H ξεχωριστή, συγκινητική εκδήλωση με τίτλο «Παιδιά με Αναπηρία, Μητέρες με Δύναμη» στη Βορέειο Βιβλιοθήκη Αμαρουσίου

Παρουσία του Δημάρχου Αμαρουσίου Θεόδωρου Αμπατζόγλου, της Αντιπεριφερειάρχη Βορείου Τομέα Αθηνών Λουκίας Κεφαλογιάννη, της Γ. Γραμματέως Δημογραφικής και Οικ/κής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Καλυψώς Γούλα, της οργανωτικά υπεύθυνης Προέδρου της Επιτροπής Ισότητας και Εντεταλμένης Συμβούλου Αθλητισμού Ελένης Λέκκα-Καλατζάκη, του Προέδρου της ΚΕΔΑ Νίκου Πέππα και της Προέδρου του Σικιαριδείου Ιδρύματος Κορίνας Λιούτα,   πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης 11 Μαΐου 2022, στον κατάμεστο από κόσμο κήπο της Βορέειου Βιβλιοθήκης, η εκδήλωση αφιερωμένη στις Μητέρες παιδιών με Αναπηρία, με τίτλο «Παιδιά με Αναπηρία, Μητέρες με Δύναμη».

Η εκδήλωση διεξήχθη  με τη  συνδιοργάνωση της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου (ΚΕΔΑ)  της Δνσης Αθλητισμού & Πολιτισμού του Δήμου, καθώς και με τη σημαντική συνδρομή του Σικιαριδείου Ιδρύματος.

Στον κήπο της Βορέειου Βιβλιοθήκης έλαβε χώρα μία υπέροχη βραδιά, με ξεχωριστούς συνανθρώπους μας, που η συγκίνηση και τα χαμόγελα πλημμύρισαν όλους τους παρευρισκομένους αλλά και τους διαδικτυακούς επισκέπτες στα social media του Δήμου που παρακολούθησαν μέσω live streaming. Ακόμη πιο ξεχωριστή η  μουσική ορχήστρα του ΚΕΑΤ (Κέντρο Εκπαίδευσης & Αποκατάστασης Τυφλών). Οι δάσκαλοι της μουσικής Σταύρος Δεριζιώτης και Παναγιώτης Καψαμπέλης μάγεψαν  το κοινό με τις μοναδικές φωνές των παιδιών να ερμηνεύουν συνθέσεις των Μάνου Χατζηδάκη, Θανάση ΠαπακωνσταντίνουΧάρις Αλεξίου,  Αρλέτας.

Δήμαρχος Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου αφού συνεχάρη όλους για το έργο και την προσφορά τους τόνισε μεταξύ άλλων:

“Η μητέρα είναι το πρόσωπο που όσα χρόνια και αν περάσουν θα βλέπει πάντα το παιδί της, ως παιδί και η επιβράβευση θα είναι πάντα το κυρίαρχο συναίσθημα στις χαρές και η συμπόνοια στις λύπες. Αυτή τη Μητέρα εμείς ως Δημοτική Αρχή τη στηρίζουμε 365 ημέρες το χρόνο. Μέσα από τις Κοινωνικές μας Δομές και Υπηρεσίες, αναβαθμίζοντας το σύνολο των υποδομών μας που εξυπηρετούν παιδιά, μητέρες και οικογένειες. Ακόμη έχουμε δώσει ιδιαίτερη σημασία σε δράσεις εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης που αποφορτίζουν το ρόλο της Μητέρας.(…) Σήμερα εξαιρετικά, αφιερώνουμε την Ημέρα αυτή στις Μητέρες παιδιών με αναπηρία. Σε αυτές τις υπέροχες γυναίκες που βάζουν στην άκρη τα θέλω και τις επιθυμίες τους και που αφιερώνονται με όλη τους τη δύναμη στη στήριξη των παιδιών τους λέμε ένα πολύ μεγάλο «ευχαριστώ». Οι φορείς και σύλλογοι που επιτελούν σπουδαίο κοινωνικό έργο στην πόλη μας, είναι εδώ σήμερα. Τους στηρίζουμε όλους με όλες μας τις δυνάμεις. Το έργο μας γίνεται με σεμνότητα και ταπεινότητα και είναι καθημερινό. Και πάντα προσπαθούμε για το καλύτερο. Το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης που ενεργοποιείται στο Σικιαρίδειο είναι ένα παράδειγμα της βούλησής μας”.  Τέλος ο Δήμαρχος ανακοίνωσε τη δρομολόγηση ενεργειών  για τη δημιουργία Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης (με τη βοήθεια της ΚΕΔΕ και των Υπουργείων Εσωτερικών & Εργασίας) καθώς και τη ειδικότερη βοήθεια σε Συλλόγους Γονέων με πόρους.

Η συντονίστρια της εκδήλωσης, κα Ελένη Λέκκα αναφέρθηκε στη «Μητέρα» που γεννά τη ζωή, σε μια ξεχωριστή και δυνατή «Μάνα» που δεν απελπίζεται παρότι μεγαλώνει ένα ξεχωριστό παιδί, ένα παιδί με αναπηρία: “Ο άνθρωπος που μας έφερε στον κόσμο μας έδωσε ζωή και μας αγαπάει ανιδιοτελώς, η μητέρα γεννά τη ζωή και την οδηγεί στην τελειότητα με αγάπη, στοργή, αυτοθυσία. Είναι ευκαιρία να εκφράσουμε στη γυναίκα που μας έδωσε ζωή και μας φρόντισε την αγάπη μας και το σεβασμό μας.  

Η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικ/κής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Καλυψώ Γούλα αφού μετέφερε το χαιρετισμό της Υφυπουργού Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Μαρίας Συρεγγέλα, αναφέρθηκε στη σημαντικότητα της τοπικής αυτοδιοίκησης και στον άμεσο ρόλο που έχει με τους πολίτες, τονίζοντας το έργο του Δημάρχου Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου.

Η Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη σε μία σύντομη ομιλία τόνισε την έννοια της μητρότητας, αναφέροντας το χρέος της Πολιτείας. Ειδικότερα τη στάση αυτής να σταθεί δίπλα σε αυτές τις μάνες, σε αυτές τις οικογένειες και όλοι μαζί, πρώτος  & δεύτερος βαθμός αυτοδιοίκησης σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς και τους συλλόγους να ενώσουν δυνάμεις και να αγωνιστούν  για το  σωστό μεγάλωμα αυτών των παιδιών.

Ο Πρόεδρος της ΚΕΔΑ Νίκος Πέππας αφού συνεχάρη τον Δήμαρχο Αμαρουσίου, Θεόδωρο Αμπατζόγλου,  και την Πρόεδρο της Επιτροπής Ισότητας, Ελένη Λέκκα,  για την πρωτοβουλία, απέδωσε τιμή  στις Μητέρες με παιδιά ΑμεΑ, ειδικότερα στις Μαρουσιώτισσες Μητέρες, οι οποίες είναι δυνατές, βρίσκονται στα «χαρακώματα» και μάχονται αδιάκοπα.

Η Πρόεδρος του Σικιαριδείου Ιδρύματος Κορίνα Λιούτα ευχαρίστησε πρωτίστως τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Θ. Αμπατζόγλου τον οποίο αποκάλεσε «Πατέρα» του Σικιαρίδειου Ιδρύματος, όπως ακριβώς τον αποκαλούν και τα παιδιά, ενώ επίσης τόνισε ότι επί θητείας του το Σικιαρίδειο Ίδρυμα έγινε αυτοχρηματοδοτούμενο (ΚΔΗΦ). Τέλος ευχαρίστησε την Υφυπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Δ.  Μιχαηλίδου, τον Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατούλη καθώς και τον εκδότη της τοπικής εφημερίδας «ΑΜΑΡΥΣΙΑ» Χρ. Ζαγκλή ενώ ανακοίνωσε και την Ίδρυση Σχολής Γονέων  ατόμων με αναπηρία.

 Η παρούσα πρώην Βουλευτής  της Ν.Δ. Δήμητρα Αράπογλου ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Αμαρουσίου και όλους όσοι βοήθησαν στην οργάνωση και τόνισε τον μεγάλο αγώνα και τον πολύπλοκο ρόλο μίας Μητέρας που μεγαλώνει παιδί με αναπηρία.

Σύντομες ομιλίες απεύθυναν επίσης η ειδική παιδαγωγός, υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Ειρήνη Χαϊδή, η Προϊσταμένη Ειδικού Νηπιαγωγείου στο Σικιαρίδειο Ίδρυμα Ανθή Γκίκα.

Επίσης σύντομες ομιλίες και ειδικές ευχαριστίες προς τον Δήμαρχο απηύθυναν οι Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων ΑμεΑ:

Η Μαρουσιώτισα Ντέπη Μπιλιλή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ Γεώργιος Τσιράκης, από το Σύλλογο ΑΜΑΡΥΣΙΑ ΕΣΤΙΑ Τζένη Βασιλούνη (εκπροσώπησε την Ντάντα Παναγιώτα),  η Πρόεδρος Συλλόγου ΑΜΑΡΥΛΛΙΣ «Θυγατέρες της Πηνελόπης» Σύλλογος Γονέων, Κηδεμόνων και Φίλων ΑΜΕΑ Παναγιώτα Μαγιάκη, η Πρόεδρος Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Ειδικού Σχολείου και Συλλόγου «ΜΑΝΑ» Όλγα Κολοκοτρώνη (εκπροσώπησε την Λιζέτα Μπακόλα – Υποψήφια Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών και Επιστημονική Συνεργάτης στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος»), η Ιδρύτρια Συλλόγου «ΜΑΝΑ» Ελένη Φοίτου-Κουράκου, ο Χρυσός Παραολυμπιονίκης Special Olympics Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου.

Απονεμήθηκαν Τιμής Ένεκεν βραβεία και αναμνηστικά δώρα στις μητέρες και τα παιδιά τους: Μαρία Μπιλιλή & Ντέπη ΜπιλιλήΜαριλένα Γερογιάννη & Άννα ΚυρώζηΚαλλιόπη Λαουτάρη & Γιαννακουλάκος ΝικόλαοςΜαγιόρκα Αναγνωστάκη-Τριανταφύλλου & Κωνσταντίνος Τριανταφύλλου.

 Επίσης έλαβε τιμητική πλακέτα η Εντεταλμένη Σύμβουλος Αθλητισμού Ελένη Λέκκα-Καλατζάκη από τον Δήμαρχο Αμαρουσίου Θεόδωρο Αμπατζόγλου για το έργο τόσο το δικό της όσο και των μελών της Επιτροπής Ισότητας του Δήμου.

Η εκδήλωση έλαβε χώρα παρουσία και της Φωτεινής Βρύνα, Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας ΕΝ.ΠΕ. και Αν. Δοικήτριας Γ.Ν.Δ.Α. «Αγία Βαρβάρα» στο πλαίσιο της συνεργασίας της Δημοτικής Επιτροπής Αμαρουσίου με την Ένωση Περιφερειών της χώρας.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ακόμη:

Από τη Δημοτική Αρχή Αμαρουσίου: Ο Αντιδήμαρχος Αθλητισμού & Πολιτισμού Γιάννης Νικολαράκος, η Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος & Ποιότητας ζωής Ρένα Χαλιώτη, o Πρόεδρος ΟΚΟΙΠΑΔΑ Πέτρος Κόνιαρης, η Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ελένη Βλάχου-Σταματάκη, η Αντιπρόεδρος της ΚΕΔΑ Κατερίνα Βουρλάκη, η Αντιπρόεδρος ΟΚΟΙΠΑΔΑ Ιωάννου Αικατερίνη, η Εντεταλμένη Σύμβουλος για θέματα Τουρισμού Φανή Λέκκα, η Δημοτική Σύμβουλος & Επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας Αμαρουσίου Μαρία Γώγου και η σύμβουλος πολιτισμού του Δημάρχου Άννα Βαγιωνά.

Ο επικεφαλής της παράταξης «Ενωμένο Μαρούσι» Γιώργος Καραμέρος και οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: Επαμεινώνδας Γαρδέλης, Σπύρος Μπόγδανος, Μαίρη Διακολιού, Κυριακή Κανάρη-Νταλλή, Ελευθέριος Μαγιάκης.

Η Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αμαρουσίου Μάχη Νικολαράκου

Από Τοπικούς Συλλόγους Αμαρουσίου:

Από τον Περιβαλλοντικό Σύλλογο Κέντρου Αμαρουσίου “Η Κασταλία” ο Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, η  Πρόεδρος «Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Αμαρουσίου» & του  ΠΕ.ΦΙ.ΠΟ Μαριάννα Ζερβάκη, από τον Τρίτων Αθλητικό Όμιλος Αμαρουσίου Κωνσταντίνος Βλαντής, από τον Εξωραϊστικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Σωρού & Λάκκας Κώτου Αμαρουσίου “Ο Άγιος Ελευθέριος” ο Αθανάσιος Νησιώτης, από την Ένωση Κρητών Αμαρουσίου “Ο Κρηταγενής Ζεύς” ο Κωνσταντίνος Σηφάκης, από τον Εξωραϊστικός – Πολιτιστικός Σύλλογος Ψαλιδίου “Ζωοδόχος Πηγή” ο Κωνσταντίνος Σολδάτος, από τον Εξωραϊστικό Εκπολιτιστικό Σύλλογος Αμαρουσίου Δήμητρα Τσουκλείδου, από τον Σύλλογο Αναβρύτων η Ρογκάκου Ματίνα και η Δασκαλάκη Ευαγγελία  η Πρόεδρος του Σωματείου Γυναικών « ΑΛΚΥΟΝΙΔΕΣ» Μαράτα Βλάσση και το τακτικό μέλος ΚΕΔΑ- Σύλλογος Αθμονέων Σπυριδούλα (Ρούλα) Μπογδάνου-Καλύβα.  από το Σύλλογο Αγίου Νικολάου Βασίλης Βακάλης,

Από το Σικιαρίδειο Ίδρυμα οι συνεργάτες: Επιστημονικός Διευθυντής Γεώργιος Τζανουλίνος, Επιστημονικός Υπεύθυνος-Ψυχολόγο Παναγιώτης Χολής, η Διοικητική Διευθύντρια Δήμητρα Καράμπελα, η Υπεύθυνη Λειτουργίας Εργαστηρίων Αγορίτσα Κούτρα, ο ΣΕΦ Χρήστος Ελευθερίου και από το Εργαστήρι Τροφοδοσίας  Χριστίνα Μπιτσάρα.

Τέλος παραβρέθηκαν ακόμη οι:

Γενικός Διευθυντής ΠΣΑΚ Κωνσταντίνος Αλεξανδρίδης

Υπεύθυνη Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων Β1 ΔΕΕΠ Βορείου Τομέα Αθηνών ΝΔ Αργίτη Γιώτα

Επικεφαλής Γραφείου Ισότητας ΕΝ.ΠΕ.-Αν. Διοικήτρια Γ.Ν.Δ.Α. “Αγία Βαρβάρα” Βρύνα Φωτεινή

Πρόεδρος Παναθηναϊκής Πανελλαδικής Οργάνωσης Γιαννίρη Μαρία

Υπεύθυνη Παραρτήματος Αμαρουσίου Παναθηναϊκής Πανελλαδικής Οργάνωσης Βάσω Γεωργοπούλου

Πρόεδρος Σωματείου Ηπατομεταμοσχευθέντων Ελλάδος ΗΠΑΡΧω Θεοδωρίδου Χριστίνα

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΑμεΑ ΝΔ Έλσα Καραγιώργου

Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Taekwondo, προπονήτρια της Εθνικής Ομάδας Κωφών και Βαρηκόων Μαρία Καρπαθάκη

Καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής και υπεύθυνη δράσεων του Pierre de Coubertin Νεκταρία Κωνσταντίνου

Α΄ Αντιπρόεδρος Εθνικής Ομοσπονδίας Τυφλών (Ε.Ο.Τ.)  Παναγιώτης Μαρκοστάμος

Πρόεδρος Τοπικής ΝΔ Αμαρουσίου Χρήστος Μπελεγράτης

Πρόεδρος ΚΕΦΙ σύλλογος Καρκινοπαθών εθελοντών Φίλων Ιατρών Αθηνών ΚΑΙ ΜΕΛΗ Ζωή Γραμματόγλου, Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων και Φίλων Σικιαρίδειου Ιδρύματος Κοκόρας Θεόδωρος, Πρόεδρος της ΠΑΝΘΕΣΣΑΛΙΚΗΣ ΣΤΕΓΗΣ & Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Frederic Κύπρου Κούτρας Στέφανος, Πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας  Ατόμων με Σκλήρυνση κατά πλάκας- ΣΚΠ Βασιλική Μαράκα, Πρόεδρος Συλλόγου Άγγιγμα Ζωής κοινωνικής φροντίδας και στήριξης ογκολογικών ασθενών Χριστίνα Νομικού, Διοικήτρια Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών ΚΕΑΤ Σοφία Χαμονικολάου, Πρόεδρος Συλλόγου ΣΟΦΨΨ Β. Α. Αττικής για την Ψυχική Υγεία, Κατσάλου Ασημίνα, από το Συμβούλιο ΚΙΠΕΔΑ η Μανιάτη Ευφροσύνη, η καθηγήτρια, προϊσταμένη ΔΔΕ Β΄Αθήνας Ανθή Αναστασία.

Το μουσικό σύνολο πλαισίωσαν οι μαθητές που μάγεψαν με τη φωνή τους:

Αναστασία Αξαοπούλου, Ματίνα Γιάτσου, Δήμητρα Εξαρχοπούλου, Λουκία Κιρκινέζη, Αναστασία Μουστακάτου, Γιάννης Σαμαράς, Μαρία Ραμποβίλα.

Ειδικές Ευχαριστίες για τη διοργάνωση της εκδήλωσης στον Αντιδήμαρχο Νέας Γενιάς & Εθελοντισμού Γιάννη Ιωαννίδη, στα μέλη της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης τα οποία και παρέστησαν: Έφη Γιαννακού, Κατερίνα Σκιντζού, Βούλα Βανδώρου, Ανδρομάχη Τσουκαλά καθώς και τα Μέλη ΔΕΠΙΣ Αμαρουσίου: Σωτηρία Κουμπούλη, Φωτεινή Ιωαννίδου, Βάλια Χριστακοπούλου, Έφη Κωββαίου καθώς και στον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Κεραμιστών Νίκο Βαλλάτο.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με παράλληλη μετάφραση στη νοηματική γλώσσα.

Share