Η ιστορία του Νίκου Τσελεμεντέ, του πρώτου Έλληνα “Master Chef”!

Οι περισσότεροι όταν ακούνε για τον Τσελεμεντέ, σκέφτονται αυτόματα βιβλία συνταγών μαγειρικής και αγνοούν τη σπουδαία προσωπικότητα του Σιφνιού θρυλικού αρχιμάγειρα. Ο Νικόλαος Τσελεμεντές, ο οποίος γεννήθηκε το 1878 στη Σίφνο και έφυγε σαν σήμερα απ’τη ζωή το 1958, ήταν Έλληνας αρχιμάγειρας και δάσκαλος της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής. Καθόρισε τις γευστικές προτιμήσεις των νεοελλήνων δημιουργώντας ουσιαστικά την ελληνική αστική κουζίνα.

Σπούδασε τη μαγειρική τέχνη στη Βιέννη και με την επιστροφή του στην Ελλάδα εργάστηκε σε διάφορες ξένες πρεσβείες. Συστηματικός, ταλαντούχος, ευρυμαθής και οραματιστής μύησε τους Έλληνες στα μυστικά της διεθνούς κουζίνας.

Έγινε γνωστός με το περιοδικό «Οδηγός Μαγειρικής», που άρχισε να εκδίδει το 1910 και το οποίο περιείχε εκτός από συνταγές, διατροφικές συμβουλές, διεθνή κουζίνα και τρόπους συμπεριφοράς στο τραπέζι, νέα για τη μαγειρική και ιδέες για τη διακόσμηση των πιάτων.

Θήτευσε στα ακριβότερα εστιατόρια της Αμερικής και επέστρεψε στην Ελλάδα κυκλοφορώντας το γνωστό βιβλίο συνταγών του το 1926, τον «Οδηγό της Μαγειρικής και Ζαχαροπλαστικής», που «έσπρωξε την ελληνική κατσαρόλα στο σύγχρονο πολιτισμό», όπως έγραψε ο ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς. Από τότε, το όνομά του είναι συνώνυμο των οδηγών μαγειρικής. Αυτός υπήρξε και ο πρώτος πλήρης οδηγός μαγειρικής στην Ελλάδα και γνώρισε πάνω από 15 επίσημες ανατυπώσεις τις επόμενες δεκαετίες.

Δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι ο Νικόλαος Τσελεμεντές έμαθε την Ελλάδα να μαγειρεύει. Επηρεασμένος απ’ τη γαλλική κουζίνα, ο Τσελεμεντές έφερε νέες ιδέες και γεύσεις, άγνωστες έως τότε στη χώρα. Ακολουθώντας τις μαγειρικές συντεταγμένες του μεγάλου δασκάλου, οι Ελληνίδες νοικοκυρές έμαθαν τη σάλτσα μπεσαμέλ –κυρίαρχη γεύση στο γευστικό μας DNA– τα πιροσκί, τη μπουγιαμπέσα, τα παρασκευάσματα με ζελέ, τη σαντιγί και τα κάθε λογής καναπεδάκια.

Αναμφισβήτητα, η κληρονομιά που μας άφησε ο μεγάλος σεφ είναι τεράστια. Ακόμη και στις μέρες μας, όπου κυριαρχεί η κοσμογονία των γεύσεων, το όνομα του Νικόλαου Τσελεμεντέ διατηρεί ένα έντονο συγκινησιακό φορτίο καθώς έχει αναγνωρισθεί ως ένας από τους κορυφαίους εκσυγχρονιστές της ελληνικής γαστρονομικής κουλτούρας.

Τιμώντας τη μνήμη και την προσφορά του στην ελληνική γαστρονομία, ο δημοσιογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ακαδημαϊκός Σπύρος Μελάς, του αφιέρωσε μια υμνητική επιφυλλίδα στην εφημερίδα «Ελευθερία» στο φύλλο της 5ης Μαρτίου 1958.

Share