Alzheimer Αθηνών : Γνωρίστε το Κέντρο Ημέρας για άτομα με άνοια στο Μαρούσι

Στην οδό Ζήνωνος Ελεάτου 8 στο Μαρούσι, λειτουργεί το Κέντρο Ημέρας Alzheimer Αμαρουσίου. Ένα χώρος αφοσιωμένος στην ημερήσια θεραπευτική φροντίδα ασθενών με Αλτσχάιμερ και άλλες συναφείς διαταραχές.

Η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε το 2002 από άτομα με άνοια, συγγενείς τους και επαγγελματίες υγείας που ασχολούνται με την άνοια και τη νόσο Αλτσχάιμερ. Σήμερα η Εταιρεία έχει 4.550 μέλη και 55 ενεργούς εθελοντές και απασχολεί 43 εργαζόμενους, ενώ παρέχει δωρεάν Κέντρα Ημέρας και Φροντίδας στο Μαρούσι, το Παγκράτι, τους Αμπελόκηπους και την Ηλιούπολη.

Το Κέντρο Ημέρας Alzheimer Αμαρουσίου λειτουργεί με τη συνεργασία του Δήμου Αμαρουσίου και της Εταιρείας Νόσου Alzheimer & Συναφών Διαταραχών Αθηνών από το 2012. Είναι μια μονάδα ημερήσιας παραμονής, απασχόλησης και θεραπευτικής φροντίδας ατόμων που πάσχουν από κάποια ανοϊκή συνδρομή. Επίσης, πραγματοποιούνται ομάδες πρόληψης φυσιολογικών ηλικιωμένων.

Το Κέντρο Ημέρας στεγάζεται σε χώρο που έχει παραχωρήσει ο δήμος Αμαρουσίου και είναι έργο συγχρηματοδοτούμενο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ΕΚΤ) στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη ανθρώπινου δυναμικού ΕΣΠΑ 2007-2013.

Στόχοι-Παροχές

Στόχος είναι η οργάνωση και η εφαρμογή ομαδικών και ατομικών θεραπευτικών προγραμμάτων, που διαμορφώνονται πάντα ανάλογα με το στάδιο της νόσου κάθε ασθενή. Μετά από κλινική εξέταση από νευρολόγο ή ψυχίατρο του Κέντρου, νευροψυχολογική εκτίμηση από ψυχολόγο και αξιολόγηση κοινωνικού ιστορικού, όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν στα προγράμματα εντάσσονται σε ομάδες ανάλογα με τον βαθμό δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και τις ιδιαίτερες ανάγκες τους. Στις ομάδες εφαρμόζονται θεραπευτικά προγράμματα που παράλληλα με τη φαρμακευτική αγωγή, έχουν στόχο τη νοητική ενδυνάμωση των συμμετεχόντων, και την κινητοποίηση και διατήρηση των δεξιοτήτων και των επικοινωνιακών ικανοτήτων τους για όσο το δυνατό μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα δίνεται έμφαση στην πρόληψη, πληροφόρηση, εκπαίδευση και ψυχολογική υποστήριξη των συγγενών των ασθενών και στην ευαισθητοποίηση της κοινότητας σε θέματα σχετικά με την άνοια. Υπογραμμίζεται πως όλες οι παροχές των Κέντρων Ημέρας είναι δωρεάν.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα στα Κέντρα Ημέρας περιλαμβάνει:

  • Ιατρείο μνήμης
  • Θεραπείες ενδυνάμωσης νοητικών λειτουργιών (μνήμης, προσοχής, λόγου κ.α.)
  • Ατομική και ομαδική δημιουργική απασχόληση
  • Προγράμματα γυμναστικής
  • Άλλες ειδικές θεραπείες (θεραπείες τέχνης, θεραπεία δια αναμνήσεων, λογοθεραπεία, εργοθεραπεία, κ.ά.)

Το Κέντρο Ημέρας λειτουργεί Δευτέρα, Τέταρτη και Παρασκευή 09:00-14:00, ενώ μπορείτε να επικοινωνήσετε στο τηλέφωνο 210-6180073.

Με τη δράση αυτή διευρύνονται ποσοτικά και ποιοτικά οι υπηρεσίες πρωτοβάθμιας κοινωνικής φροντίδας που παρέχονται στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής των βορείων προαστίων απ’ όπου απουσιάζουν παρόμοιες υπηρεσίες και δομές, επιτυγχάνοντας έτσι την καλύτερη χωροταξική κατανομή υπηρεσιών για τους ασθενείς με νόσο Alzheimer και άλλες μορφές Άνοιας.

Share