Αρίθα Φράνκλιν: ποια ήταν η βασίλισσα της σόουλ

Πέθανε χτες το πρωί, σε ηλικία 76 ετών, η βασίλισσα της σόουλ Αρίθα Φράνκλιν που έδινε μάχη με τον καρκίνο από το 2010. Έζησε μια ζωή, όπου το άστρο της έλαμψε, μαγεύοντας τους πάντες με τη μαγική φωνή της. Τελευταία της εμφάνιση ήταν το 2017 για το ίδρυμα του Έλτον Τζον κατά του AIDS.

Η Αρίθα Φράνκλιν γεννήθηκε στις 25 Μαρτίου του 1942 στο Μέμφις του Τενεσί. Η πρώτη φορά που καθήλωσε το κοινό ήταν σε ηλικία μόλις 10 ετών, όταν άρχισε να τραγουδά σόλο στην εκκλησία New Bethel, όπου λειτουργούσε ο πατέρας της. Εκείνος αντιλήφθηκε αμέσως το ταλέντο της και ανέλαβε χρέη μάνατζερ της κόρης του.

Ο πρώτος της δίσκος (Songs of faith) με γκόσπελ μουσική κυκλοφόρησε το 1956. Την ίδια χρονιά, σε ηλικία μόλις 14 ετών γεννάει τον πρώτο της γιο, ενώ δύο χρόνια αργότερα τον δεύτερο. Αν και προσωρινά οι δύο ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες φάνηκαν να επηρεάζουν την καριέρα της, τίποτα δεν μπορούσε να ανακόψει τη λαμπρή της πορεία.

Στη δεκαετία του ’60 κυκλοφόρησαν οι πρώτες της μεγάλες επιτυχίες, μεταξύ των οποίων το “I say a little prayer for you” και το “Think”. Το 1967 βραβεύεται με το πρώτο της Γκράμι για το τραγούδι “Respect”.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70 η εμπορική της απήχηση στον κόσμο φάνηκε να ξεθωριάζει, όμως το χαρακτηριστικό της Άριθα Φράνκλιν ήταν ότι ήξερε να προσαρμόζεται στις αλλαγές των καιρών. Παρόλο που ήταν φημισμένη για τις σόουλ ηχογραφήσεις της, κερδίζοντας και το χαρακτηρισμό βασίλισσα της σόουλ, δεν δίστασε να τραγουδήσει και άλλα είδη, όπως ροκ, ποπ, τζαζ ακόμα και όπερα! Το ντουέτο της με τον Τζορτζ Μάικλ τη δεκαετία του 1980, “I Knew You Were Waiting (For Me)” έχει μείνει θρυλικό και ανέβηκε εύκολα μέχρι την πρώτη θέση του Billboard Hot 100.

Το 1985, ο κυβερνήτης του Μίτσιγκαν ανακήρυξε την φωνή της Αρίθα Φράνκλιν “εθνικό αγαθό”, ενώ στις 3 Ιανουαρίου του 1987 έγινε η πρώτη γυναίκα που συμπεριλήφθηκε στο Rock and Roll Hall of Fame. Τον Σεπτέμβριο του 1999 της αποδόθηκε το βραβείο Εθνικό Μετάλλιο των Τεχνών από τον πρόεδρο Κλίντον και το 2004 το περιοδικό Rolling Stone την κατέταξε στην 9η θέση στον κατάλογο των 100 Greatest Artists of All Time.

Συνολικά, η Αρίθα Φράνκλιν κέρδισε κατά τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας της 18 Grammys, ενώ χρυσοί έγιναν 25 από τους δίσκους της.