Μπάμπης Βωβός: Η άνοδος και η πτώση του «βασιλιά του real estate»

Άλλο ένα κομμάτι της πάλαι ποτέ αυτοκρατορίας του «βασιλιά του real estate» Μπάμπη Βωβού πωλήθηκε από την Alpha Bank.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του insider.gr, μια ΑΕΕΑΠ και τρια funds κατέθεσαν προσφορά για το χαρτοφυλάκιο που περιλαμβάνει μερικά από τα πιο  εμβληματικά ακίνητα της άλλοτε κραταιάς εταιρείας ανάπτυξης ακινήτων.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για την Orilina Properties, πίσω από την οποία βρίσκεται η Brevan Howard και οι υπόλοιπες τρεις είναι η Dromeus Capital που είχε αγοράσει και πέρσι ακίνητα που άνηκαν στη Μπάμπης Βωβός, η Oaktree και η Brook Lane Capital, ένα νεοεμφανιζόμενο fund που αναζητεί ευκαιρίες στην αγορά ακινήτων της Ελλάδας και της Κύπρου.

Το χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το κτήριο γραφείων επί της Λεωφόρου Κηφισίας 95- 97 στο «δαχτυλίδι» της Αττικής Οδού, κτήριο γραφείων στο Χαλάνδρι που στεγάζονται τα γραφεία της Vodafone, ένα κτήριο στην οδό Μιχαλακοπούλου που είναι μισθωμένο στην ΑΧΑ Ασφαλιστική καθώς και ένα εμπορικό ακίνητο στην Εθνική Οδό στο ύψος της Μεταμόρφωσης. Η αξία των ακινήτων που έβγαλε προς πώληση η Alpha Bank υπολογίζεται στα 80 εκατ. Ευρώ.

 Μπάμπης Βωβός- Η άνοδος και η πτώση

Ο Μπάμπης Βωβός, το όγδοο παιδί μιας οικογένειας από τα Φιλιατρά, κατάφερε να χτίσει, κυριολεκτικά και μεταφορικά, τη δική του αυτοκρατορία. Ταξιδεύοντας τακτικά στις ΗΠΑ, ο Βωβός αποκτά μια εμμονή με το γυαλί, ως κατασκευαστικό υλικό. Την περίοδο που το κέντρο της ελληνικής πρωτεύουσας είχε συγκεντρώσει όλο το κατασκευαστικό ενδιαφέρον, ο Μπάμπης Βωβός επιλέγει να επενδύσει στην λεωφόρο Κηφισίας. Ήθελε να κάνει την Κηφισίας «Μανχάταν», όπως λέγεται συχνά και σε μεγάλο βαθμό κατάφερε να αφήσει το στίγμα του. Με τον πρώτο «ουρανοξύστη» των βορείων προαστίων, το «Atrina Center» (1980), τα εμπορικά συγκροτήματα του «Agora» (1987) και του «Polis» (1995), το εντυπωσιακό «Monumental Plaza» (1999).

Κατάφερε να δημιουργήσει μια «Βωβούπολη», αφού είχε ως συνήθεια να βάζει μεγάλες ταμπέλες που φέρουν το όνομά του στην οροφή  των κτηρίων, κάτι που δεν άρεσε ιδιαίτερα στους κατοίκους της περιοχής και είχε ως αποτέλεσμα πολλές προσφυγές στον ΣτΕ για την αλλοίωση της φυσιογνωμίας της πόλης. Πολλές υποθέσεις όπως του Κτήματος Θων στους Αμπελοκήπους, του εργοστασίου της ΗΒΗ στο Μαρούσι, του κτιρίου στο ρέμα της Σαπφούς, οι εξοχικές κατοικίες στο Λαύριο αλλά και του εμπορικού κέντρου στον Βοτανικό, τον έφεραν αντιμέτωπο με οξύτατη κριτική.

Τα πρώτα σύννεφα άρχισαν να πυκνώνουν μαζί με την κρίση και την κατάρρευση της ελληνικής αγοράς ακινήτων.  Το «ναυάγιο» στο project του Βοτανικού έμελλε να δώσει τη χαριστική βολή. Το ημερολόγιο έδειχνε Οκτώβριο του 2012, μια ημερομηνία που δύσκολα θα ξεχάσει ο Μπάμπης Βωβός καθώς τότε κατέθεσε αίτηση πτώχευσης της άλλοτε κραταιάς εταιρίας του. Τον επόμενο μήνα, ο Μπάμπης Βωβός συλλαμβάνεται για χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 1.010.000 ευρώ. Καταβάλλει εγγύηση 100.000 ευρώ και αφήνεται ελεύθερος, όμως η φήμη του αμαυρώνεται και η υγεία του κλονίζεται. Κάπως έτσι, φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση με τα κτήρια του να βγαίνουν «στο σφυρί».

Πλέον στο «τιμόνι» της Μπάμπης Βωβός βρίσκεται ο γιος του. Ο Άρης Βωβός που από πολλούς θεωρείται ως ένας από τους καλύτερους Ελληνες οδηγούς αγώνων όλων των εποχών καλείται να κερδίσει ένα από τους σημαντικότερους αγώνες της ζωής του χρησιμοποιώντας ως «οχήματα» τα ελάχιστα ακίνητα που έχουν μείνει στην ιδιοκτησία της εταιρείας που ίδρυσε και γιγάντωσε ο πατέρας του.

Share