ΟΑΕΔ: Τι παροχές δίνει η κάρτα ανεργίας στους ανέργους

Η ανεργία είναι από τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η χώρα μας, με την πραγματική ανεργία να φτάνει το 27,5% σύμφωνα με την έκθεση για την οικονομία και την απασχόληση του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ.

Η κάρτα ανεργίας, είναι ένα μέσο που μπορεί να παρέχει κάποια πλεονεκτήματα και εκπτώσεις στους κατόχους του.

Αναλυτικά οι παροχές:

-Μοριοδότηση στις Προκηρύξεις μέσω ΑΣΕΠ.

-Μοριοδότηση σε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα

-Δυνατότητα Συμμετοχής σε Ενεργητικές Πολιτικές (Απασχόληση, Κατάρτιση, Συμβουλευτική)

Δυνατότητα Συμμετοχής σε Προγράμματα Κοινωνικής Προστασίας (Κοινωνικός Τουρισμός, Κατασκηνωτικό). [Το δικαίωμα αυτό χάνεται στην περίπτωση που οι άνεργοι απολέσουν την ιδιότητα του ανέργου σε χρόνο που δεν τους επιτρέπει να συγκεντρώσουν τις προϋποθέσεις συμμετοχής τους στα προγράμματα αυτά ως εργαζόμενοι].

-Ασφάλιση μέσω του ΕΛΕΚΠ – κλάδος ΛΑΕΚ στον κλάδο ασθενείας σε είδος του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

-Προαιρετική Ασφάλιση στους κλάδους σύνταξης και ΕΤΕΑ (Επικουρική Ασφάλιση) μέσω του ΕΛΕΚΠ – κλάδος ΛΑΕΚ.

-Ένταξη στο Κοινωνικό Τιμολόγιο της ΔΕΗ.

-Μειώσεις ή Απαλλαγές από τη φορολογική αρχή (ΕΝΦΙΑ κ.λπ.). Χορηγείται έκπτωση 50% ή 100% σε φορολογούμενους που βρίσκονται σε οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος, ή είναι πολύτεκνοι ή ανάπηροι (εφόσον πληρούνται συγκεκριμένες προϋποθέσεις που ορίζονται από το νόμο)

-Ένταξη σε ευνοϊκές ρυθμίσεις που αφορούν σε δάνεια, οφειλές κλπ (Νόμος Κατσέλη). Σκοπός του νόμου είναι να βοηθήσει τον δανειολήπτη που πλήττεται από την κρίση, τη μείωση του εισοδήματος, την ανεργία, τις υποχρεώσεις προς το κράτος και τα προβλήματα υγείας και δεν μπορεί να ανταποκριθεί στην αποπληρωμή των δόσεων των δανείων και των χρεών του εν γένει. Υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα πλην των εμπόρων. Ειδικότερα, οι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι συνταξιούχοι, οι καλλιτέχνες, οι νοικοκυρές, οι εισοδηματίες, οι άνεργοι και οι στερούμενοι παντός εισοδήματος.

Τα απαραίτητα έγγραφα που πρέπει να προσκομίζονται, ώστε ο δικαστής να έχει πλήρη γνώση για την κατάσταση του δανειολήπτη – οφειλέτη αλλά και να είναι παραδεκτή η αίτηση είναι τα εξής: 1. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του αιτούντος (από το Δήμο ή τα ΚΕΠ), 2. Τα έξοδα διαβίωσης (ενοίκιο, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΟΤΕ, κοινόχρηστα, κινητό τηλέφωνο κλπ), 3. Τα εισοδήματα του αιτούντος (μισθός, σύνταξη, ενοίκιο ή από άλλη πηγή), 4. Πρόσφατες καταστάσεις οφειλών του νόμου από τις Τράπεζες, 5. Κάρτα ανεργίας & βεβαίωση ΟΑΕΔ περί επιδότησης ή μη σε περίπτωση ανέργου

-Δωρεάν μετακίνηση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

-Δυνατότητα Συμμετοχής σε προσφορές επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.

-Ωφελούμενοι διαφόρων παροχών (π.χ. επίδομα θέρμανσης) μέσω αίτησης στο Taxis Net

-Δυνητικοί δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης

-Πιθανά οφέλη από παροχές Δήμων (π.χ. δημοτικά κολυμβητήρια, δημοτικά θέατρα).

-Ελεύθερη είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία

Share