Θέρμανση: Πως θα ζεσταθούμε οικονομικά το χειμώνα!

Ο χειμώνας έφτασε, το κρύο κάνει σιγά-σιγά την εμφάνισή του και όλοι μας ψάχνουμε τρόπους για να ζεσταθούμε, χωρίς να…παγώσει η τσέπη μας.

Πολλά λέγονται και γράφονται για τους πιο αποδοτικούς και οικονομικούς τρόπους θέρμανσης και η αλήθεια είναι πως η κάθε επιλογή έχει τα θετικά της και τα αρνητικά της, ενώ και το κάθε σπίτι έχει διαφορετικές ανάγκες και προδιαγραφές. Εμείς πάντως, κάναμε μια έρευνα και εξετάζουμε τα υπέρ και τα κατά από διάφορους τρόπους θέρμανσης που μπορούμε να επιλέξουμε αυτό το χειμώνα!

Πετρέλαιο

Το πετρέλαιο σίγουρα αποτελεί τον πιο διαδεδομένο και εύκολο τρόπο θέρμανσης στην Ελλάδα. Είναι διαθέσιμο στα περισσότερα σπίτια, καθώς ζεσταίνει ομοιόμορφα και αποτελεσματικά κάθε χώρο. Παρόλα αυτά, υπάρχουν προβληματισμοί σχετικά με την αυξημένη τιμή του, ενώ υπάρχει και υψηλό κόστος συντήρησης του καυστήρα και του λέβητα.

Μπορούμε πάντως να μειώσουμε το κόστος λειτουργίας του συστήματος κάνοντας κάποιες μικρές «επεμβάσεις» χαμηλού κόστους.

Μπορούμε να ρυθμίσουμε (αν όχι εμείς, ένας τεχνικός) το λέβητα στην ελάχιστη θερμική ισχύ που μπορεί να λειτουργήσει με υψηλή απόδοση. Έτσι θα εξοικονομήσουμε 5-15% αναλόγως της παλαιότητας του λέβητα.

Ακόμα, μπορούμε να εγκαταστήσουμε θερμοστατικές κεφαλές σε κάθε σώμα ξεχωριστά (κόστος 25€ η μία). Έτσι, τις ρυθμίζουμε ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε χώρου και έχουμε εξοικονόμηση καυσίμου έως και 30%.

Κλιματιστικό Inverter

Το κλιματιστικό είναι μια εύκολη λύση θέρμανσης, αλλά έχει αποδειχθεί  μία  ασύμφορη λύση με τους λογαριασμούς να έρχονται πολλές φορές «φουσκωμένοι». Τα κλιματιστικά τεχνολογίας Inverter όμως, αν και 30% πιο ακριβά από τα συμβατικά κλιματιστικά καταναλώνουν 40% λιγότερη ενέργεια.

Αξίζει να σημειωθεί πως το Inverter συμφέρει για όσους κάνουν χρήση πάνω από 1 ώρα την ημέρα. Το μηχάνημα που θα επιλέξετε θα πρέπει να είναι το κατάλληλο για τα τετραγωνικά του δωματίου. Εάν το μηχάνημα ζορίζετε να καλύψει το χώρο θα κάψει περισσότερο ρεύμα. Επομένως συμβουλευτείτε κάποιον ειδικό πριν προβείτε σε μια τέτοιου είδους αγορά.

Αφυγραντήρες

Οι αφυγραντήρες είναι συσκευές ειδικά σχεδιασμένες για να αφαιρούν την υγρασία από τον αέρα του χώρου. Μια συσκευή αφύγρανσης μπορεί να μας βοηθήσει να εξοικονομήσουμε ενέργεια και χρήματα κατά τη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Όταν δεν υπάρχει υγρασία, τότε το σπίτι ζεσταίνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα. Ως αποτέλεσμα, λοιπόν, χρησιμοποιούμε λιγότερο τη θέρμανση στο σπίτι μας, ενώ εκτός αυτού, βοηθάει και σε άλλα θέματα, όπως την υγείας μας και την προστασία των επίπλων, των τοίχων και του πατώματος.

Θερμοπομπός/ Αερόθερμο

Οι θερμοπομποί, όπως και τα αερόθερμα, λειτουργούν κυρίως συμπληρωματικά σε άλλα συστήματα θέρμανσης. Αυτό συμβαίνει, γιατί αν και είναι πολύ οικονομικά για να αγοραστούν, συνήθως δεν επαρκούν για να ζεστάνουν ένα δωμάτιο το χειμώνα, ενώ καταναλώνουν και πολλή ενέργεια με αποτέλεσμα να «καίνε» πολύ.

Ο θερμοπομπός λειτουργεί με ρεύμα με τη φυσική ροή του αέρα. Αυτό που κάνει είναι να τραβάει από κάτω και να βγάζει από πάνω τον ζεσταμένο αέρα. Δεν ξηραίνει την ατμόσφαιρα ενώ ρυθμίζοντας τον θερμοστάτη εξοικονομούμε ενέργεια. Παρόλα αυτά, είναι γεγονός ότι σαν πηγές θέρμανσης, καταναλώνουν αρκετό ρεύμα για να λειτουργήσουν σωστά. Συγκριτικά με τα κλιματιστικά, καταναλώνουν σίγουρα περισσότερο, αλλά η χρηστικότητά τους εξαρτάται από το χώρο στον οποίο χρησιμοποιούνται, καθώς μπορούν να αποδώσουν πολύ καλύτερα σε μικρούς χώρους.

Τζάκι

Το αγαπημένο μας ατμοσφαιρικό τζάκι, παρόλο που προσφέρει ζεστασιά αν καθόμαστε κοντά του, ουσιαστικά δεν προσφέρει καμιά θέρμανση στο σπίτι. Μπορεί να ζεσταίνει οτιδήποτε βρίσκεται μπροστά του, στην ουσία, όμως, ό,τι ζεστό αέρα βάζει άλλο τόσο κρύο αέρα αφήνει να εισχωρήσει.

Αν βέβαια επιλέξουμε να μετατρέψουμε το παλιό μας τζάκι σε ενεργειακό, τότε μπορούμε να κερδίσουμε σε απόδοση.Τα ενεργειακά τζάκια χάρη στον τρόπο κατασκευής και λειτουργίας τους, προσφέρουν πιο ομοιόμορφη κατανομή της θερμότητας (ζεσταίνουν δηλαδή όλο τον χώρο), έχουν ενεργειακή απόδοση κοντά στο 80% έναντι 20-25% που έχουν τα κλασικά, ενώ χάρη στην ελεγχόμενη ροή αέρα κάνουν και οικονομία στην καύσιμη ύλη.

 

Share