Nέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους

Μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας, με εστίαση στους ανεμβολίαστους ανακοινώνονται σήμερα από τον Βασίλη Κικίλια. Τα μέτρα που θα ανακοινωθούν αναμένεται να επηρεάσουν περισσότερο τους συμπολίτες μας που από επιλογή δεν έχουν εμβολιαστεί ακόμα.

Ο Γιάννης Οικονόμου, μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega, τόνισε ότι όσοι επιλέγουν να μην εμβολιαστούν θέτουν σε κίνδυνο τους ίδιους, τον κόσμο που συναστρέφονται και συνολικά την κοινωνία και την οικονομία. «Η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάτσει με σταυρωμένα τα χέρια. Πρέπει να πάρουμε σκληρά περιοριστικά μέτρα», ήταν τα λόγια του.

Rapid test σε προσιτή τιμή για τους ανεμβολίαστους
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι οι εμβολιασμένοι θα έχουν μεγαλύτερες ελευθερίες σε μια σειρά από χώρους και δραστηριότητες. Υποστήριξε ότι σε κλειστούς χώρους που η μάσκα δεν μπορεί να προσφέρει προστασία, όπως τα μπαρ και τα εστιατόρια, θα μπορούν να πηγαίνουν μόνο οι εμβολιασμένοι και όσοι έχουν πιστοποιητικό νόσησης.

Σε ό,τι έχει να κάνει με τους κλειστούς χώρους του πολιτισμού, όπως για παράδειγμα τα θέατρα και τα σινεμά, θα μπορούν να μπαίνουν και οι ανεμβολίαστοι, αρκεί να έχουν υποβληθεί σε εργαστηριακό Rapid Test 48 ωρών.

Το κόστος θα επιβαρύνει τους ίδιους, αλλά η τιμή αναμένεται να είναι προσιτή. Σε ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με την τιμή, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι αυτή αναμένεται να οριστεί στα 10 ευρώ, αλλά περισσότερες λεπτομέρειες θα γίνουν γνωστές το μεσημέρι με τις ανακοινώσεις.

«Δεν είναι σκοπός μας να σχηματίσουμε διαχωριστικές γραμμές. Το κράτος μέχρι ένα σημείο μπορεί να διαθέτει πόρους. Είμαστε σε θέση να μπορούμε να εμβολιάσουμε όποιον θέλει και με όποιο εμβόλιο θέλει», τόνισε.

Που θα χρειάζονται rapid test οι ανεμβολίαστοι
Πέρα από τα θέατρα, τους κινηματογράφους και τους λοιπούς χώρους πολιτισμού, οι ανεμβολίαστοι θα χρειάζονται rapid test και για την εργασία τους.

Στα μέτρα που θα ανακοινώσει σήμερα η κυβέρνηση προβλέπεται η υποχρέωση των εργαζομένων που δεν διαθέτουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης τους τελευταίους έξι μήνες να προσκομίζουν rapid test σε εβδομαδιαία βάση, είτε εργάζονται στον ιδιωτικό είτε στον δημόσιο τομέα. Σε συγκεκριμένες κατηγορίες, όπως οι εργαζόμενοι στην εστίαση, είναι πολύ πιθανό να απαιτούνται δύο τεστ την εβδομάδα.

Ξεχωριστή κατηγορία αποτελούν οι εκπαιδευτικοί, οι οποίοι θα είναι υποχρεωμένοι να προσκομίζουν 2 μοριακά test την εβδομάδα, διαφορετικά «αν δεν πληρούν τις προϋποθέσεις εμβολιασμού, πρόσφατης νόσησης ή εργαστηριακού τεστ δεν θα προσέρχονται και δεν θα παρέχουν εργασία», όπως δήλωσε στον ΣΚΑΪ η υφυπουργός Παιδείας Ζέτα Μακρή, και τα κενά θα καλυφθούν από αναπληρωτές εκπαιδευτικούς που θα είναι εμβολιασμένοι. Αποτέλεσμα self test θα πρέπει να προσκομίζουν και οι μαθητές, δύο φορές την εβδομάδα. Η διάθεση των self test στους μαθητές θα είναι δωρεάν.

Ανεμβολίαστοι οι περισσότεροι στις ΜΕΘ
Ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχει αύξηση στα ραντεβού που κλείνουν οι πολίτες. Επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να εμβολιαστούμε καθώς η πλειοψηφία όσων βρίσκονται στις ΜΕΘ δεν έχει κάνει το εμβόλιο.

Σχετικά με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό που ήδη έχει εφαρμοστεί για κάποιους εργαζόμενους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποστήριξε ότι δεν έχει παρθεί απόφαση για κάποια κατηγορία εργαζομένων.<p>Πηγή: <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr”>iefimerida.gr</a> – <a target=”_blank” href=”https://www.iefimerida.gr/ellada/metra-gia-anemboliastoys-poso-tha-kostizei-rapid-test”>Ανακοινώνονται μέτρα για τους ανεμβολίαστους -Απαραίτητα τα rapid test, πόσο θα κοστίζουν </a></p>

Share