Πρόγραμμα Αποκατάστασης Περινέου από την MIDWIFERY CARE στο Μαρούσι

Η MIDWIFERY CARE και η Πέννυ Ηλιάδη, διοργανώνουν ένα πρόγραμμα αποκατάστασης Περινέου, ειδικά σχεδιασμένο για γυναίκες οι οποίες έχουν γεννήσει φυσιολογικά ή με καισαρική τομή και θέλουν να επιστρέψουν στην πρότερη φυσική τους κατάσταση.

Το Περίνεο ή πυελικό έδαφος είναι ένα σύνολο μυών που δημιουργεί το έδαφος της λεκάνης μίας γυναίκας. Οι μύες αυτοί υποστηρίζουν τη μήτρα, την ουροδόχο κύστη και το έντερο.

Το γυναικείο πυελικό έδαφος έχει τρία ανοίγματα: την ουρήθρα, τον κόλπο και τον πρωκτό. Τα ανοίγματα αυτά πλαισιώνονται από δύο σφιγκτήρες: ο πρώτος γύρω από την ουρήθρα και τον κόλπο και ο δεύτερος γύρω από τον πρωκτό, οι οποίοι δημιουργούν ένα σχήμα 8. Αποτελούνται από ίνες που δουλεύουν αυτόματα χωρίς τη βούλησή μας, αλλά και από άλλες που η λειτουργία τους ελέγχεται από μας. Επομένως, μπορούμε να τις γυμνάσουμε.

Γιατί είναι όμως σημαντικό να τις γυμνάσουμε; Ο τόνος αυτού του μυϊκού εδάφους και ο έλεγχος αυτών των σφιγκτήρων παίζει σημαντικό ρόλο στο να διατηρηθούν σε σωστή θέση και λειτουργικότητα τα όργανά μας. Όταν δεν λειτουργεί σωστά το περίνεο παρατηρείται απώλεια ούρων με το γέλιο, την άσκηση, το βήχα ή το φτέρνισμα. Δηλαδή, όταν αυξάνεται απότομα η πίεση πάνω στο πυελικό έδαφος. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, η γυναίκα χάνει ούρα καθώς σηκώνεται , όταν πάει στην τουαλέτα. Είναι τόσο αδύναμος ο σφιγκτήρας που δεν μπορεί να αντισταθεί στην πίεση από την γεμάτη ουροδόχο κύστη και τη βαρύτητα που προσθέτει η όρθια στάση. Η απώλεια αερίων είναι ένα ακόμα σύμπτωμα δυσλειτουργίας του πυελικού εδάφους που μπορεί να φέρει σε δύσκολη θέση μία γυναίκα. Τέλος, ένα ακόμα πρόβλημα που μπορεί να εμφανισθεί και οφείλεται σε δυσλειτουργία του περινέου είναι η πρόπτωση της μήτρας μέσα στον κόλπο, με συμπτώματα βάρους, δυσφορίας ή και πόνων στο περίνεο.

Συμπτώματα μπορούν να εμφανισθούν στην εγκυμοσύνη επειδή οι πιέσεις που ασκούνται στο περίνεο είναι πολύ μεγάλες και να σταματήσουν μετά τη γέννηση του παιδιού. Το γεγονός όμως ότι υπήρξε τέτοιο πρόβλημα δείχνει ότι το περίνεο πρέπει να ενισχυθεί. Με την πάροδο της ηλικίας και με τη διαφοροποίηση των ορμονών κατά την κλιμακτήριο, το πρόβλημα θα γίνει πιο έντονο. Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως οι ασκήσεις πυελικού εδάφους είναι χρήσιμες είτε έχουμε συμπτώματα, είτε όχι.

Εάν έχουν περάσει τουλάχιστον 6 εβδομάδες από τη γέννηση του παιδιού σας και αισθάνεστε καλά, μπορείτε να ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα 8 εβδομαδιαίων συναντήσεων διάρκειας μίας ώρας με την φυσιοθεραπεύτρια Annette Zimmmermann και την Πέννυ Ηλιάδη . Στο τέλος κάθε συνάντησης δίνονται διαφορετικές ασκήσεις για το σπίτι σε κάθε γυναίκα ανάλογα με την περίπτωσή της. Πρόκειται για μικρές ομάδες γυναικών 3-5 ατόμων που έχουν γεννήσει φυσιολογικά ή με καισαρική τομή και εμφανίζουν κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα και θέλουν να ενδυναμώσουν το πυελικό έδαφος πριν επιστρέψουν στην προηγούμενη αθλητική τους δραστηριότητα ή απλά να φροντίσουν το σώμα τους μετά τη γέννηση του παιδιού τους.

Πληροφορίες

MIDWIFERY CARE

Βλαχερνών 9, Μαρούσι

Τηλ: 6977966241

 

Share