H συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου για τις δασοτεχνικές εργασίες που εκτελεί το ΙΓΕ στο Δάσος Συγγρού

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου που έλαβε χώρα την Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022, ο Δήμαρχος Αμαρουσίου Θεόδωρος Αμπατζόγλου, με αφορμή τη συζήτηση του θέματος εκτός ημερησίας διατάξεως που αφορά στις δασοτεχνικές εργασίες  που εκτελούνται από το Ινστιτούτο Γεωπονικών Επιστημών, στο δάσος Συγγρού, ξεκαθάρισε τη θέση της Δημοτικής Αρχής και σημείωσε μεταξύ άλλων τα ακόλουθα:

  • Ο Δήμος Αμαρουσίου είναι αρωγός στο έργο του ΙΓΕ και όποτε ζητηθεί η συνδρομή του, αυτή παρέχεται ποικιλοτρόπως και ιδιαιτέρως στις περιπτώσεις καθαριότητας και προστασίας κατά την αντιπυρική περίοδο.
  • Την αποκλειστική ευθύνη εποπτείας του ΙΓΕ έχει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
  • Όσο αφορά τις δασοτεχνικές εργασίες που εκτελούνται αυτή την περίοδο στη δασική περιοχή ζητήθηκε από το ΙΓΕ και δόθηκε η σχετική ενημέρωση όπου αναφέρονται οι σκοποί: βιωσιμότητα, αναγέννηση, προστασία του Δάσους και γενικά του κληροδοτήματος της Ιφιγένειας Συγγρού και των επισκεπτών του. (επισυνάπτεται το σχετικό έγγραφο).
  • Τόσο από το ΙΓΕ όσο και από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας – Γενική Γραμματεία Δασών, δίνεται επιπλέον η διευκρίνηση πως: οι εκτεταμένοι καθαρισμοί εκτελούνται από εξειδικευμένο συνεργείο και η ανάθεση των εργασιών έγινε στο πλαίσιο έργων και δράσεων αντιπυρικής προστασίας δασών (Antinero II) του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Επιπλέον γίνεται σαφές πως οι εργασίες αυτές είναι απαραίτητες για την προστασία του δασικού οικοσυστήματος και εκτελούνται σύμφωνα με την εγκεκριμένη από τη Διεύθυνση Δασών Ανατολικής Αττικής μελέτη και υπό την επίβλεψη του Δασαρχείου Πεντέλης.
Share