Έκθεση Παιδικής και Εφηβικής Ζωγραφικής 2019 στην Ολυμπιακή Πινακοθήκη Αμαρουσίου

Η Ολυμπιακή Πινακοθήκη Αμαρουσίου φιλοξενεί από τις 15 μέχρι και τις 17 Μαΐου την Έκθεση Παιδικής και Εφηβικής Ζωγραφικής 2019.

Όλοι οι κάτοικοι Αμαρουσίου είναι προσκεκλημένοι για να θαυμάσουν από κοντά τις δημιουργικές προσπάθειες των παιδιών και των εφήβων, που έχουν κάνει καταπληκτική δουλειά. Η Έκθεση είναι μια προσφορά από το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου.

Η Έκθεση θα είναι διαθέσιμη στο κοινό μέχρι και την Παρασκευή 17 Μαΐου, από τις 10.00 έως τη 13.00 και από τις 17.00 μέχρι τις 20.00.

Ολυμπιακή Πινακοθήκη Αμαρουσίου

Το υπέροχο νεοκλασικό κτίριο της Πλατείας Ηρώων, που φιλοξενείται η Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη Αμαρουσίου «Σπύρος Λούης», ανακαινίστηκε το 2007 με γνώμονα τη διατήρηση της αρχιτεκτονικής μορφής του. Ανεγέρθη το 1871 επί δημαρχείας Παναγή Κυριακού και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης του Αμαρουσίου. Αρχικά, λειτούργησε ως δημοτικό σχολείο και στη συνέχεια φιλοξένησε τα δημοτικά συμβούλια της πόλης.

Σήμερα φιλοξενεί φωτογραφικό υλικό από τον πρώτο Έλληνα Ολυμπιονίκη, Σπύρο Λούη, καθώς και έργα 11 διάσημων Ελλήνων ζωγράφων, οι οποίοι, εμπνευσμένοι από την Ολυμπιακή ιδέα, έφτιαξαν πραγματικά αριστουργήματα ύστερα από πρόταση του Δήμου Αμαρουσίου. Οι καλλιτέχνες Γράββαλος Παναγιώτης, Κανιάρης Βλάσης, Καράς Χρίστος, Κεσσανλής Νίκος, Μιγάδης Γιάννης, Μπότσογλου Χρόνης, Μυταράς Δημήτρης, Pavlos, Τσόκλης Κώστας, Φασιανός Αλέκος και Ψυχοπαίδης Γιάννης τιμούν με τα δημιουργήματά τους την Ολυμπιακή Δημοτική Πινακοθήκη «Σπύρος Λούης».

Επιπρόσθετα, ο χώρος της Πινακοθήκης περιλαμβάνει και 26 ψηφιδωτά, τα οποία φιλοτέχνησε η Κύπρια ψηφιδοθέτρια Σούλα Χρίστου για το Δήμο Αμαρουσίου. Το κάθε ψηφιδωτό εικονίζει την επίσημη αφίσα κάθε πόλης που οργάνωσε στους Ολυμπιακούς Αγώνες από το 1896 μέχρι το 2008.

Αξιοσημείωτα είναι επίσης τα υπέροχα γλυπτά μοντέρνας τέχνης που βρίσκονται στον υπαίθριο χώρο της Ολυμπιακής Δημοτικής Πινακοθήκης και τα οποία αποτελούν εξαιρετικά δημιουργήματα καλλιτεχνών από κάθε πόλη όπου διαδραματίστηκαν οι Ολυμπιακοί αγώνες. Αξίζει να αναφέρουμε τα ονόματα των: Γουνελά Βούλα (Ελλάδα), Daphne Corregan (Paris), Jun Kaneko (U.S.A), Sir Anthony Caro (United Kingdom), Ulla Viotti (Sweden), Tjok Dessauvage (Belgium), Michael Kuipers (Netherlands), Beate Kuhn (Germany), Kristina Riska (Finland), Maria Teresa Kuczynska (Australia), Panos Tsolakos (Rome), Yo Akiyama (Tokyo), Gerda Gruber (Mexico City), Franz Stahler (Germany), Bruce Taylor (Canada), Vladimir Tsivin (Russia), Claudi Casanovas (Spain), Ruth Duckworth (U.S.A), Marea Gazzard (Sydney).

Share