Αλλαγές στον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας με πιο αυστηρές ποινές φέρνει το νέο νομοσχέδιο

Πρόστιμα με βάση εισοδηματικά κριτήρια, αυστηρότερες ποινές και αλλαγές στις υπηρεσίες ταξί προβλέπει το νομοσχέδιο για τον νέο Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (ΚΟΚ), που κατατέθηκε στη Βουλή.

Πρόστιμα

Μείωση 40% σε όλα τα πρόστιμα, αλλά και τριπλάσια προσαύξηση, ανάλογα με το εισόδημα του κάθε παραβάτη οδηγού προβλέπει ο νέος ΚΟΚ.

Αυστηρό θα είναι το πρόστιμο και για τους οδηγούς που οι οποίοι σταθμεύουν σε ράμπες, μιλάνε στο κινητό, δε φοράνε ζώνη και κάνουν χρήση της Λωρίδας Έκτακτης Ανάγκης στους αυτοκινητοδρόμους.

Οι παραβιάσεις θα διαχωρίζονται σε τρεις κατηγορίες, χαμηλής, μεσαίας και υψηλής επικινδυνότητας, και αναλόγως της διαβάθμισης θα υπάρχει και το αντίστοιχο πρόστιμο.

Προβλέπονται επίσης και δύο πρόσθετες κατηγορίες: Της πολύ υψηλής συχνότητας και τις αντικοινωνικής συμπεριφοράς. Και στις δύο θα αφαιρείται η άδεια οδήγησης για 60 ημέρες.

Παράλληλα, καταργείται η έκπτωση του 50%  για όσους πληρώνουν το πρόστιμο εντός 10 ημερών, ενώ για πολύ σοβαρές παραβάσεις (κατανάλωση αλκοόλ, παραβίαση STOP και ερυθρού σηματοδότη) θα προβλέπεται ακόμη και αφαίρεση του διπλώματος δια βίου.

Ωστόσο, μέχρι να εκδοθεί η υπουργική απόφαση θα ισχύουν τα σημερινά πρόστιμα με έκπτωση 40%, όχι όμως για τις σοβαρές παραβάσεις.

Μεταχειρισμένα και εισαγόμενα οχήματα

Το υπουργείο Μεταφορών αναμένεται να δημιουργήσει ένα Ψηφιακό Μητρώο Οδικών Μεταφορών, στο οποίο θα καταγράφονται ψηφιακά, ανά επιχείρηση, τα οχήματα, οι οδηγοί, οι σχέσεις εργασίας, προκειμένου να μειωθούν τα παράνομα κυκλώματα εισαγωγής.

Ταξί και Uber

Όσον αφορά τα ταξί, το νομοσχέδιο προσαρμόστηκε στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, δηλαδή ότι οι υπηρεσίες της Uber συνιστούν μεταφορικό έργο, ενώ επιχειρεί να ρυθμίσει συνολικά τη λειτουργία των εταιρειών διαδικτυακής μεσολάβησης για τη μίσθωση ταξί.

Έτσι, οι εταιρείες διαμεσολάβησης (Mytaxi, Taxiplon, Uber κ.λπ.) καλούνται να αποκτήσουν ειδική άδεια και να ορίσουν νόμιμο εκπρόσωπό τους στην Ελλάδα.

Πινακίδες κυκλοφορίας

Σύμφωνα με τον νέο ΚΟΚ, κάθε πινακίδα κυκλοφορίας οχήματος που θα αφαιρείται, θα καταχωρείται μηχανογραφικά στο αρχείο, στο οποίο θα τηρούνται τα στοιχεία όλων των οχημάτων της οικείας οργανικής μονάδας του υπουργείου Μεταφορών.

Επίσης, η αρμόδια ΔΟΥ θα προβαίνει σε καταστροφή των πινακίδων κυκλοφορίας στα οχήματα που είναι σε ακινησία μετά την πάροδο 2 ετών.

Γουρούνες

Ο νέος ΚΟΚ έρχεται να βάλει τέλος και στη μίσθωση των τετράτροχων (γουρούνες) χωρίς άδεια οδήγησης, με πρόστιμο που ύψους 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται πρόστιμο 2.000 ευρώ και κατάσχεση της «γουρούνας».

 

Share