OAKA Alive Athens: Πως το πλάνο του Δ. Γιαννακόπουλου για το Ο.Α.Κ.Α. μπορεί να φέρει σαρωτικές αλλαγές στο Μαρούσι

Το “Athens Alive” ή αλλιώς “Σχέδιο ΟΑΚΑ” βρίσκεται αυτές τις μέρες στην καρδιά της επικαιρότητας και όχι άδικα. Αφορά την πρόθεση του προέδρου του μπασκετικού Παναθηναϊκου, καθώς και  ιδιοκτήτη της ΒΙΑΝΕΞ Α.Ε., της μεγαλύτερης σήμερα ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, Δημήτρη Γιαννακόπουλου, να καταθέτει επίσημη πρόταση στην κυβέρνηση, για την ανάπλαση και αξιοποίηση των ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι με αιχμή του δόρατος τον Παναθηναϊκό.

Η πρόταση αυτή αναμένεται να γίνει με τη συνεργασία γιγαντιαίων ξένων επιχειρηματικών funds και αφορά τον πλήρη επαναπροσδιορισμό της περιοχής, σε  επαγγελματικό, επιχειρησιακό και ψυχαγωγικό επίπεδο.Τα αρχικά δημοσιεύματα για το ενδιαφέρον αυτής της κολοσσιαίας επιχειρηματικής επένδυσης, επιβεβαίωσαν τόσο ο ισχυρός άνδρας του Παναθηναϊκού, όσο και η κυβέρνηση μέσω του υφυπουργού Αθλητισμού Γιώργου Βασιλειάδη.

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο

Τα δημοσιεύματα για το επενδυτικό σχέδιο στο Μαρούσι, κάνουν λόγο για μια γιγαντιαία επένδυση που μπορεί να ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. «Συμπαίκτες» του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, είναι οι εταιρίες Redstone, Bluerock και AECOM, διεθνείς κατασκευαστικοί και επενδυτικοί κολοσσοί.

Ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας Redstone, Μαρκ Αλεξάντερ, έκανε δηλώσεις για το πρότζεκτ Athens Alive και το «σχέδιο ΟΑΚΑ».

«Θα συμπεριλαμβάνονται γραφεία παγκόσμιου επιπέδου, ξενοδοχεία και συνεδριακές εγκαταστάσεις, χώροι αναψυχής, καταστήματα, άλσος, χώροι για ερασιτεχνικά σπορ και σημαντικά φραντσάιζ των δημοφιλών σπορ, χώροι περιπάτου και διασκέδασης τέτοιοι που θα ανταγωνίζονται τον οποιονδήποτε άλλον στον κόσμο. Η εξέλιξη και η ανάπτυξη αυτής της διαδικασίας απαιτεί ισχυρούς δεσμούς αφοσίωσης από τους δημόσιους και ιδιωτικούς συμμετέχοντες και αυτό είναι που επιζητούμε να συμβεί».

Από την πλευρά του, ο Δ. Γιαννακόπουλος επιβεβαίωσε με γραπτή δήλωσή του τις πληροφορίες, τονίζοντας μεταξύ άλλων: «Ζήτησα προ πολλών μηνών από ομάδα ανθρώπων εμπιστοσύνης μου να έρθει σε επικοινωνία με ξένα επενδυτικά σχήματα εξειδικευμένα στη διαχείριση αθλητικών ομάδων και εγκαταστάσεων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία ευρέθησαν να ενδιαφέρονται οι πασίγνωστες για τη δράση τους στον τομέα αυτό Redstone, Bluerock και AECOM. Μαζί εκπόνησαν σχέδιο που θα καταστήσει τον ΠΑΟ ξανά πρωταγωνιστή και ταυτόχρονα θα αναβιώσει τα απαξιωμένα, ερημωμένα ολυμπιακά ακίνητα, με αποτέλεσμα το ελληνικό κράτος, η ελληνική κοινωνία και ο αθλητισμός να έχουν αδιαμφισβήτητα πολλαπλά οφέλη.

Στην αρχή του έτους κατατέθηκε πρόταση που καλύπτει όλα τα ανωτέρω και αναμένεται η ανταπόκριση της κυβέρνησης. Εγώ είμαι ο πρώτος που θα βγω δημοσίως να ενημερώσω υπεύθυνα, αν έχω απτές εγγυήσεις τόσο από τα funds όσο και από την κυβέρνηση πως δρομολογείται η υλοποίηση του μεγαλόπνοου αυτού σχεδίου».

Σύμφωνα με πληροφορίες του SDNA, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της το ακριβές σχέδιο ανάπλασης για το ΟΑΚΑ, το οποίο αναμένεται να περιλαμβάνει:

ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΡΚΟ: Στην καρδιά του κεντρικού σχεδίου υπάρχει ένα μεγάλο δημόσιο πάρκο με προσβάσιμο γκαζόν για τον κόσμο, χώρους για πικ-νικ, αθλητικά γήπεδα για το απλό κοινό και παιδική χαρά. Το πάρκο εκτιμάται ότι θα προσελκύσει από μόνο του επισκέπτες απ’ όλη την Αθήνα ανεξαρτήτως αθλητικών εκδηλώσεων.

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ-ΣΥΝΕΔΡΙΑ: Η κατασκευή ξενοδοχείου και ειδικά διαμορφωμένων χώρων για συνέδρια (συνεδριακό κέντρο) προβλέπονται για την περιοχή πέριξ του σταθμού «Ειρήνη» λόγω των άμεσων συνδέσεων με το κέντρο της πόλης και το αεροδρόμιο.Το συνεδριακό κέντρο συνδέεται με το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο και προσθέτει έναν εξαιρετικό χώρο για τη συγκεκριμένη χρήση.

ΓΕΙΤΟΝΙΑ ΜΙΚΤΗΣ ΧΡΗΣΗΣ: Ο συγκεκριμένος χώρος προορίζεται να αποτελέσει την επέκταση της γειτονιάς του Αγίου Θωμά στο Μαρούσι και το σχέδιο περιλαμβάνει κυρίως κτίρια εταιρικών γραφείων και στέγασης καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΑ ΣΠΟΡ: Το κυριότερο δέλεαρ του συνολικού πρότζεκτ καθώς αφορά στο ποδοσφαιρικό γήπεδο του ΟΑΚΑ και το χώρο γύρω απ’ αυτό. Υπολογίζεται αυτονόητα ως η μεγαλύτερη ατραξιόν/αξιοθέατο για τους επισκέπτες της ευρύτερης περιοχής, με πρόβλεψη για εμπορικά καταστήματα που θα εξυπηρετούν το κοινό.

ΧΩΡΟΙ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΘΛΗΣΗΣ: Διαμόρφωση ποικίλων παροχών δημοτικής άθλησης με βάσει το Ολυμπιακό κέντρο κολύμβησης που συνδέεται με τις γειτονιές της Αλσούπολης και της Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΓΡΑΦΕΙΩΝ: Η κατασκευή τους προβλέπεται για τη γωνία των Λεωφόρων Κύμης και Καποδιστρίου και συνδέονται άμεσα με το Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο. Ιδιαίτερο βάρος στις μακέτες δίνεται στη λειτουργικότητα όλων των χώρων, της παρουσίας κοινού σε καθημερινή βάση και στην ξεκάθαρη σύνδεσή τους με τις παρακείμενες περιοχές.

Η εταιρεία Redstone εξέδωσε ανακοίνωση την οποία συνοδεύει ένα γράφημα με τις εκτιμήσεις για το Athens Alive σε οικονομικό -και όχι μόνο- επίπεδο:

1) Επένδυση ύψους περίπου 1.1 δισεκατομμυρίων ευρώ

2) Περισσότεροι από 7.000.000 επισκέπτες ετησίως

3) Εργασία για 15.000 ανθρώπους

4) Μόνιμες θέσεις εργασίας για 4.000 άτομα

5) Ο ΦΠΑ θα φτάσει στα 18 δισεκατομμύρια και ετησίως οι φόροι που θα εισπράττονται θα φτάνουν τα 5 δισεκατομμύρια σε ορίζοντα εικοσαετίας.

Πλέον, αναμένεται η αντίδραση της κυβέρνησης στην κατατεθειμένη πρόταση, αλλά ακόμα και με θετική ανταπόκριση, η όλη διαδικασία αναμένεται να είναι εξαιρετικά χρονοβόρα, μιας και θα πρέπει να τροποποιηθούν νομοσχέδια, να υπάρξει έγκριση του Συμβουλίου Επικρατείας και πολλά ακόμα γραφειοκρατικά ζητήματα που ως γνωστών, δε φημίζονται για την άμεση επίλυσή τους.

Share