«Το Μάθημα» του Ευγένιου Ιονέσκο στο θέατρο «Διθύραμβος» στο Μαρούσι

Στο θέατρο «Διθύραμβος» στο Μαρούσι, το εργαστήρι «Ανοικτίρμονες group» θα παρουσιάσει  το έργο του Ευγένιου Ιονέσκο «Το Μάθημα», την Παρασκευή 27, Σάββατο 28, Κυριακή 29 και Δευτέρα 30 Απριλίου 2018, στις 9.15 μ.μ., σε σκηνοθεσία της Έφης Νιχωρίτη.

Ο Ιονέσκο  (26 Νοεμβρίου 1909 – 28 Μαρτίου 1994) είναι Ρουμάνος θεατρικός συγγραφέας, από τους επιφανέστερους εκπροσώπους του θεάτρου του παραλόγου. Έγραψε στη γαλλική γλώσσα, διακωμωδώντας τις πιο κοινότοπες καταστάσεις, ενώ ταυτόχρονα απεικονίζει τη μοναξιά του ανθρώπου και την ασημαντότητα της ύπαρξής του.

Λίγα λόγια για το «Μάθημα»

Ένα ιδιαίτερο προπαρασκευαστικό καλοκαιρινό μάθημα μιας μαθήτριας γίνεται ένα γκροτέσκο – σαδιστικό παιχνίδι εξουσίας.

Ο καθηγητής αδυνατεί να επικοινωνήσει με τη μαθήτριά του και να της μεταδώσει τη γνώση του, η μαθήτρια αδυνατεί να κατανοήσει, καθώς προέρχεται από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που δεν βοηθά την κρίση αλλά την απομνημόνευση και μια υπηρέτρια, πανταχού παρούσα, που, ενώ τα γνωρίζει όλα, δεν κάνει τίποτα για να εμποδίσει το κακό.

Η παλιά και η νέα γενιά αδυνατεί να επικοινωνήσει, καθώς και οι δύο αυτοί κόσμοι είναι σαθροί.

Ο Ιονέσκο αποδομεί την εξουσία, την παιδεία, την ίδια την κοινωνία, που στέκεται απαθής και άβουλη. Μια νοσηρή κοινωνία που αγοράζει πτυχία και πληροφορίες χωρίς να ενδιαφέρεται για την πραγματική γνώση.

Σε μια διαρκή μάχη με τις λέξεις, στήνει ένα αριστουργηματικό κωμικό δράμα με ανατρεπτικό χιούμορ.

Πληροφορίες

Σκηνοθεσία: Έφη Νιχωρίτη

Επιμέλεια σκηνικών και κουστουμιών: Ανοικτίρμονες

Μουσική επιμέλεια – Φωτισμοί: Έφη Νιχωρίτη

Παίζουν: Σάββας Πετρίδης, Νανά Τζαβάρα, Μίκα Φιλοπούλου

Τηλέφωνα κρατήσεων: 210 6106897/6977 357799

Προτεινόμενο ποσό ενίσχυσης 5 ευρώ.

 

Share