».

Γνωρίζουμε πολύ καλά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση, στα όρια της οικονομικής κατάρρευσης, και σ’ αυτό έχουν όλες οι κυβερνήσεις μερίδιο ευθύνης, αλλά και συγκεκριμένοι άνθρωποι που είχαν τις ευθύνες διαχείρισης και νομής της εξουσίας. Είναι τα ίδια πρόσωπα που επανέρχονται σήμερα μέσα από νέους και παλιούς μηχανισμούς, μανδύες κομμάτων εξουσίας και νέες πρακτικές για ν’ αποτελειώσουν πια ό,τι έχει μείνει όρθιο στο Δήμο μας. Ο δρόμος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης χρειάζεται νέα πρόσωπα, άφθαρτα, χωρίς αμαρτίες και παρελθόν που θα προέρχονται πραγματικά από τους πολίτες και την τοπική μας κοινωνία. Διανύουμε μια μακριά προεκλογική περίοδο.

Τώρα κάνουμε τη στελέχωση του πυρήνα του κινήματός μας, με αυστηρά, επιλεκτικά κριτήρια απ’ όλες τις κοινωνικές τάξεις. Είμαστε ευαίσθητοι σε διάφορες κοινωνικές ομάδες, σε βρέφη, σε νήπια, ορφανά, υπερήλικες, ΑμεΑ και ζώα. Αυτές οι κοινωνικές ομάδες χρίζουν τη βοήθεια και τη συμπαράσταση όλων μας.

Πιστεύουμε στην εξυγίανση του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Σαν σημαία μας έχουμε τη σωστή, ολοκληρωμένη και βιώσιμη διαχείριση των απορριμμάτων. Το Πράσινο Κίνημα έχει τεχνοκρατικά κοστολογημένη πρόταση, από την οποία προκύπτουν για όλη την Ελλάδα περίπου 12.000 αυτοχρηματοδοτούμενες θέσεις εργασίας, για την Αττική περίπου 4.500 και για το Μαρούσι 75. Την ίδια ώρα, από την ανακύκλωση που κάνουν οι πολίτες με την πρόταση μας, θα λαμβάνουν πανελλαδικά περίπου 300.000 ευρώ ημερησίως, 150.000 ευρώ στην Αττική αντιστοίχως και περίπου 2.500 ευρώ ημερησίως στο Μαρούσι. Όλα τα κόμματα θα ήθελαν αυτό για σημαία τους, μόνο που δεν το υπηρετεί κανένας. Γι’ αυτό το πράσινο κίνημα σαρώνει στην κεντρική Ευρώπη και σύντομα θα είναι η επόμενη κυβέρνηση στις περισσότερες χώρες της. Η υστέρηση αυτή έχει μικρύνει πολύ, σύντομα θα αφυπνιστούν και οι Έλληνες.

Είμαστε οι μόνοι που δίνουμε ολοκληρωμένη λύση στη διαχείριση των απορριμμάτων, στην ανακύκλωση και στις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, για να σώσουμε τον πλανήτη μας και να εξασφαλίσουμε το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

-Λέμε ΝΑΙ στην καλή λειτουργία χώρων αθλητισμού και πολιτισμού. Ως «Πράσινοι» λέμε ΝΑΙ στην καθαριότητα του Δήμου μας. Είμαστε οι «γιατροί της φύσης».

-Λέμε ΝΑΙ στην ανακύκλωση και στην αναδάσωση.

-Λέμε ΝΑΙ στην ασφάλεια των πολιτών στους χώρους των κατοικιών τους.

 

-Λέμε ΟΧΙ στην αυθαίρετη δόμηση. Είναι ευθύνη μας να λογοδοτούμε στους πολίτες μας.

-Λέμε ΝΑΙ στις σύγχρονες και απλοποιημένες διαδικασίες, όχι στη γραφειοκρατία.

Λέμε ΝΑΙ στην ολοκληρωμένη ψηφιακή μεταστροφή των υπηρεσιών του δήμου προς όφελος των δημοτών και εξοικονόμηση πόρων.

Στόχος μας είναι  ο Δήμος Αμαρουσίου να είναι ένας πλούσιος Δήμος, οικονομικά αυτάρκης μέσα από την κοινή προσπάθεια όλων μας. Γνώμονάς μας είναι η λογική, η αλήθεια και οι αξίες.

Σε επίπεδο πολιτιστικό, έχουμε μεγαλόπνοα σχέδια για να κάνουμε το Μαρούσι, εκτός από χώρο Ολυμπιακών εγκαταστάσεων και Αρχαιολογικό Πάρκο. Υπάρχουν, δύο τουλάχιστον, αρχαιολογικοί χώροι που κανείς μέχρι τώρα δεν τόλμησε να φέρει στην επιφάνεια. Ο ναός της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, κάτω από το εκκλησάκι της Παναγίας της Νερατζιώτισσας και ένας προϊστορικός οικισμός στο άλσος Συγγρού που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν ως αρχαιολογικά πολιτιστικά διαθέσιμα. Δίνουμε μεγάλη σημασία στους πιστούς μας φίλους τα ζώα. Είμαστε ιδεολογικά ένα με τους φιλόζωους. Λέμε ΟΧΙ στα κλουβιά και στην ευθανασία υγιών ζώων. Λέμε ΟΧΙ στη βαναυσότητα και στην κακοποίησή τους.

Είμαστε στο πλευρό όλων των φιλοζωικών συλλόγων και τους καλούμε να αγωνιστούν μαζί μας. Είναι χρέος μας να καταγράψουμε τις ανάγκες όλων των δημοτών και να αφουγκραζόμαστε τα καθημερινά τους προβλήματα, δίνοντας λύσεις με απλές και μη χρονοβόρες διαδικασίες. Δηλώνουμε ότι η τοπική ανάπτυξη αποτελεί για εμάς προτεραιότητα.

Θα επιδιώξουμε την αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων, τόσο από το ΕΣΠΑ όσο και από άλλες πηγές χρηματοδοτήσεων (προγράμματα Ευρωπαϊκής Ένωσης, χρηματοδότηση ανταποδοτικών έργων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων), για τη δημιουργία έργων και υποδομών, που θα εξασφαλίσουν εργασία και εισόδημα στους πολίτες, καθώς και συνθήκες τοπικής βιώσιμης ευημερίας στον Δήμο Αμαρουσίου.

Είναι στο χέρι μας να συνεργαστούμε μαζί για να αφυπνίσουμε και να κινητοποιήσουμε τις υγιείς δυνάμεις του τόπου μας σε μια κατεύθυνση προόδου και ανάπτυξης. Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε έναν Δήμο ανοικτό προς όλους τους πολίτες και στις ιδέες όλων, έναν Δήμο παρόντα στις ανάγκες των πολιτών του, έναν Δήμο που θα στηρίζει ενεργά την κοινωνική συνοχή κι αλληλεγγύη. Και εδώ έχουμε την ανάγκη όλων των επαγγελμάτων και ειδικοτήτων. Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση. Είναι στο χέρι μας η ψήφος μας.

Με εκτίμηση

Βαγγέλης Ρασσιάς

Υποψήφιος Δήμαρχος Αμαρουσίου

 

 

Share