Η Ένωση Συλλόγων Γονέων του Δήμου Αμαρουσίου για τα κτιριακά προβήματα των σχολείων

Η Ένωση Συλλόγων Γονέων & Κηδεμόνων Αμαρουσίου εξέδωσε ανακοίνωση, σχετικά με τα όσα συζητήθηκαν στην προγραμματισμένη συνάντηση του Δ.Σ. με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο  των Κτιριακών Υποδομών κ  Γιάννη Χαρωνίτη.

Βασικό θέμα της συζήτησης ήταν τα μεγάλα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα σχολεία του δήμου. Συγκεκριμένα, τα μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζουν το 10ο , 12ο, 13ο και 18ο Νηπιαγωγείο, το 5ο, 11ο και 16ο   Δημοτικό, το 8ο Γυμνάσιο το 6ο και 9ο  Λύκειο, όπου οι κτιριακές συνθήκες δημιουργούν ασφυκτικές και αντιπαιδαγωγικές συνθήκες στη σχολική καθημερινότητα.

Αναφέρθηκαν επίσης κτιριακά προβλήματα που χρονίζουν και αφορούν στο 10ο Δημοτικό και τα συστεγαζόμενα σχολεία του  2ου Γυμνασίου και 2ου Λυκείου.

Το maroussi-news είχε αναδείξει πρόσφατα το θέμα, με τον Κώστα Χροναίο, Πρόεδρο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Νηπιαγωγείου και μέλος του Συλλόγου του 16ου δημοτικού, να μας μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα παιδιά.

Η συμβολή του Διευθύνοντος Συμβούλου στη «διαλεύκανση» του τοπίου γύρω από τη διαδικασία και το στάδιο που βρίσκονται πάγια αιτήματα του γονεϊκού κινήματος για την ανέγερση σχολικών μονάδων υπήρξε σημαντική.

Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε ο κος Χαρωνίτης:

-Η ανέγερση του κτιρίου του 11ου Δημοτικού και 12ου Νηπιαγωγείου βρίσκεται σε ώριμο στάδιο και μπορεί να ενταχθεί στο επόμενο χρηματοδοτικό πρόγραμμα το οποίο ζητήσαμε επιτακτικά.

-Το 6ο Λύκειο μπορεί να έχει την ίδια τύχη αν εξασφαλισθεί από πλευράς δήμου, όπως έχει δεσμευθεί,  η ομαλή προσωρινή μετεγκατάσταση του σχολείου σε άλλο χώρο.

-Η κατασκευή του 18ου Νηπιαγωγείου θα μπορέσει να προχωρήσει, στον προαύλιο χώρο του 18ου Δημοτικού μόλις ολοκληρωθεί η δικαστική διαδικασία και ενταχθεί στην περιουσία της ΚΤ.ΥΠ.

Για τα υπόλοιπα σχολεία οι εκπρόσωποι των Κτιριακών Υποδομών δηλώσαν πως δεν έχουν κανένα έγγραφο ή επίσημη ενημέρωση ότι ολοκληρώθηκαν οι προαπαιτούμενες ενέργειες από το Δήμο ώστε να προχωρήσει η ΚΤ.ΥΠ. τη διαδικασία ανέγερσης σχολείων.

Για την κατασκευή νέων κτιρίων για  το 5ο Δημοτικό και 13ο Νηπιαγωγείο καθώς και το 16ο Δημοτικό και 10οΝηπιαγωγείο, υπάρχουν, εδώ και πολλά χρόνια, οικόπεδα δεσμευμένα από το Δήμο και χαρακτηρισμένα για την κατασκευή σχολείων, που όμως δεν έχουν αποζημιωθεί οι ιδιοκτήτες τους, ώστε να ολοκληρωθεί η απαλλοτρίωσή τους. Είναι προφανής η ολιγωρία και οι ευθύνες της Δημοτικής Αρχής σε αυτό τον τομέα.

Καλούμε λοιπόν το Δήμο, εν’ όψει του προϋπολογισμού του 2019 και της κατάρτισης του Τεχνικού Προγράμματος του 2019, να προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, για την απόκτηση-απαλλοτρίωση των οικοπέδων, έτσι ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την έναρξη των διαδικασιών της κατασκευής των νέων σχολικών μονάδων.

Όσο αφορά την ανέγερση των δύο αιθουσών στην επέκταση του κτιρίου του 10ου Δημοτικού , η μελέτη των οποίων έχει πραγματοποιηθεί από εθελοντές γονείς του σχολείου και έχει σταματήσει λίγο πριν την ολοκλήρωσή της, ο  Γενικός Διευθυντής Έργων  δεσμεύτηκε να την εξετάσει.

Για το αίτημα κατασκευής αίθουσας πολλαπλών χρήσεων στο αδόμητο τμήμα του οικοπέδου του  2ου Γυμνασίου και 2ουΛυκείου, δεσμεύτηκε να εξετάσει το ιδιοκτησιακό καθεστώς καθώς και την πιθανότητα ύπαρξης υπόλοιπου συντελεστή δόμησης.

Στη συζήτηση, τέθηκε επίσης η αναγκαιότητα κατασκευής ανελκυστήρων, ειδικά στα κτίρια εκείνα που φοιτούν μαθητές και με κινητικά προβλήματα. Αντιλαμβανόμενοι την δυσκολία κατασκευής τους, προτείναμε την τοποθέτηση αναβατορίου σκάλας για Α.ΜΕ.Α., ως πιο οικονομική λύση, για την οποίο απαιτείται μόνο άδεια μικρής κλίμακας. Η πρότασή μας αντιμετωπίστηκε θετικά από τους εκπροσώπους της ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε.

Επιπλέον ο Διευθύνων Σύμβουλος αποδέχθηκε πρόσκλησή μας, να επισκεφθεί τα σχολεία του Δήμου  μας με τα μεγαλύτερα προβλήματα για να αποκτήσει σαφή ιδίαν άποψη.

Τέλος, παρόλο που επανειλημμένως και δημόσια έχουμε δηλώσει ότι θα συνδράμουμε τον Δήμο στη διεκδίκηση ανέγερσης νέων σχολείων προς οιονδήποτε κρατικό φορέα, μετά λύπης μας πληροφορηθήκαμε ότι την Τρίτη 4.12.2018 έχει προγραμματιστεί συνάντηση με πρωτοβουλία της Δημοτικής Αρχής, εκπροσώπων του δήμου Αμαρουσίου, κάποιων κατ’ επιλογήν Συλλόγων Γονέων και διευθυντών με την ΚΤ.ΥΠ. Α.Ε., χωρίς να προσκληθεί η Ένωση Συλλόγων Γονέων Αμαρουσίου ως κατ’ εξοχήν θεσμικός φορέας .

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Συλλόγων Γονέων

Share