Εκπτώσεις στο Μαρούσι: Πώς κύλησαν οι πρώτες μέρες και τι έχουμε να περιμένουμε ακόμα

Οι εκπτώσεις ξεκίνησαν τη Δευτέρα και θα διαρκέσουν μέχρι τα τέλη του Φεβρουαρίου δίνοντας ανάσα στο τζίρο των επιχειρηματιών αλλά και στις τσέπες των καταναλωτών. Θεωρητικά τουλάχιστον. Εμείς επισκεφθήκαμε το εμπορικό τρίγωνο του Αμαρουσίου, μιλήσαμε με τους επιχειρηματίες και τους καταναλωτές και διαπιστώσαμε ότι τα πράγματα δεν είναι πάντα τόσο εύκολα.

Στον πεζόδρομο της Ερμού και της Διονύσου, η Δευτέρα, η πρώτη μέρα των εκπτώσεων, κύλησε σχετικά υποτονικά, αν και η κίνηση ήταν σαφώς αυξημένη σε σχέση με μια οποιαδήποτε άλλη μέρα. Στις βιτρίνες των μαγαζιών φιγουράριζαν οι ταμπέλες με τα ποσοστά των εκπτώσεων, τα οποία ήταν γενναία. Οι εποχές που οι εκπτώσεις στην Ελλάδα δεν ξεπερνούσαν το 20-30% έχουν παρέλθει και πλέον οι επιχειρηματίες κινούνται σε ποσοστά άνω του 40%, πολλές φορές και 60%.

Αρκετοί άνθρωποι έβγαιναν από τα μαγαζιά με σακούλες, όμως γενικά δεν επικρατούσε κανένας ιδιαίτερος ενθουσιασμός. Αν εξαιρέσει κανείς τους νέους, που ήταν πολύ χαρούμενοι βλέποντας το 50% σε κάθε βιτρίνα, οι μεγαλύτεροι ήταν προβληματισμένοι.

“Οι τιμές εξακολουθούν να είναι ακριβές”, μας είπαν οι περισσότεροι.

“Μήπως η δήθεν αρχική τιμή είναι πιο ανεβασμένη, για να φαίνεται μεγάλη η έκπτωση;” αναρωτήθηκαν οι πιο πονηροί.

“Μετά τα έξοδα των γιορτών πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί” εξέφρασαν το αυτονόητο μερικοί.

Δεν ήταν λίγοι και αυτοί που έβγαιναν απογοητευμένοι από τα καταστήματα. “Θέλουμε να ψωνίσουμε” μας εξηγούσαν, “αλλά δεν υπάρχουν νούμερα. Με τις προσφορές που έκαναν όλα τα μαγαζιά ήδη πολύ πριν τις εκπτώσεις, δεν έχει μείνει τίποτα.”

Οι επιχειρηματίες, από την άλλη, ήταν και αυτοί προβληματισμένοι. Όπως μας εξήγησαν, υπάρχει ο μύθος ότι τα μεγάλα εμπορικά κέντρα του Αμαρουσίου κάνουν μεγαλύτερες εκπτώσεις και ο κόσμος έχει στραφεί σε αυτά. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν ισχύει -και αυτό το διαπιστώσαμε και εμείς-, αφού όλα τα μαγαζιά είναι γενναιόδωρα στις εκπτώσεις και μάλιστα σε όλη τη συλλογή. Σε αντίθεση με τα εμπορικά κέντρα που βάζουν μεν εκπτώσεις στη χειμερινή συλλογή, όμως αυτή αποτελεί μικρό μέρος του εμπορεύματος, αφού ήδη έχει έρθει η ανοιξιάτικη κολεξιόν που φυσικά δεν έχει καμία έκπτωση.

“Είναι παράνομο για ένα μαγαζί να ανεβάσει τεχνητά την αρχική τιμή, ώστε η πραγματική έκπτωση να είναι μικρότερη” μας εξήγησαν όλοι. Απλώς, μετά τις προσφορές των γιορτών και τις πρώτες μέρες των εκπτώσεων είναι λογικό τα πιο οικονομικά κομμάτια με τις πλέον συμφέρουσες τιμές να έχουν εξαφανιστεί.

Πάντως, οι επιχειρηματίες μας διαβεβαίωσαν ότι έχουν stock και θα συνεχίσουν να το προσφέρουν μέχρι και την τελευταία μέρα του Φεβρουαρίου. Επειδή δεν θέλουν να δημιουργήσουν τεχνητές ελλείψεις, προσπαθούν να εξυπηρετούν τους καταναλωτές, οι οποίοι τελικά θα καταφέρουν να βρουν νούμερα αν το ψάξουν λίγο περισσότερο. Τα κομμάτια, μάλιστα, που θα μείνουν θα δοθούν σε ακόμα μεγαλύτερες προσφορές προς το τέλος των εκπτώσεων, οπότε οι υπομονετικοί σίγουρα θα ανταμειφθούν!