Η διακήρυξη και οι θέσεις της «Ενότητας» για τις δημοτικές εκλογές του 2019

Η παράταξη «Ενότητα, Ανατροπή και Έργο για το Μαρούσι», θα δώσει το παρών στις επερχόμενες δημοτικές εκλογές και εξέδωσε διακήρυξη με την οποία υπογραμμίζει τις θέσεις της στα σημαντικά ζητήματα  που απασχολούν τους κατοίκους του Αμαρουσίου.

Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην ταυτότητα της πόλης που έχει χαθεί, στην ανάγκη για συσπείρωση και αγώνα, καθώς και στα δεκάδες προβλήματα που η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει καταφέρει να επιλύσει, όπως «το κυκλοφοριακό, τη βιώσιμη κινητικότητα, τη στάθμευση, την τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων, τη διάνοιξη οδών, τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, τα πεζοδρόμια, τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, την προστασία  του περιβάλλοντος, τα δίκτυα ομβρίων, την προστασία των ρεμάτων, τους αθλητικούς χώρους».

Αναλυτικά η διακήρυξη:

Αγαπητοί συμπολίτες και συμπολίτισσες,

Με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της παράταξης που έγινε την Τετάρτη 7-11-2018 αποφασίσαμε, σε δύσκολους καιρούς για όλους μας και με τη δική σας στήριξη και αγάπη, να συμμετέχουμε στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2019.

Να είμαστε παρόντες στα αυτοδιοικητικά της πόλης μας και  στην επόμενη δημοτική περίοδο. Να διεκδικήσουμε τη Διοίκηση του Δήμου

Μας γνωρίζετε από παλιά, από την εποχή του ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ. Η παράταξη μας ΕΝΟΤΗΤΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΕΡΓΟ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ, από το 2014, με τη δική σας ψήφο εκλέχθηκε στη θέση της μείζονος μειοψηφίας στο δημοτικό Συμβούλιο.

Στην πορεία κάποιοι αποχώρησαν. Άλλαξαν απόψεις. Δεν φάνηκαν συνεπείς με τις δεσμεύσεις τους απέναντι σας.

Εμείς παραμείναμε σταθεροί. Έχουμε το θάρρος σήμερα να σας κοιτάζουμε στα μάτια με αυτοπεποίθηση και σιγουριά που στηρίζεται στη συνέπεια λόγων και έργων.

Ζητάμε να μας κρίνετε για την ενεργή συμμετοχή και συνεχή παρουσία μας στους αγώνες των κατοίκων του Αμαρουσίου για τα τοπικά προβλήματα, τα οποία και θέσαμε για λύση στο Δημοτικό Συμβούλιο, στην Περιφέρεια, στο Κεντρικό Κράτος, στη Δικαιοσύνη.

Στο γενικότερο πολιτικό επίπεδο παραμείναμε συνεπείς στις αντιμνημονιακές-αντικαλλικρατικές διακηρύξεις μας και δεν συμφωνήσαμε με το νέο θεσμικό πλαίσιο του Κλεισθένη 1 που ψήφισε η Κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο.

Ασκήσαμε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντιπολίτευση στις πολιτικές της σημερινής δημοτικής αρχής,  και  προβάλαμε εναλλακτικές θετικές λύσεις για όλα τα τοπικά και λαϊκά προβλήματα.

Συμβάλαμε από την πλευρά μας για την αναβάθμιση του κύρους του θεσμού του Δημοτικού Συμβουλίου. Χωρίς αντεγκλήσεις και προσωπικού χαρακτήρα επιθέσεις, πρακτική που υιοθετήθηκε κατά κόρο κυρίως από την πλευρά του απερχόμενου Δημάρχου.

Ασκήσαμε προγραμματική αντιπολίτευση και δεν διστάσαμε να υπερψηφίσουμε όσα μέτρα πάρθηκαν για την ανακούφιση των δημοτών από τις μνημονιακές επιπτώσεις.

Συνδυάσαμε τη μαχητικότητα με τη γνώση και την εμπειρία στην Αυτοδιοίκηση.

Αποδείξαμε  στην πράξη ότι τηρούμε, πάνω από όλα, τις αρχές, τις αξίες, τις διακηρύξεις και τους προγραμματικούς στόχους της αυτοδιοικητικής μας παράταξης, ανεξάρτητα από τις πολιτικές μας προτιμήσεις ή και κομματικές εντάξεις.

Αγωνιστήκαμε και υπηρετήσαμε  τους πολίτες και το Μαρούσι. Χωρίς να υποκύψουμε ή να εξυπηρετήσουμε προσωπικά, επιχειρηματικά ή κομματικά συμφέροντα.

Στις ίδιες κατευθύνσεις ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ και στη νέα δημοτική περίοδο.

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ ΟΙ ΣΤΟΧΟΙ Ο ΑΓΩΝΑΣ ΜΑΣ

ΜΑΡΟΥΣΙ ΠΟΛΗ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΕ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ ΚΑΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ

Η πόλη μας πρέπει να αποκτήσει τη δική της ταυτότητα. Να αναζητήσει νέους στόχους, νέες προσεγγίσεις, νέους δρόμους.  Να γίνει  σύγχρονη, ασφαλής, φιλόξενη. Κάθε πολίτης να ζει στη γειτονιά του με ηρεμία και σιγουριά.

Να είναι μια πόλη που αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες τις γνώσεις, τις δυνατότητες και την αξία των δικών της ανθρώπων που διψούν να προσφέρουν.

Να γίνει  ανθρώπινη αγκαλιάζοντας όλους τους ανθρώπους με αυθεντικό ενδιαφέρον, ανιδιοτέλεια και χωρίς καμία εξαίρεση.  Κανείς να μην μείνει χωρίς βοήθεια υλική και ψυχολογική, αν την έχει ανάγκη.

Οι κύριοι άξονες της δικής μας πρότασης για την πόλη είναι οι παρακάτω:

Δημοκρατία, Συμμετοχή, Διαφάνεια, Συλλογικότητα, Χρηστή διοίκηση

Κοινωνική Αλληλεγγύη Φροντίδα για την Τρίτη ηλικία και όλες τις ευπαθείς κοινωνικά ομάδες.

Επαρκή και σύγχρονα δημόσια σχολεία, νηπιαγωγεία, παιδικοί σταθμοί.  Υποχρεωτική δημόσια 14χρονη παιδεία.  Συμμετοχή της νεολαίας στο σχεδιασμό του μέλλοντος της. Στήριξη της μητρότητας και της εργαζόμενης μητέρας.

Μαρούσι πολεοδομικά κορεσμένο για υπερτοπικές χρήσεις. Να αποζημιωθεί η πόλη για τις συνέπειες από τη λειτουργία του Mall. Όχι νέο καζίνο στο Μαρούσι.

Κάτω τα χέρια από το Δάσος Συγγρού και τους υπόλοιπους δημόσιους χώρους στο Μαρούσι.

Κάτω τα χέρια από το ΟΑΚΑ που σχεδιάζεται από την Κυβέρνηση να δοθεί σε ιδιώτες.

Προστασία του περιβάλλοντος, ανάπτυξη του πρασίνου, αντιμετώπιση των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής και των ηλεκτρομαγνητικών ακτινοβολιών από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας.

Επιχείρηση Πολεοδομικού νοικοκυρέματος. Τάξη στο σημερινό πολεοδομικό  και κυκλοφοριακό χάος.  Δωρεάν ελεγχόμενη στάθμευση με περιορισμένα χρονικά όρια μόνο  στο Κέντρο.

Υλοποίηση του σχεδίου διαχείρισης Απορριμμάτων με δημόσιο χαρακτήρα. Καμία υπηρεσία του Δήμου στο ιδιωτικό κεφάλαιο μέσω ΣΔΙΤ.

Μείωση των δημοτικών τελών και των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς.

Ολοκλήρωση των δρομολογημένων έργων στο ρέμα Σαπφούς, τα όμβρια, το γήπεδο ποδοσφαίρου στου Καρέλα και τις πεζογέφυρες στην Κηφισίας. Ποιοτική αναβάθμιση των τεχνικών έργων. Όχι άλλα έργα βιτρίνας. Προτεραιότητα στις γειτονιές.

Αναπτυξιακά προγράμματα  ΕΣΠΑ συμβατά δικό μας αναπτυξιακό μας σχέδιο.  Στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας που δίνει ζωή στην πόλη.

Αθλητισμός για όλους. Ισότιμη στήριξη όλων των αθλητικών σωματείων

 Πολιτιστικό κέντρο και θεατρική σκηνή στο Μαρούσι. Καλοκαιρινό φεστιβάλ υψηλών καλλιτεχνικών και ψυχαγωγικών απαιτήσεων. Ανάδειξη της ταυτότητας της πόλης σαν Κεραμούπολης.

Πολιτική προστασία Ασφάλεια στην πόλη και στις γειτονιές. Ανασύσταση Δημοτικής αστυνομίας.

Αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης από τις μνημονιακές πολιτικές και προστασία της λαϊκής περιουσίας από τους ηλεκτρονικούς Πλειστηριασμούς.

Οι παραπάνω άξονες  θα περιλαμβάνουν  δράσεις που θα  εμπλουτισθούν και θα εξειδικευτούν ακόμα περισσότερο κατά τη διαδικασία σύνταξης του εκλογικού μας προγράμματος, με τη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή των πολιτών και των φορέων τους.

ΚΑΛΕΣΜΑ  ΓΙΑ ΜΙΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Καλούμε όλους και όλες, που αντιλαμβάνονται πού οδηγούν οι πολιτικές, που κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια στη χώρα, στην Τ.Α., στο Μαρούσι και  νοιάζονται για τον τόπο τους, σε προγραμματική ενότητα και ενιαία εκλογική κάθοδο.

Καλούμε τις παρατάξεις Λαϊκή Συσπείρωση, Για Ένα Νέο Μαρούσι, Εκτός των Τειχών, ΕΠΑΝ καθώς  και  όλους τους συμπολίτες μας που έχουν τηρήσει μια στάση συνέπειας στα χρόνια των μνημονίων αλλά και από τότε που η πόλη μας άλλαξε φυσιογνωμία με τα τερατουργήματα του Υπερτοπικού Κέντρου και των Ολυμπιακών Έργων, να συμφωνήσουμε σε ένα ριζοσπαστικό προοδευτικό πρόγραμμα, κοστολογημένο και ιεραρχημένο μέσα από ανοιχτές διαδικασίες και να διεκδικήσουμε τη διοίκηση του Δήμου.

Να γίνει το Μαρούσι  μια  ανοιχτή πόλη, λειτουργική, φιλική για τους πολίτες της, τη νεολαία, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες, τους ανθρώπους της τρίτης ηλικίας, τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η αυτοδιοικητική μας παρέμβαση θα έχει πρώτα και κύρια κινηματικό χαρακτήρα χωρίς να υποτιμάμε καθόλου, το αντίθετο μάλιστα, την παρουσία μας στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η συνεργασία θα στηρίζεται σε προγραμματική βάση.

Καθένας θα μπορεί να διατηρήσει τις ιδιαίτερες πολιτικές και ιδεολογικές απόψεις του και φυσικά να τις προβάλλει ανεξάρτητα.

Διαθέτουμε την γνώση και την εμπειρία να αναλάβουμε τη διοίκηση του Δήμου, εφόσον  οι Μαρουσιώτες μας εμπιστευτούν, και διαθέτουμε ικανά τεχνοκρατικά στελέχη για την αποτελεσματική διεκπεραίωση της διοίκησης του.

Αποτελεί μοναδική και λαμπρή ευκαιρία για τις δυνάμεις που αντιστάθηκαν τα τελευταία είκοσι χρόνια στην άναρχη ανάπτυξη της πόλης και στα τελευταία οκτώ χρόνια στις μνημονιακές πολιτικές να πρωταγωνιστήσουν.

Η εκλογική διαδικασία  πρέπει να αποτελέσει τον καταλύτη  για μια δημιουργική προοδευτική συσπείρωση στην πόλη και όχι ευκαιρία για καταμέτρηση και περιχαράκωση δυνάμεων.

Θεωρούμε υποχρέωση μας να δώσουμε ξανά την ελπίδα στον κόσμο, πως είναι εφικτό και επιβάλλεται, να αλλάξουν πολλά στην πόλη μας.

Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο. Χωρίς κομματικά χρίσματα και «λευκούς καπνούς»  κομματικών γραφείων.

Το εκλογικό μας πρόγραμμα, οι συμμαχίες που θα προκύψουν, ο/η επικεφαλής και οι υποψήφιοι θα αποφασιστούν με ανοιχτές διαδικασίες, με συναπόφαση όλων, παρατάξεων και προσώπων, που θα  στηρίξουν τελικά την προσπάθεια.

Ανεξάρτητα από τις παραπάνω εξελίξεις που θα συνεχιστούν μέχρι τελευταία στιγμή η παράταξη μας θα επιλέξει αμεσοδημοκρατικά τον/την δικό της υποψήφιο Δήμαρχο της μέσα στις επόμενες εβδομάδες.

Καλούμε όλες και όλους που θέλουν να ηγηθούν  να καταθέσουν τις υποψηφιότητες τους στη συντονιστική επιτροπή της παράταξης.

Καλούμε όσους και όσες επιθυμούν να πλαισιώσουν τη συντονιστική επιτροπή. Να συγκροτήσουμε την εκλογική μας επιτροπή.

Ταυτότητα μας η αγάπη για το Μαρούσι και ο ουσιαστικός αγώνας μας να υπηρετήσουμε τους δημότες.

Απαιτείται  σκληρή δουλειά. Θα αναζητήσουμε όλους τους συμπολίτες μας πόρτα-πόρτα  για να μιλήσουμε μαζί τους να ακούσουμε τις απόψεις τους, τα προβλήματα τους και να τους μεταφέρουμε τις δικές μας προτάσεις.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως έχουμε απέναντι μας πελώρια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα, κατεστημένες νοοτροπίες για το ρόλο της Αυτοδιοίκησης και του Δήμου.

Έχουμε τη βαθιά πεποίθηση ότι με αγώνα, σοβαρότητα, ευθύνη, με την ενίσχυση των πολιτικών και κοινωνικών μας δεσμών, και κυρίως με ξεκάθαρο όραμα, πρόγραμμα και πίστη στους στόχους, μας θα κερδίσουμε!

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ  ΜΑΣ

Για ένα σύγχρονο και  δημοκρατικό Μαρούσι

Για μια Αυτοδιοίκηση με κύρος και ισχύ.

Για την παραγωγική ανασυγκρότηση μας πατρίδας μας.

Για την ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών.

Για μια Ελλάδα κυρίαρχη, εθνικά ανεξάρτητη, ειρηνική και εδαφικά ακέραιη.

Στόχος μας η νίκη στις επόμενες δημοτικές εκλογές

Νοέμβριος 2018

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΑ

Στα επόμενα 4 παραρτήματα παρουσιάζονται αναλυτικά οι θέσεις μας.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΜΑΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ-ΑΡΧΕΣ ΚΑΙ ΑΞΙΕΣ

Δεν είμαστε πολιτικά δήθεν «ανεξάρτητοι».

Τασσόμαστε ενάντια στις κυβερνητικές μνημονιακές πολιτικές που υποβαθμίζουν τη δημοκρατία και έχουν μετατρέψει τη χώρα, προς χάρη των δανειστών, σε αποικία χρέους, με εκατομμύρια να ζουν στο όριο της φτώχειας, εκατοντάδες χιλιάδες ανέργους. Πολιτικές που έκλεισαν  χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κατοχύρωσαν τις ελαστικές θέσεις εργασίας έκοψαν μισθούς και συντάξεις, οδήγησαν εκατοντάδες χιλιάδες εκπαιδευμένους νέους στη μετανάστευση, ξεπούλησαν τη δημόσια περιουσία σε ξένα συμφέροντα.

Αγωνιζόμαστε  για μια Ελλάδα ανεξάρτητη, ακηδεμόνευτη, χωρίς επιτηρητές και επόπτες, ως προϋπόθεση για μια νέα πορεία παραγωγικής ανασυγκρότησης και οικονομικού, κοινωνικού μετασχηματισμού.

Θέλουμε ανοιχτές κοινωνίες με σκεπτόμενους πολίτες με κύρια χαρακτηριστικά τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, κόντρα στον ατομικισμό, την απομόνωση και την καταναλωτική αποχαύνωση.

Επιδιώκουμε την ενότητα των πολιτών και στηρίζουμε την αναβίωση της κοινότητας στο κατώτερο δυνατό επίπεδο της δομής της πόλης μας, τη συνοικία, τη γειτονιά, την πολυκατοικία.

Τιμάμε  τις γνήσιες λαϊκές παραδόσεις, τον πολιτισμό και τη γλώσσα μας.

Υπερασπιζόμαστε τους μακρόχρονες αγώνες του λαού μας για εθνική ανεξαρτησία, λαϊκή κυριαρχία, εδαφική ακεραιότητα και εμπνεόμαστε από αυτούς.

Τασσόμαστε αλληλέγγυοι με όλους τους υπόλοιπους λαούς στην περιοχή μας που αγωνίζονται για τους ίδιους σκοπούς, ενάντια στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις για επικυριαρχία στην περιοχή.

Αγωνιζόμαστε ενάντια στο φασισμό, το ρατσισμό, την ξενοφοβία.

Σεβόμαστε την προσωπικότητα και τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως θρησκεύματος, εθνότητας, χρώματος, φυλής, σωματικής ή πνευματικής αναπηρίας, σεξουαλικού προσανατολισμού.

Υπερασπιζόμαστε τους συμπολίτες μας που έχασαν τη δουλειά τους, καταστράφηκαν από την κρίση και τώρα κινδυνεύουν να χάσουν και την περιουσία τους από τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Υπερασπιζόμαστε επίσης τα δικαιώματα των προσφύγων και των μεταναστών που κατέφυγαν στην πατρίδα μας αναζητώντας την επιβίωση τους από τους πολέμους, την αρρώστια και την πείνα. Επιδιώκουμε την ομαλή ενσωμάτωση τους στην κοινωνία μας.

Θέλουμε να ενισχύσουμε κάθε μικρομεσαία επιχειρηματική παραγωγική και καινοτόμα  πρωτοβουλία στην πόλη μας που σέβεται τα δικαιώματα των εργαζομένων και το περιβάλλον και στηρίζουμε την κοινωνική αλληλέγγυα και συνεταιριστική οικονομία που δεν υποκαθιστά το δημόσιο τομέα.

Τασσόμαστε κατά της εκποίησης της δημόσιας και δημοτικής περιουσίας καθώς και των ΣΔΙΤ που λειτουργούν σε βάρος των πολιτών,  υπέρ των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και συμβάλλουν στη μεταφορά του πλούτου από τους πολλούς στους ολίγους.

ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Γνωρίζουμε πολύ καλά τις δυνατότητες αλλά και τους περιορισμούς που επιβάλλονται από το ισχύον θεσμικό πλαίσιο στην  Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ο Κλεισθένης 1, που ψήφισε η Κυβέρνηση τον περασμένο Ιούλιο, συνεχίζει και επεκτείνει   τον Καλλικράτη με τις διατάξεις του οποίου είχαμε διαφωνήσει ήδη από το 2010.

Ο Κλεισθένης1 στην ουσία κατοχύρωσε τη μνημονιακή εποπτεία στην Αυτοδιοίκηση τουλάχιστον μέχρι το 2022. Οι κρατικοί πόροι χρηματοδότησης της αυτοδιοίκησης μειώνονται ακόμα περισσότερο και τα παρακρατηθέντα από τους νομοθετημένους πόρους, ύψους 15 δις  μέχρι το 2017, δεν πρόκειται να αποδοθούν.

Επεκτείνει τη χρονοβόρα και αναποτελεσματική γραφειοκρατία του κεντρικού κράτους και τον ασφυκτικό του έλεγχο για την επιβολή της  αντιλαϊκής πολιτικής του στις τοπικές κοινωνίες

Είμαστε πάγια υπέρ της απλής αναλογικής σε όλα τα επίπεδα και τα συνδικαλιστικά όργανα της αυτοδιοίκησης. Η καθιέρωση όμως της απλής αναλογικής με τον Κλεισθένη1 από μόνη της δεν μπορεί να δώσει την απαιτούμενη δημοκρατική και αναπτυξιακή ώθηση στην ΤΑ. Αντίθετα, έτσι όπως έγινε, με την απ` ευθείας εκλογή του Δημάρχου τη δεύτερη Κυριακή,  ενίσχυσε το συγκεντρωτικό-δημαρχοκεντρικό χαρακτήρα του θεσμού επεκτείνοντας περισσότερο τις εξουσίες του.

Είμαστε αντίθετοι στη θέση της ΚΕΔΕ για είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους σε αντικατάσταση της κρατικής επιχορήγησης. Όχι μόνο γιατί είναι ένα άδικος φόρος, και μετατρέπει την Αυτοδιοίκηση σε φορομπηχτικό μηχανισμό, αλλά γιατί με το μέτρο αυτό θα δημιουργηθούν Δήμοι πολλών ταχυτήτων και θα διογκωθούν οι ανισότητες.

Δεν συμφωνούμε επίσης με τον όρο της Τοπικής και Περιφερειακής «Διακυβέρνησης» που προωθούν η ΚΕΔΕ και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ). Στην ουσία προωθούν τις ευρωπαϊκές νεοφιλελεύθερες πολιτικές που θέλουν κάθε Δήμο, κάθε Περιφέρεια να έχει δική του φορολογική πολιτική, δική του πολιτική Παιδείας και Υγείας, ανεξάρτητα από το κεντρικό Κράτος. Εντείνονται με αυτό τον τρόπο ο κατακερματισμός, η πολυδιάσπαση και οι ταξικές ανισότητες.

Θέλουμε να σταματήσουν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας στο Δήμο για όσους καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Να γίνουν προσλήψεις με σταθερή και μόνιμη σχέση εργασίας, με έμφαση στο επιστημονικό προσωπικό. Να είναι σεβαστά τα εργασιακά τους δικαιώματα, να τηρούνται με αυστηρότητα τα μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.

Οι εργαζόμενοι στους Δήμους να εκπαιδευθούν ώστε να παρέχουν στους πολίτες υψηλής ποιότητας υπηρεσίες ο καθένας από τη θέση του, αποτελεσματικά, δίκαια και με ευγένεια τους πολίτες.

Ανάπτυξη  με υποβαθμισμένες δημοτικές και δημόσιες υπηρεσίες δεν είναι εφικτή.

Να εφαρμοστεί στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση  η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, σαν έργο  προτεραιότητας για την εξυπηρέτηση των δημοτών, τη μείωση της ταλαιπωρίας τους και την κατάργηση των πελατειακών σχέσεων Δημότη-Δημοτικής Αρχής.

Ταυτόχρονα όμως αντιλαμβανόμαστε την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σαν βασικό πυλώνα του δημοκρατικού μας πολιτεύματος, με δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα. Κύτταρο δημοκρατίας που δεν πρέπει απλά να περιορίζεται μόνο στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων, της κοινωνικής αλληλεγγύης, του δημόσιου χώρου, την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι πολίτες απαιτούν αυτοδιοικητικές δυνάμεις που θα είναι ικανές να αντιμετωπίσουν και να δώσουν ικανοποιητικές λύσεις στα σύγχρονα  καθημερινά  προβλήματα με βάση  αρχές,  αξίες  και  προγραμματικές  δεσμεύσεις, με διαφάνεια και χρηστή διοίκηση. Και αυτό παρά τις δυσκολίες και τις αντιξοότητες του θεσμικού πλαισίου που ισχύει.

Ταυτόχρονα έχουν ανάγκη και μια Αυτοδιοίκηση πρωτοπόρα που θα μπει μπροστά και θα αγωνιστεί με σχέδιο για τις γενικότερες οικονομικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές  διεκδικήσεις τους απέναντι στην κεντρική εξουσία. Που δεν θα υποτάξει τις προτεραιότητες τους για να πάρει τα ψίχουλα της εύνοιας της.

Οραματιζόμαστε ένα Δήμο που λειτουργεί συλλογικά και δημοκρατικά, παίρνει αποφάσεις μαζί με τους πολίτες,  ανακαλύπτει καινούργιους τρόπους οργάνωσης της πόλης και των πολιτών,  παρέχει ποιοτικά υψηλές υπηρεσίες  για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών τους,  αξιοποιεί τις σύγχρονες τεχνολογίες.

Φέρνει στο προσκήνιο τον ενεργό πολίτη. Διακατέχεται από μια νέα αντίληψη αποκεντρωμένης δημοτικής λειτουργίας και λαϊκής συμμετοχής.

Ασκεί κοινωνική πολιτική για την υποστήριξη των ασθενέστερων δημοτών και των ευπαθών κοινωνικών ομάδων που πλήττονται από την κρίση, όχι από φιλανθρωπία ή για προσωπική  προβολή και πελατειακές σχέσεις, αλλά από βαθιά συναίσθηση του ανθρωπιστικού και πολιτικού καθήκοντος για την ανατροπή των πολιτικών αιτιών που αναπαράγουν την κοινωνική αδικία.

Η επιτυχία των παραπάνω στόχων απαιτεί ισχυρούς Δήμους. Απαιτεί ακόμα την αγωνιστική κινητοποίηση των πολιτών και των φορέων τους, που μαζί με τη Δημοτική Αρχή θα διεκδικήσουν τη μεταφορά ουσιαστικών αρμοδιοτήτων και πόρων, ανθρώπινων και οικονομικών, στην Αυτοδιοίκηση. Για να αποκτήσουν επιτέλους οι Δήμοι πραγματική αυτοτέλεια και να δώσουν αναπτυξιακή ώθηση στην τοπική κοινωνία.

 ΝΑ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΑΤΟΥΛΗ

Ύστερα από 12 χρόνια διοίκησης του Δήμου από την δημοτική Αρχή Πατούλη τα μεγάλα προβλήματα της πόλης μας παραμένουν άλυτα. Συνεχίζοντας μάλιστα τις επιλογές του παρελθόντος, συσσώρευσε και νέα.

Παρά τις αντιπολιτευτικές αντικυβερνητικές κορώνες η διοίκηση και όσοι την στήριξαν παρέμεινε πιστή στην εφαρμογή όλων των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών στην Αυτοδιοίκηση, των αποφάσεων  της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης  και των κατευθύνσεων της Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Περιφερειών.

Εφάρμοσε ένα συντηρητικό, δημαρχοκεντρικό σύστημα διοίκησης χωρίς προγραμματισμό και ολοκληρωμένο σχέδιο. Τα επιχειρησιακά της σχέδια για την ανάπτυξη της πόλης έμειναν στα χαρτιά.

Ο ίδιος ο απερχόμενος Δήμαρχος  καλλιέργησε ένα  προσωποκεντρικό μοντέλο με  στοιχεία υπερπροβολής και «λαμπερού» πολιτικού μάρκετινγκ, που προσβάλει την αξιοπρέπεια των πολιτών, ιδιαίτερα αυτών που επλήγησαν από την κρίση.

Πρόβαλε και προβάλει πρότυπα τρόπου ζωής μακριά από αυτά που έχει ανάγκη σήμερα η κοινωνία και ιδιαίτερα η νεολαία για το ξεπέρασμα της αξιακής και πολιτισμικής κρίσης της πατρίδας μας.

Καλλιέργησε την πελατειακή αντίληψη του δημότη-πελάτη και του Δήμου-Επιχείρηση.

Δαπάνησε δεκάδες χιλιάδες από τα χρήματα των δημοτών για την προσωπική του προβολή.

Εκτός του κ. Πατούλη  και της παράταξης του, δεν απαλλάσσονται  από τις ευθύνες και όσοι τον στήριξαν σε κρίσιμες αποφάσεις, τον ανέχθηκαν επί τόσα χρόνια και σήμερα παρουσιάζονται σαν συνεχιστές του έργου του.

 Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΟ ΜΑΡΟΥΣΙ ΣΗΜΕΡΑ

Τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που δραστηριοποιούνται στο υπερτοπικό κέντρο της πόλης μας συνεχώς και παρά την κρίση, επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους σε βάρος του περιβάλλοντος, της ποιότητας ζωής των πολιτών και της μικρομεσαίας οικονομικής δραστηριότητας σε ολόκληρη την πόλη.

Το τοπικό σχέδιο διαχείρισης των Απορριμμάτων εδώ και τρία χρόνια δεν υλοποιείται γιατί δεν υπάρχει η αναγκαία χρηματοδότηση αλλά και λόγω του  ελλιπούς σχεδιασμού και της έλλειψης πολιτικής βούλησης από το Δήμο και την Περιφέρεια Αττικής.

Το επίπεδο της καθαριότητας στην πόλη είναι πολύ κατώτερο των χρημάτων που πληρώνουν οι δημότες και οι επιχειρήσεις στο Δήμο μέσω των δημοτικών τελών.

Τα δημοτικά τέλη παραμένουν υψηλά παρά την ύπαρξη αποθεματικού 30εκ. στα ταμεία του Δήμου.

Στα δώδεκα χρόνια της διοίκησης Πατούλη οι Μαρουσιώτες και οι επιχειρήσεις πλήρωσαν μέσω των δημοτικών τελών 70 εκ. παραπάνω από αυτά που δαπάνησε ο Δήμος για το σκοπό που εισπράχτηκαν. Δηλαδή τη διαχείριση των απορριμμάτων την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμό.

Και το ερώτημα παραμένει. Που πήγαν αυτά τα λεφτά;

Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΥΠΕΣ  κάνουν ότι δεν βλέπουν παρά τις καταγγελίες μας ήδη από το 2014.

Οι υπάρχουσες υποδομές της πόλης καταρρέουν ενώ οι καινούργιες που κατασκευάζονται, επιλέγονται με πελατειακά κριτήρια, τη βιτρίνα και όχι τις ουσιαστικές και ιεραρχημένες ανάγκες της πόλης.

Η ποιότητα των τεχνικών έργων που εκτελέστηκαν ήταν χαμηλή, αφού έγιναν χωρίς ολοκληρωμένες μελέτες που δεν έλαβαν υπόψη τις επιπτώσεις τους κυρίως σε ότι αφορά το κυκλοφοριακό και τη στάθμευση.

Παρά τη μείωση του χρέους του Δήμου λόγω διαγραφής μέρους του ή  και ανάληψης του από το κράτος, αυτό εξακολουθεί να παραμένει υψηλό γύρω στο 300% των ετήσιων πραγματικών εσόδων του Δήμου.

Τεράστια ποσά σπαταλήθηκαν σε μελέτες και έργα στο όνομα της ανάπτυξης ή του κατεπείγοντος μέσω απευθείας αναθέσεων.

Η διοίκηση Πατούλη, σε εφαρμογή μνημονιακών νόμων, έδειξε έμπρακτο ενδιαφέρον για κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών μικροφειλετών, ενώ τα χρέη των μεγαλοφειλετών παραμένουν στο απυρόβλητο.

Ο Δήμος επιβαρύνθηκε με δεκάδες εκατομμύρια και από την ανάληψη των χρεών των χρεοκοπημένων δημοτικών επιχειρήσεων των διοικήσεων του παρελθόντος, αλλά και της διοίκησης Πατούλη.

Το εμπορικό κέντρο αν και σπαταλήθηκαν γύρω στα 5 εκ. παρουσιάζει εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής που επιδεινώνεται από τα έργα για το γκαράζ της Ευτέρπης εδώ και δύο χρόνια περίπου.

Είχαμε το φιάσκο της Ελεγχόμενης στάθμευσης που επιβάρυνε το Δήμο με 1,5εκ. και που είναι σε αχρηστία.

Λανθασμένες επιλογές και καθυστερήσεις υπάρχουν στο κυκλοφοριακό, τη βιώσιμη κινητικότητα, τη στάθμευση, την τακτοποίηση των πολεοδομικών εκκρεμοτήτων, τη διάνοιξη οδών, τη διαμόρφωση των κοινόχρηστων χώρων, την κατάληψη τους από τραπεζοκαθίσματα, τα πεζοδρόμια, τη μείωση των τροχαίων ατυχημάτων, την προστασία  του περιβάλλοντος, τα δίκτυα ομβρίων, την προστασία των ρεμάτων, τους αθλητικούς χώρους.

Για μια ακόμα φορά επίσης βιώσαμε πολύ μεγάλες καταστροφές από την υπερχείλιση του ρέματος Σαπφούς λόγω της αδιαφορίας και της διοικητικής ανικανότητας της Περιφέρειας και της Δημοτικής Αρχής.

Η πρόσφατη ένταξη του Κάτω Σωρού στο σχέδιο πόλης με χρήσεις γενικής κατοικίας, παρόλο που λύνει το πρόβλημα των πολύ μικρών ιδιοκτησιών, θα επιδεινώσει τις κυκλοφοριακές συνθήκες στην ήδη επιβαρυμένη ευρύτερη περιοχή του Σωρού και του Πολυδρόσου.

Το Golden Hall επεκτάθηκε, το Mall και η γύρω περιοχή παραμένουν σε καθεστώς αυθαιρεσίας , το ΧΕΥ Νερατζιώτισσας οικοδομήθηκε, επεκτάθηκε το κτίριο Μυτιληναίου, μετεγκατεστάθηκε η Αντιπεριφέρεια Βόρειου Τομέα στην πολεοδομικά κορεσμένη περιοχή του Παραδείσου και όλα αυτά συμβαίνουν με αγαστή σύμπνοια Κυβέρνησης, Περιφέρειας και Δήμου.

Το καζίνο της Πάρνηθας μεταφέρεται στην Κηφισίας και Σπύρου Λούη.

Στο Μαρούσι 163 ακίνητα του Δημοσίου μεταφέρθηκαν στο Υπερταμείο για ξεπούλημα με πρώτο και κύριο το Δάσος Συγγρού.

Το γήπεδο ποδοσφαίρου στου Καρέλα και οι πεζογέφυρες στη Κηφισίας παραπέμπονται στην επόμενη διοίκηση ενώ για χώρο θεάτρου και λοιπών πολιτιστικών δραστηριοτήτων το θέμα δεν έχει καν συζητηθεί.

Share