Επιστολή-παρέμβαση του Συλλόγου «Η Κασταλία» στον Δήμο για τα προβλήματα του κέντρου του Αμαρουσίου

Ο Περιβαλλοντικός Σύλλογος Κέντρου Αμαρουσίου «Η Κασταλία» κατέθεσε στον Δήμο Αμαρουσίου επιστολή που απαριθμεί τις απόψεις και τα αιτήματά του σχετικά με θέματα και προβλήματα του κέντρου της πόλης του Αμαρουσίου.

Οι παρεμβάσεις που κάνει ο Σύλλογος αφορούν στην κυκλοφορία και στάθμευση οχημάτων στο κέντρο του Αμαρουσίου, καθώς και στην κίνηση των πολιτών.

Αναλυτικά η επιστολή:

Θέμα: Στάθμευση οχημάτων στο Κέντρο και λοιπές κυκλοφοριακές επεμβάσεις, εκ μέρους του Δήμου σε οδούς του Κέντρου

             Αξιότιμοι κ. Αντιδήμαρχοι,

             Ο Σύλλογός μας επισημαίνει τα παρακάτω, σχετικά με την κυκλοφορία και στάθμευση οχημάτων καθώς και την κίνηση των πεζών στο Κέντρο:

1.Η επικείμενη έναρξη λειτουργίας του σταθμού στάθμευσης οχημάτων, επί της πλ. Ευτέρπης, υποτίθεται ότι θα σημαίνει την μείωση των οχημάτων που σταθμεύουν στους δρόμους του Κέντρου και κυρίως τη μείωση αυτών που σταθμεύουν παράνομα (συχνά και απαράδεκτα) σε πεζόδρομους, πεζοδρόμια, διαβάσεις, γωνίες κλπ.

Πιστεύουμε ότι ο Δήμος πρέπει να λάβει όλα τα επιβεβλημένα μέτρα για την παράνομη και κυρίως την, με αντικοινωνικό τρόπο, στάθμευση των οχημάτων που εμποδίζουν την ασφαλή και άνετη κίνηση των πεζών – δημοτών και επισκεπτών-  αλλά και που προσβάλλει τον πολιτισμό της πόλης μας.

Θεωρούμε απαραίτητη, πριν από τη λειτουργία του σταθμού,  την καθιέρωση του συστήματος της ελεγχόμενης στάθμευσης με τρόπο που να είναι λειτουργική και προ παντός όχι εις βάρος των μονίμων κατοίκων που θα πρέπει, προνομιακά να σταθμεύουν ελεύθερα και ακώλυτα σ’ όλους τους δρόμους του Κέντρου (εκτός, φυσικά,ορισμένων σημείων των κεντρικών δρόμων και των πεζοδρόμων).

Μέχρι να καθιερωθεί η ελεγχόμενη στάθμευση και μετά από την σχετική ενημέρωση κατοίκων και επισκεπτών,  ζητούμε την σήμανση,με κάθε τρόπο, των σημείων στάθμευσης των οχημάτων των μονίμων κατοίκων και την προτροπή των επισκεπτών να κάνουν χρήση του νέου σταθμού στάθμευσης δεδομένου, ότι είναι αδιανόητο οι περιστασιακοί επισκέπτες να παίρνουν θέσεις δωρεάν στάθμευσης από τους μόνιμους κατοίκους. Η πιστοποίηση του μονίμου κατοίκου θα γίνεται με την προσκόμιση αποδεικτικών εγγράφων και γιά κάθε όχημα να  χορηγείται σχετική αναγνωριστική κάρτα.

Όλοι οι οδηγοί θα πρέπει να έχουν στο νου τους να μην ανεβαίνουν σε πεζοδρόμια, να σέβονται τους πεζούς αλλά και να σέβονται την ομαλή λειτουργία της πόλης μας.

  1. Πληροφορηθήκαμε και το επιβεβαιώσαμε επί τόπου, ότι επί των πεζοδρόμων Μητροπόλεως και Δήμητρος, σταθμεύουν συστηματικά οχήματα , όλες τις ώρες και ημέρες.

Σε δύο πεζόδρομους, που δαπανήθηκε σημαντικό ποσό για τη βιοκλιματική τους ανάπλαση, το γεγονός αυτό το θεωρούμε ως έσχατη απαξίωσή τους.

Ζητούμε την άμεση επέμβασή σας για την, με οποιοδήποτε τρόπο, αποτροπή των οδηγών να προβαίνουν σε τέτοια απαξιωτική ενέργεια, που, και αυτή προσβάλλει βάναυσα τον πολιτισμό της πόλης μας και αυτούς πού έδωσαν τα χρήματα για την ανάπλαση των πεζοδρόμων.

Εκείνο όμως, που αποτελεί απίστευτη θρασύτητα  και κορωνίδα αυθαιρεσίας, είναι  η στάθμευση οχημάτων επί της πολύπαθης και ουσιαστικά εγκαταλειμμένης στην μοίρα της, πλατείας Ηρώων. Επιβάλλεται η άμεση τοποθέτηση εμποδίων στα σημεία εισόδου τους, για την εξάλειψη αυτού του φαινομένου.

  1. Έχουμε, επίσης παρατηρήσει, συχνότατα, τη στάθμευση οχημάτων επί των πεζοδρομίων της Λεωφ. Κηφισίας στο τμήμα από την πεζογέφυρα της οδού Αναβρύτων έως την αρχή της Βασ. Σοφίας (όπου το άγαλμα του Σπ.Λούη).  Το αποτέλεσμα είναι οι πεζοί, παρακάμπτοντας τα παρανόμως σταθμεύοντα οχήματα, να βαδίζουν επί της Λ.Κηφισίας, δηλ. πάνω σε δρόμο με σημαντική κυκλοφοριακή φόρτιση και να κινδυνεύουν, να πέσουν θύματα τροχαίου ατυχήματος.

Προτείνουμε α. την τοποθέτηση μόνιμων μεταλλικών εμποδίων, κατά μήκος του τμήματος αυτού της λεωφόρου και β. κατασκευή εσοχών, όπου το πεζοδρόμιο είνα φαρδύ, γιά την προσωρινή στάση και όχι στάθμευση των πελατών των καταστημάτων.

Το αρμόδιο τμήμα Τροχαίας θα πρέπει επίσης να ενημερωθεί γιά τις δικές του ενέργειες.

  1. Γιά την ομαλή κίνηση, όσων ΑμεΑ κινούνται με αμαξίδια, ζητούμε την άμεση κατασκευή ραμπών στα κράσπεδα των δρόμων του Κέντρου για την ασφαλή και εύκολη κίνησή τους από πεζοδρόμιο σε πεζοδρόμιο. Μάλιστα κάποιες υπάρχουσες είναι κακής κατασκευής και επικίνδυνες.
  2. Οι διαβάσεις πεζών που εγκατέστησε σωστά ο Δήμος σε διάφορα σημεία του Κέντρου είναι καλές, αλλά ελάχιστους μήνες μετά την εγκατάστασή τους το υλικό τους έχει φθαρεί πολύ και αυτό το γεγονός δεν καθιστά ορατές τις διαγραμμίσεις και έτσι ακυρώνεται η χρησιμότητά τους. Απαιτούνται νέες διαγραμμίσεις με καλύτερα υλικά.
  3. Τέλος, σας επισημαίνουμε ότι η οδός Δ.Ράλλη από την πλ. Κασταλίας ως την οδό Χατζηαντωνίου (που έχει αρκετή κίνηση) έχει κατάστρωμα (καλντερίμι) που χρειάζεταιάμεση ανακατασκευή. Το υποτιθέμενο πεζοδρόμιο δεξιά της οδού, προς την κάθοδο, είναι κατειλημμένο από αυτοκίνητα, ενίοτε και σε διπλή σειρά. Η κίνηση των πεζών γίνεται επί της οδού. Αριστερά σταθμεύουν οχήματα σε επισημασμένες θέσεις και υπάρχει στενότατη λωρίδα για τους πεζούς. Όσον αφορά την κίνηση αμαξιδίων με ΑμεΑ αυτή είναι αδύνατη.

Απαιτείται άμεση απελευθέρωση του υπάρχοντος χώρου διάβασης των πεζών, ακόμα και αν χρειαστεί η τοποθέτηση κιγκλιδωμάτων ή άλλων εμποδίων αποτρεπτικών για την παράνομη στάθμευση οχημάτων.

                                                                                       Με τιμή

                                                                                γιa το Διοικητικό Συμβούλιο

ο Πρόεδρος                                            ο Γεν. Γραμματέας

Θεμιστοκλής Αδαμόπουλος               Χρήστος Παπαζλιώτης

 

Share