Δράση ενημέρωσης και εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών από το Δήμο Αμαρουσίου

Ο Δήμος Αμαρουσίου και το 3ο Γυμνάσιο Αμαρουσίου, σε συνεργασία με τον σύλλογο ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ διοργανώνουν δράση ενημέρωσης και εγγραφής εθελοντών δοτών μυελού των οστών.

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου στο δημαρχείο Αμαρουσίου (Βασ. Σοφίας 9 και Δ. Μόσχα) το Σάββατο 21 Απριλίου 2018 στις 18:00.

Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει η δυνατότητα εγγραφής στη λίστα εθελοντών δοτών μυελού των οστών με τη λήψη στοματικού επιχρίσματος για άτομα ηλικίας 18 – 45 ετών.

Λίγα λόγια για τον Σύλλογο «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ»

Ο Σύλλογος «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δημιουργήθηκε το 2012. Aποτελεί έναν ακόμη κρίκο στην αλυσίδα προσφοράς ιατρικής, ψυχικής και κοινωνικής φροντίδας του Συλλόγου Φίλων Παιδιών με Καρκίνο «ΕΛΠΙΔΑ» προς τα παιδιά που πάσχουν από σοβαρά νοσήματα και τις οικογένειές τους.

Πρωταρχικός στόχος του Συλλόγου «ΟΡΑΜΑ ΕΛΠΙΔΑΣ» είναι η λειτουργία Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών για να καλύψει τις ανάγκες ασθενών, παιδιών και ενηλίκων, που χρειάζονται μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων, τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς. Η Τράπεζα Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στεγάζεται στην Ογκολογική Μονάδα Παίδων «Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη – ΕΛΠΙΔΑ».

Ο αριθμός των Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών στην Ελλάδα είναι μικρός με αποτέλεσμα η κύρια αναζήτηση εθελοντών δοτών να γίνεται από το εξωτερικό. Αυτό το γεγονός δημιουργεί σημαντικά ιατρικά, κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα στη χώρα μας. Απάντηση σε αυτά είναι η ίδρυση της Τράπεζας Εθελοντών Δοτών Μυελού των Οστών, η οποία έχει σκοπό την αύξηση του αριθμού των δοτών στην Ελλάδα, έτσι ώστε να καλύπτονται άμεσα οι ανάγκες των Ελλήνων, κι όχι μόνο, ασθενών,παιδιών και ενηλίκων.

Οι Στόχοι της Τράπεζας είναι:

-Η ενημέρωση των πολιτών για τη σημασία της προσφοράς μυελού των οστών / αιμοποιητικών κυττάρων και η εγγραφή τους ως εθελοντών δοτών

-Η αναζήτηση δοτών και η συλλογή μοσχευμάτων για πραγματοποίηση μεταμοσχεύσεων στη χώρα μας αλλά και διεθνώς

-Η οργάνωση και εφαρμογή δικτύου συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και διεθνών Αρχείων Εθελοντών Δοτών

-Η ανάπτυξη δραστηριοτήτων για την ανεύρεση πόρων που θα υποστηρίζουν τη βέλτιστη λειτουργία του κέντρου, ώστε να δημιουργηθεί να μια μεγάλη δεξαμενή εθελοντών δοτών. -Μια δεξαμενή που θα καλύπτει τις ανάγκες των Ελλήνων ασθενών που χρείαζονται μεταμόσχευση και επίσης θα είναι σε θέση να προσφέρει μοσχεύματα σε ασθενείς σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου.

Share