Δίπλωμα Οδήγησης: Εξέταση με κάμερες και τέλος στο «λάδωμα»

Υποβλήθηκε το νέο νομοσχέδιο από το υπουργείο Υποδομών στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης, το οποίο φέρνει σαρωτικές αλλαγές στο τρόπο εξέτασης των νέων οδηγών και τη διαδικασία χορήγησης αδειών οδήγησης.

Στόχος των αλλαγών είναι να μπει τέλος στο «λάδωμα» και τα φακελάκια και να διασφαλιστεί η επάρκεια όλων όσων αποκτούν άδεια οδήγησης. Το νομοσχέδιο περιλαμβάνει και νομοθετική πρωτοβουλία για την εξόφληση των περίπου 1.000 εξεταστών οδήγησης σε όλη τη χώρα, οι οποίοι απέχουν από τα καθήκοντά τους εδώ και μήνες.

Εξέταση με κάμερες

Το νομοσχέδιο αλλάζει ολοκληρωτικά την εξεταστική διαδικασία για τη χορήγηση άδειας οδήγησης. Στα οχήματα εξέτασης θα τοποθετηθούν κάμερες με μικρόφωνα για να καταγράφεται η διαδικασία από το κέντρο ελέγχου του υπουργείου Υποδομών.

Στα οχήματα θα βρίσκονται μόνο οι εξεταζόμενοι και όχι 2 εξεταστές και ο εκπαιδευτής του υποψήφιου οδηγού, όπως συμβαίνει τώρα. Τη διαδικασία θα παρακολουθεί ένας εξεταστής.

Θα πρέπει πρώτα να περάσουν από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, από ειδικό εκπαιδευτή. Θα πρέπει να προσκομίσει βεβαίωση από την οικεία διεύθυνση Μεταφορών.

Ο 17χρονος/η μπορεί να οδηγεί συνοδεία υποχρεωτικά ενηλίκου, τουλάχιστον 30 ετών, κατόχου άδειας οδήγησης επί τουλάχιστον μια πενταετία και χωρίς να του έχει καταλογιστεί βαθµός ποινής στο point system για χρονικό διάστηµα ενός έτους.

Ο ανήλικος υποχρεούται σε ασφαλιστική κάλυψη µε ευθύνη έναντι τρίτων λόγω σωµατικής βλάβης ή ζηµιών, περιλαµβανοµένης και της χρηµατικής ικανοποίησης λόγω ηθικής βλάβης.

Με τη συµπλήρωση των 18 ετών ο ενδιαφερόµενος θα µπορεί να λάβει την κανονική άδεια οδήγησης και πάλι μετά από πρακτική εξέταση και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα έχει υποπέσει σε παραβάσεις για τις οποίες καταλογίζονται βαθµοί ποινής στο Σύστηµα Ελέγχου Συµπεριφοράς Οδηγών.

Στις σκέψεις που υπάρχουν είναι και ο ανήλικος να έχει τη δυνατότητα πριν τα 18 έτη να οδηγεί για διάστημα έξι μηνών ή 100 ωρών, εκ των οποίων οι 10 μπορούν να πραγματοποιηθούν μια ώρα μετά τη δύση του Ηλίου.

Εκτός από αυτή την αλλαγή το νέο νομοσχέδιο επιφέρει αλλαγές και ως προς την εξέταση των υποψήφιων οδηγών.

Οι υποψήφιοι θα υποβάλλονται σε θεωρητική εξέταση και εφόσον επιτύχουν θα συνεχίζουν με δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς.

Η πρακτική εξέταση θα διενεργείται σε δύο στάδια, την ίδια ηµέρα.

Στο πρώτο στάδιο θα εξετάζονται οι γνώσεις και οι δεξιότητες οδήγησης (πορεία) και εφόσον αυτό ολοκληρωθεί µε επιτυχία, θα ακολουθεί η εξέταση στις ειδικές δοκιµασίες.

Αν ο υποψήφιος αποτύχει στο δεύτερο στάδιο, θα επανεξετάζεται και στο πρώτο.

Στο αυτοκίνητο θα βρίσκονται μόνο ο υποψήφιος οδηγός και ένας εξεταστής (ο οποίος θα προκύπτει μέσω ηλεκτρονικής κλήρωσης και θα είναι αποκλειστικής απασχόλησης) και όχι ο δάσκαλος. Στις μοτοσικλέτες οι υποψήφιοι οδηγοί θα είναι μόνοι τους.

Η εξέταση και στα δύο στάδια θα μεταδίδεται live και θα καταγράφεται.

Μια από αυτές η υποχρεωτική σύνδεση του εκπαιδευτικού οχήματος μέσω ίντερνετ με το κέντρο ελέγχου του υπουργείου Μεταφορών, τοποθέτηση κάμερας με μικρόφωνο που θα απεικονίζει ευδιάκριτα ολόκληρη την καµπίνα του οχήµατος ή τις θέσεις ανάβασης των µοτοσικλετών.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Share