Να τα πούμε; Η ιστορία πίσω από τα Χριστουγεννιάτικα Κάλαντα

Τα Χριστούγεννα ήταν πάντα η αγαπημένη περίοδος των παιδιών. Οι στολισμοί, τα δώρα, ο Άγιος Βασίλης, το κλείσιμο των σχολείων και η αφθονία σε γλυκές λιχουδιές συνθέτουν μια παραμυθένια περίοδο.

Τα Κάλαντα, είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τη χαρά και τη μαγεία των Χριστουγέννων, ενώ τα παιδιά περιμένουν πως και πως να πάνε με τους κολλητούς τους «να τα πούνε» και να βγάλουν το πολυναναμενόμενο χαρτζιλίκι.

Η ιστορία πίσω από αυτό το αρχαίο έθιμο φτάνει μέχρι την Αρχαία Ελλάδα και το θεό Διόνυσο. Η λέξη κάλαντα προέρχεται από τη λατινική «calenda», που σημαίνει αρχή του μήνα, ενώ διαμορφώθηκε από το ελληνικό ρήμα «καλώ». Τότε τα αποκαλούσαν χελιδονίσματα και η αρχή του έτους ήταν τον Μάρτιο.

Από τον 2ο π.Χ. αιώνα η πρωτοχρονιά ξεκίνησε να γιορτάζεται τον Ιανουάριο. Οι ιστορικοί υποστηρίζουν ότι προέρχονται από το γνωστό έθιμο των αρχαίων Ελλήνων της Ειρεσιώνης.

Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνικα καλαντα

Αργότερα, στο Βυζάντιο, τα κάλαντα διατηρήθηκαν ως έθιμο και αφομοιώθηκαν από τον Χριστιανισμό. Επειδή, όμως κατά τα πρώτα Βυζαντινά χρόνια η εκκλησία προσπαθούσε να περιορίσει και εκτοπίσει όλες τις μεγάλες γιορτές, θέλοντας να απαγορεύσει τις ειδωλολατρικές τελετές και γιορτές της Πρωτοχρονιάς, μετέβαλλε σε μεγάλο βαθμό τον αρχικό χαρακτήρα των καλάντων. Έτσι, τα κάλαντα απέκτησαν μιαν επίφαση χριστιανική, την οποίαν διατηρούν μέχρι και σήμερα. Τα Χριστουγεννιάτικα κάλαντα αποτελούν μια δοξασία στη θεία γέννηση του Χριστού, η οποία εξιστορείται από τους του στοίχους τους.

Εκείνο που έμεινε αμετάβλητο από την αρχαιότητα, όσον αφορά το έθιμο, είναι το φιλοδώρημα. Σήμερα είναι χρηματικό ποσό, παλαιότερα όμως, η νοικοκυρά κέρναγε φαγώσιμα τους καλαντιστές. Γλυκά, πίτες, αμύγδαλα, καρύδια, ρόδια και άλλα.

Στο παρελθόν οι καλαντιστές κρατούσαν χάρτινο ομοίωμα καραβιού σε συσχετισμό με το πλοίο των Ανθεστηρίων της αρχαιότητας. Υπενθυμίζεται πως το καράβι είναι το Ελληνικό παραδοσιακό στόλισμα, μιας και το έθιμο του χριστουγεννιάτικου δένδρου με τη φάτνη προέρχεται από τις καθολικές χώρες της Δυτικής Ευρώπης.

Αποτέλεσμα εικόνας για ελληνικα καλαντα

Τα κάλαντα έχουν τη βάση τους σε παλιά λαϊκά τραγούδια. Πρόκειται για τραγούδια με ευχές για τον νοικοκύρη και τα άλλα μέλη της οικογένειας. Τα κάλαντα αποτελούν πράξη τελετουργική η οποία, σύμφωνα με τη λαϊκή αντίληψη, έχει ως στόχο την ευημερία. Στα παλιά χρόνια τα παιδιά τραγουδούσαν τα κάλαντα το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων, κρατώντας φαναράκια αναμμένα. Κάποια έπαιζαν φλογέρα ή φυσαρμόνικα και άλλα τραγουδούσαν, ως χορωδία, τα κάλαντα.

Τα κάλαντα είναι το μοναδικό έθιμο που διατηρείται ακόμη ακέραιο και ανθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, αστική και επαρχιακή. Συναντώνται μάλιστα σε ολόκληρη την Ελλάδα, ηπειρωτική και νησιωτική, σε αμέτρητες παραλλαγές και αντιστοιχούν στον τοπικό κάθε περιοχής χαρακτήρα.

Καλά Χριστούγεννα λοιπόν και αφήστε τις μελωδίες από τις παιδικές φωνές να αντηχήσουν στα νοικοκυριά!

Σ’ αυτό το σπίτι που ‘ρθαμε,

πέτρα να μην ραγίσει,

και ο νοικοκύρης του σπιτιού,

χίλια χρόνια να ζήσει.

 

 

Share