Αντιδράει η Διοίκηση Αμαρουσίου στη μετεγκατάσταση υπηρεσιών εντός του Δήμου

Αντιδράσεις έχει προκαλέσει στη διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου η απόφαση για μεταφορά και μετεγκατάσταση υπηρεσιών σε κτήρια εντός του Δήμου Αμαρουσίου.

Συγκεκριμένα, στην πόλη πρόκειται να μεταφερθούν το υπουργείο Μεταφορών, η Περιφερειακή Ενότητα Βορείου Τομέα Αθηνών, ενώ η ΔΕΗ έχει ήδη μεταφέρει τις διοικητικές υπηρεσίες της στον Δήμο Αμαρουσίου.

Η διοίκηση του Δήμου Αμαρουσίου τονίζει ότι «δεν θα δεχτεί την περαιτέρω απαξίωση της τοπικής διοίκησης και την υποβάθμιση της καθημερινότητας των Μαρουσιωτών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της διοίκησης:

Η μία μετά την άλλη υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης σχεδιάζουν τη μετεγκατάστασή τους σε κτηριακές εγκαταστάσεις εντός της Διοικητικής Ενότητας του Δήμου Αμαρουσίου, χωρίς να έχει προηγηθεί ενημέρωση και διάλογος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, χωρίς να έχουν προβλεφθεί οι απαιτούμενες προϋποθέσεις και συνθήκες που θα εξασφαλίζουν την ομαλή λειτουργία τους και δεν θα επιβαρύνουν περαιτέρω την τοπική κοινωνία του Αμαρουσίου, αλλά και χωρίς αυτές οι μεγάλες υπερτοπικές δραστηριότητες να συνοδεύονται από τη χρηματοδότηση των αναγκαίων έργων υποδομής.

Συγκεκριμένα:

-Το υπουργείο Μεταφορών πρόσφατα αιτήθηκε στην Πολεοδομία του Δήμου Αμαρουσίου την αλλαγή χρήσης του κτηρίου επιφάνειας 32.000 τ.μ. όπου μέχρι πρότινος στεγαζόταν το υπουργείο Υγείας προκειμένου για τη μεταφορά των υπηρεσιών.

-Βρίσκεται σε εξέλιξη διαγωνιστική διαδικασία για τη στέγαση των Υπηρεσιών του Βορείου Τομέα Αττικής σε κτηριακές εγκαταστάσεις επιφάνειας 2.500 τ.μ. στον Παράδεισο Αμαρουσίου.

-Η ΔΕΗ έχει ήδη μεταφέρει τις διοικητικές της υπηρεσίες σε κτήριο στη συμβολή της Λεωφ. Κηφισίας με την οδό Αναβρύτων.

-Με βάση τα παραπάνω έχουμε να θέσουμε τα εξής ερωτήματα προς την Περιφέρεια Αττικής και την κεντρική διοίκηση:

Ως πότε θα απαξιώνεται ο θεσμός της τοπικής διοίκησης και θα «καπελώνεται» με ενέργειες χωρίς προηγούμενη ενημέρωση και διάλογο;

Έχουν γίνει οι απαιτούμενες μελέτες επικινδυνότητας, κυκλοφοριακές και περιβαλλοντικές μελέτες σχετικά με την ασφάλεια και τη διακίνηση των πολιτών, αλλά και τη διασφάλιση της ομαλής καθημερινότητας των κατοίκων του Αμαρουσίου;

Αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή της περιφερειάρχη Αττικής κ. Δούρου, η απαξίωση των Μαρουσιωτών και του Δήμου;

Αλλιώς δεν εξηγείται πώς αποφασίζει να επιβαρύνει επιπλέον κυκλοφοριακά το Μαρούσι χωρίς την ίδια στιγμή να έχει προϋπολογίσει ούτε ένα ευρώ για έργα αποκατάστασης του οδοστρώματος και ασφαλτοστρώσεις, αλλά πριμοδοτεί με έργα ασφαλτόστρωσης εκατομμυρίων ευρώ πολύ μικρότερους σε έκταση και υπερτοπική κυκλοφοριακή επιβάρυνση δήμους όπως ο Δήμος Πεντέλης που χρηματοδοτείται με 5 εκατ. ευρώ.

Ως πότε η κεντρική διοίκηση θα δρα χωρίς σχεδιασμό και θα συνεχίσει να επιβαρύνει με βαριές υπερτοπικές δραστηριότητες χωρίς να χρηματοδοτεί έργα υποδομής για την υποστήριξή τους;

Ο Δήμος Αμαρουσίου με τη συνδρομή των ανεξάρτητων αρχών και των αρμόδιων υπηρεσιών θα εξετάσει τις συνθήκες επικινδυνότητας που προκύπτουν από τη διακίνηση ενός τόσο μεγάλου όγκου πολιτών, εργαζομένων, επισκεπτών σε καθημερινή βάση, αλλά και την πρόσθετη περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα δεχτεί η πόλη μας σε κυκλοφοριακό φόρτο, όχληση θορύβου και ατμοσφαιρική ρύπανση σε ένα ήδη βεβαρημένο περιβαλλοντικά τοπίο.

Το Μαρούσι δεν πρόκειται να δεχτεί άλλες αποφάσεις σε βάρος των πολιτών του, των περιουσιών τους και της ομαλής λειτουργίας της πόλης και της καθημερινότητάς της.

Η κ. Δούρου και το υπουργείο οφείλουν να απολογηθούν στο Μαρούσι για τις επιλογές τους και σαφώς να αναλάβουν την ευθύνη για όποιους κινδύνους ελλοχεύουν οι αποφάσεις τους.

 

Share