Το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα στην Ελλάδα είναι μεγάλο και δεν είναι σπάνιο φαινόμενο να ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποιο ζωάκι, σκύλο ή γάτα, που μας έχει ανάγκη είτε επειδή είναι χτυπημένο ή άρρωστο είτε επειδή δεν μπορεί να προσαρμοστεί στο αστικό περιβάλλον, πεινάει ή έχει χαθεί.Από το 2013, έχει τεθεί σε ισχύ ο νόμος για την προστασία των αδέσποτων ζώων, ο οποίος ορίζει ότι οι δήμοι έχουν την υποχρέωση περισυλλογής, εμβολιασμού, ιατρικής περίθαλψης και στείρωσης των ζώων. Οι δήμοι λαμβάνουν χρηματοδότηση τόσο από το κρατικό ταμείο όσο και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν σε αυτές τις υποχρεώσεις, λίγοι όμως έχουν προχωρήσει σε ουσιαστικά βήματα.
Ένας από αυτούς είναι ο Δήμος Αμαρουσίου, ο οποίος έλαβε πρόσφατα τιμητικό βραβείο από την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία για τη δράση του και την ευαισθητοποίησή του στο θέμα της προστασίας και του σεβασμού των αδέσποτων ζώων. Από το 2007, ο Δήμος έχει πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων, το οποίο πιστοποιείται κάθε χρόνο από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για την καλή του λειτουργία. Συγκεκριμένα, ο Δήμος Αμαρουσίου έχει συνάψει σύμβαση με την Ελληνική Φιλοζωική Εταιρεία, η οποία αναλαμβάνει –με την επίβλεψη των υπαλλήλων του δήμου- την περισυλλογή, στείρωση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και επανένταξη των αδέσποτων ζώων.
Αν, λοιπόν, βρείτε στο Μαρούσι κάποιο ζωάκι που χρειάζεται βοήθεια, μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη γραμμή Δημότη (15321) και να ζητήσετε τον κύριο Τζωρτζάκη που είναι ο υπεύθυνος του προγράμματος.
Πάντως, οι δήμοι δεν αναλαμβάνουν το τάισμα των αδέσποτων ζώων, το οποίο γίνεται από εθελοντές. Ο νόμος όχι μόνο επιτρέπει αλλά προωθεί την καθημερινή φροντίδα των αδέσποτων ζώων από τους πολίτες, οπότε το να αφήσετε ένα μπολ με φαγητό και νερό τώρα το καλοκαίρι είναι καθ’ όλα νόμιμο. Σε ένα περιβάλλον αφιλόξενο για τα ζώα, ο άνθρωπος μπορεί να κάνει τη διαφορά και να τους προσφέρει μια καλύτερη ζωή. Η αγάπη που θα σας ανταποδώσουν είναι μια συγκινητική ανταμοιβή…