5+1 βιβλία που θα αλλάξουν τον τρόπο που βλέπετε τον κόσμο!

Ζώντας στην ψηφιακή εποχή της πληροφορίας, η αλήθεια είναι πως δυσκολευόμαστε αρκετά να βρούμε το χρόνο να διαβάσουμε κάποιο βιβλίο, ειδικά αν έχουμε συνδέσει τη συγκεκριμένη δραστηριότητα κυρίως με τις καλοκαιρινές μας διακοπές.

Κι όμως, είναι πολύ σημαντικό να εντάξουμε το διάβασμα στην καθημερινότητά μας, καθώς εκτός από αγχολυτικό, μας προσφέρει πνευματική διαύγεια και μόρφωση, κάτι απόλυτα αναγκαίο σε μια εποχή που λαμβάνουμε τόνους άχρηστων πληροφοριών καθημερινά από πολλές διαφορετικές πηγές.

Τα βιβλία ψυχολογίας και φιλοσοφίας, επιστημονικά, λογοτεχνικά ή αυτοβελτίωσης, είναι ένα εξαιρετικό εργαλείο για να μορφωθούμε, να προβληματιστούμε δημιουργικά για τις επιλογές μας και να παρατηρήσουμε τα πράγματα από διαφορετική οπτική γωνία.

Εμείς, σας προτείνουμε 5 βιβλία που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που σκέφτεστε!

  1. Όταν έκλαψε ο Νίτσε

του Yalom Irvin D.

Μέσα από μια σειρά από μυστικές συμφωνίες, ο μεγάλος Γερμανός φιλόσοφος Φρήντριχ Νίτσε και ο Αυστριακός γιατρός Γιόζεφ Μπρόιερ, ένας από τους πατέρες της ψυχανάλυσης, συναντιούνται στη Βιέννη του 19ου αιώνα, σε μια εμπνευσμένη διαδικασία διπλής ψυχοθεραπείας. Σ’ αυτή την περιπέτεια υπαρξιακής αναζήτησης δύο μοναδικών ανθρώπων εμπλέκονται ένας νεαρός ειδικευόμενος γιατρός ονόματι Ζίγκμουντ Φρόυντ, μια θυελλώδης γυναίκα-ίνδαλμα ποιητών και ψυχιάτρων, η Λου Σαλομέ, και μια σαγηνευτική ασθενής, η Άννα Ο., που στοιχειώνει την ψυχή του γιατρού της.

Μία μοναδική ιστορία υπαρξιακής αναζήτησης μεταξύ του μεγάλου φιλοσόφου του 20ου αιώνα Φρέντερικ Νίτσε και του διάσημου γιατρού Γιόσεφ Μπρόιερ όπου η φιλοσοφία και η ψυχανάλυση εναλλάσσονται με αριστουργηματικό τρόπο, καθηλώνοντας τον αναγνώστη.

  1. Τι είναι αγάπη;

Η απελευθέρωση από το γνωστό

του Τζίντου Κρισναμούρτι

«Τι είναι αγάπη; Αυτή η λέξη έχει καταλήξει να σημαίνει τόσα πολλά πράγματα, είναι τόσο αλλοιωμένη, που τη χρησιμοποιώ με βαριά καρδιά. Όλοι μιλάνε για αγάπη – κάθε περιοδικό και κάθε εφημερίδα και κάθε ιεραποστολή μιλάει ατέλειωτα για αγάπη. Αγαπάω τη χώρα μου, αγαπάω το βασιλιά μου, αγαπάω κάποιο βιβλίο, αγαπάω το Θεό. Είναι η αγάπη μια ιδέα; Αν είναι, μπορεί να καλλιεργείται, να τρέφεται, να γαλουχείται, να άγεται και να φέρεται, να διαστρεβλώνεται μ’ όποιο τρόπο θέλετε. Όταν λέτε ότι αγαπάτε το Θεό: τι σημαίνει; Σημαίνει ότι αγαπάτε μια προβολή του εαυτού σας ντυμένου με ορισμένη μορφή ευπρέπειας, ανάλογα με το τι νομίζετε ότι είναι ανώτερο και ιερό· έτσι λοιπόν το να λέτε «αγαπώ το Θεό» είναι πέρα για πέρα ανοησία. Όταν λατρεύετε το Θεό, λατρεύετε τον εαυτό σας – και αυτό δεν είναι αγάπη. Επειδή δεν μπορούμε να πετύχουμε αυτό το ανθρώπινο πράγμα που λέγεται αγάπη, ξεφεύγουμε σε αφηρημένες ιδέες και έννοιες. Η αγάπη μπορεί να ’ναι τελικά η λύση για όλες τις δυσκολίες του ανθρώπου, όλα του τα προβλήματα και τις οδύνες. Έτσι, λοιπόν, πώς θα ανακαλύψουμε τι είναι αγάπη;»

  1. «Εκατό Χρόνια Μοναξιάς»

του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες

Το βιβλίο του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είναι μία απίστευτα αλληγορική αποτύπωση του κόσμου που ζούμε. Αφηγείται την ιστορία της οικογένειας Μπουέντια, της οποία ο αρχηγός ορίζει την πόλη Μακόντο. Το μυθιστόρημα μαγικού ρεαλισμού αποδεικνύει ότι η μοναξιά τελικά είναι ο δρόμος για την ευτυχία, ενώ μιλάει για τον θρίαμβο και την καταστροφή, την γέννηση και τον θάνατο, την χαρά και την απόγνωση. Το έργο είναι ένα αριστούργημα της τέχνης της μυθοπλασίας και ένας πολύ σημαντικός εκπρόσωπος της λατινοαμερικάνικης λογοτεχνίας του 20ου αιώνα.

  1. Ο μοναχός που πούλησε τη Ferrari του

του Robin Sharma

Το βιβλίο έχει μεταφραστεί σε περισσότερες από 70 γλώσσες και έχει ξεπεράσει τα 4.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι το βιβλίο αυτό άλλαξε τη ζωή τους. Ο αναγνώστης δεν μπορεί παρά να νιώσει συγκλονισμένος από την ιστορία του Τζούλιαν Μαντλ, του πάμπλουτου μεγαλοδικηγόρου που είδε σε μια στιγμή την πορεία της ζωής του να ανατρέπεται και να οδηγείται ένα βήμα πριν το θάνατο. Ένα σχεδόν μοιραίο έμφραγμα στην αίθουσα του δικαστηρίου… Η συνταρακτική αυτή εμπειρία θα αποτελέσει την αφορμή για να εγκαταλείψει για πάντα τον υλικό κόσμο και να ταξιδέψει προς την Ανατολή αναζητώντας τον ουσιαστικό σκοπό της ζωής του…

Το μήνυμα του βιβλίου, αν και απλό, κρύβει μεγάλη δύναμη μέσα του γιατί είναι ένα μήνυμα ελπίδας και επιτυχίας. Είναι μια παραβολή που εμπνέει, προσφέροντας όχι μόνο απαντήσεις σε κάποια από τα μεγάλα ερωτήματα της καθημερινής ζωής αλλά και πρακτικούς τρόπους που θα σας βοηθήσουν να κατακτήσετε εσωτερικό πλούτο, ζωντάνια, ευτυχία και εσωτερική γαλήνη, και να ζήσετε μια ζωή για την οποία θα είστε περήφανοι.

  1. «Οι αδελφοί Καραμαζώφ»

του Φίοντορ Ντοστογιέφσκι

Το τελευταίο έργο του Ντοστογιέφσκι χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί. Ένα φιλοσοφικό μυθιστόρημα που χαρακτηρίζεται από το πάθος, οι Αδερφοί Καραμαζώφ του Φιόντορ Μιχαήλοβιτς Ντοστογιέφσκι συνιστούν λογοτεχνικό έργο-υπόδειγμα μίας λογοτεχνίας διαπεραστικής, που όσο κορυφώνεται, άλλο τόσο θέλει να εκκινήσει από την αρχή.

Ο συγγραφέας μιλάει για την Ρωσία του 19ου αιώνα, την ηθική, την ελεύθερη βούληση ενώ μπαίνει βαθιά στις συζητήσεις για τον Θεό. Το πνευματικό δράμα μεταφέρει τους ηθικούς αγώνες που αφορούν την πίστη, την αμφιβολία και το λόγο στον εκσυγχρονισμό της Ρωσίας.

5+1. ΤΑ ΕΙΣ ΕΑΥΤΟΝ

του Μάρκου Αυρήλιου

Σπάνια συναντάμε βιβλίο με τόση εσωτερική διαύγεια, τόσο απροσποίητο, τόσο αληθινό. Ο Μάρκος Αυρήλιος επιλέγει τη συνομιλία με τον εαυτό του για να εισχωρήσει στο εσωτερικό της ψυχής του και να ξεκαθαρίσει τον χαρακτήρα του, τις θυμικές καταστάσεις του και τα αίτιά τους, τις σχέσεις του με τον κόσμο και τους συνανθρώπους, τα ιδεώδη του -να αποσαφηνίσει το νόημα της ζωής του και να οδηγήσει έτσι την ψυχή του σε εκείνη την απέραντη γαλήνη που τίποτα στον κόσμο δεν θα μπορούσε να διαταράξει.

Δεν σκόπευε να τα δημοσιεύσει. Έγραφε για να κρατηθεί δυνατός. Δεν πίστευε στην υστεροφημία. Δεν πίστευε καν ότι θα τον θυμάται κανείς. Όμως διαψεύστηκε. Δεκαοχτώ αιώνες πέρασαν από τότε, και τα ΕΙΣ ΕΑΥΤΟΝ ζουν ακόμη. Έχουν γνωρίσει αναρίθμητες εκδόσεις, αγαπήθηκαν και υμνήθηκαν από πάμπολλους συγγραφείς ως η ανεξάντλητη πηγή σοφίας. Ως το «αιώνιο ευαγγέλιο», όπως τα χαρακτήρισε ο Ρενάν.

Share