Μ. Διακολιού: “Γιατί ο Δήμος κόπτεται τόσο πολύ για το συμφέρον του εργολάβου;”

Παρέμβαση για τις πολεοδομικές ρυθμίσεις στο Μαρούσι κάνει η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Αμαρουσίου Μαίρη Διακολιού.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της σημειώνει:

Τροποποίηση σχεδίου προς όφελος του εργολάβου

Φαίνεται ότι στην πόλη μας οι πολεοδομικές ρυθμίσεις γίνονται για να εξυπηρετηθούν οι επενδύσεις των εργολάβων, όχι για τους Μαρουσιώτες!

Στο Δ.Σ. της 26-6-2018, η διοίκηση Πατούλη εισήγαγε προς έγκριση τροποποίηση σχεδίου σύμφωνα με το οποίο μέρος του κοινόχρηστου χώρου στην Ευτέρπης (εκεί που γίνεται το πάρκινγκ στον ΗΣΑΠ), εμβαδού γύρω στα 60 τ.μ., θα μετατρεπόταν σε οικοδομήσιμο ώστε να μπορεί να χτιστεί «αναψυκτήριο»!

Μάλιστα -όπως ομολογείται στην εισήγηση της υπηρεσίας- το αναψυκτήριο γίνεται για να ενισχύσει τη χρήση και λειτουργία του υπόγειου σταθμού αυτοκινήτων!

Ο ίδιος ο δήμαρχος δε, στην εισήγησή του στο Δ.Σ., δήλωσε κατηγορηματικά, ότι αν δεν  δοθεί ο χώρος αυτός για κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος, «δεν βγαίνει η επένδυση»!

Ο ενιαίος κοινόχρηστος χώρος που επιχειρήθηκε να καταργηθεί, «αντικαθίσταται» από αποσπασματικούς κοινόχρηστους χώρους που χωρίζουν τα δύο διατηρητέα κτήρια (Βασ. Όλγας και Σουρή το πρώτο, Σουρή και Πλαστήρα το δεύτερο) του Δήμου μεταξύ τους και με το στάδιο «Σπύρος Λούης».

Δηλαδή καταστρέφουν τους κήπους των νεοκλασικών για να κάνουν δρόμους!

Δηλαδή, μας παίρνουν ενιαίο χώρο και μας δίνουν λωρίδες!

Τα ερωτήματα

Γιατί ο Δήμος κόπτεται τόσο πολύ για το συμφέρον του εργολάβου;

Όταν ο εργολάβος έκανε προσφορά για το έργο δεν έκανε εκτίμηση του κόστους και του οφέλους του;

Γιατί ο Δήμος προτίθεται να διαθέσει 450.000 ευρώ από λεφτά των Μαρουσιωτών για να αναπλαστεί ο κοινόχρηστος χώρος και να χτιστεί σε αυτόν αναψυκτήριο, ώστε να διασφαλίσει το κέρδος του εργολάβου;

Γιατί ο Δήμος αναλαμβάνει το επιχειρηματικό ρίσκο του εργολάβου σε κόστος του δημόσιου χώρου;

Για πόσους Μαρουσιώτες εμπόρους, επαγγελματίες ή ιδιοκτήτες ακινήτων ο κ. Πατούλης τροποποίησε (ή επιχείρησε να τροποποιήσει) το σχέδιο πόλης για να ενισχύσει τις δουλειές τους τώρα που ταλαιπωρούνται οικονομικά;

Η διαπίστωση

Ήδη, από Ιανουάριο 2013, το αρχικό αρχιτεκτονικό σχέδιο του υπογείου σταθμού στάθμευσης στην Ευτέρπης προέβλεπε αναψυκτήριο. Πλην όμως, επειδή επρόκειτο για ανεπίτρεπτη δόμηση επί κοινοχρήστου χώρου και δεν θα ήταν δυνατό να εγκριθεί από την Πολεοδομία, τροποποιήθηκε το σχέδιο και τον Νοέμβριο 2014 ο χώρος αναψυκτηρίου μετονομάστηκε σε κατάστημα εξυπηρέτησης του σταθμού στάθμευσης.

Σήμερα, διά της «μεθόδου» της τροποποίησης σχεδίου πόλης, επιχειρείται να υλοποιηθεί η αρχική πρόθεση της διοίκησης, δηλαδή να εξυπηρετήσει τον εργολάβο, ώστε αυτός να κερδοσκοπήσει εις βάρος των Μαρουσιωτών.

Γιατί η απόφαση αυτή βλάπτει τους Μαρουσιώτες;

Α) Οι κάτοικοι και γενικότερα οι χρήστες του κέντρου, χάνουν έναν κοινόχρηστο χώρο και στη θέση του «ξεφυτρώνει» μία ακόμη καφετέρια. Οι κοινόχρηστοι χώροι που δημιουργούνται «σε αντιστάθμισμα» στην ουσία είναι λωρίδες χώρου που χωρίζουν τα δημοτικά κτήρια, που δημιουργούνται καταστρέφοντας στις αυλές των νεοκλασικών κτηρίων.

Β) Οι ομοειδείς επαγγελματίες ζημιώνονται γιατί ο Δήμος με την ενέργειά του αυτή τους ανταγωνίζεται ευθέως, δημιουργώντας μία πριμοδοτούμενη επιχείρηση σε έναν πολυσύχναστο κοινόχρηστο χώρο. Πρόκειται για ένα αναψυκτήριο που θα έχει δικό του πάρκινγκ (αφού θα δοθεί υπέρ της επένδυσης του εργολάβου του πάρκινγκ) και θα βρίσκεται επί ενός χώρου που θα αναπλαστεί και θα διαμορφωθεί εκ νέου μαζί με τις παρακείμενες οδούς, ώστε να είναι ελκυστικός.

Έτσι, όσοι έως σήμερα πηγαίνοντας προς τον ΗΣΑΠ έπαιρναν τον καφέ τους σε κάποια από τις παρακείμενες επιχειρήσεις, μετά από αυτό θα σταθμεύουν στο πάρκινγκ και δεν θα κάνουν τον κόπο να αναζητήσουν αλλού τον καφέ τους, αφού το αναψυκτήριο θα είναι «μπροστά στα πόδια τους».

Γ) Αυτό έχει άμεση συνέπεια να ζημιώνονται και οι ιδιοκτήτες των γύρω οικημάτων γιατί η εν λόγω επιχείρηση μειώνει τη μισθωτική αξία των ακινήτων τους, αφού είτε δεν θα είναι πια τόσο ελκυστικά, με τον ανταγωνισμό  απέναντι, είτε οι τζίροι των ήδη υπαρχουσών επιχειρήσεων θα μειώνονται με αποτέλεσμα να μειώνονται και τα ενοίκια.

Δεν πέρασε η απόφαση – Σε επαγρύπνηση

Η Νομική Υπηρεσία του Δήμου -καθ΄ ομολογία του προέδρου Δ.Σ.- γνωμοδότησε ότι για την υπερψήφιση του εν λόγω θέματος χρειαζόταν απόλυτη πλειοψηφία του Δ.Σ., η οποία όμως δεν επετεύχθη.

 

Επιχειρήθηκε όμως, εκ των υστέρων, να δοθεί ερμηνεία περί δήθεν μη ανάγκης απόλυτης πλειοψηφίας του Δ.Σ. στο παρόν στάδιο.

Οι Μαρουσιώτες πρέπει να βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να μας υποβαθμίζει την περιουσία, να μας ανταγωνίζεται στη δουλειά που βγάζουμε το ψωμί μας, και να μας παίρνει τον χώρο στον οποίο πραγματωνόμαστε.

Share