5+1 tips που πρέπει να γνωρίζετε για την εκπαίδευση του σκύλου σας!

Ο σκύλος είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου και ένα πλάσμα που μπροούμε να συνδεθούμε με έναν μαγικό συναισθηματικό τρόπο. Η επικοινωνία είναι το παν και μέσω της σωστής εκπαίδευσης μπορούμε να χτίσουμε τις βάσεις ώστε ο σκύλος μας να συνειδητοποιήσει ποια είναι η σωστή συμπεριφορά και ποια όχι και να συνυπάρχουμε αρμονικά.

Μέσω ενός κοινού κώδικα (με λεκτικές εντολές, χειρονομίες, κατάλληλη ενέργεια) καταφέρνουμε να επικοινωνήσουμε αποτελεσματικά με τον σκύλο μας, προκειμένου να διευκολυνθεί η συμβίωση μαζί του. Παράλληλα, χτίζουμε σιγά-σιγά μια σχέση εμπιστοσύνης μαζί του, μαθαίνουμε να κατανοούμε και να σεβόμαστε ο ένας τον άλλο.

Ας δούμε, λοιπόν μερικές συμβουλές και αρχές της βασικής εκπαίδευσης:

Να είστε θετικοί

Τα σκυλιά αντιλαμβάνονται την ένταση και την επιθετικότητα. Αντί να φωνάζετε «ΜΗ !!!!» , προσπαθήσετε να πείτε στο σκυλί σας να κάνει κάτι που ξέρει καλά (π.χ. το Κάτσε, το Πάμε). Αυτή η θετική προσέγγιση σημαίνει ότι θα έχετε την δυνατότητα να ανταμείψετε πλούσια το σκυλί σας για την καλή του συμπεριφορά αντί να του φωνάζετε , να το φοβερίζετε κ.λ.π. Για παράδειγμα ένα σκυλί που «πηδάει πάνω σε κόσμο» μπορεί να του ζητηθεί να «Κάτσει» και να το επιβραβεύσουμε για αυτό. Μην επιτρέψετε σε κανέναν να χρησιμοποιήσει βία στην εκπαίδευση του καλύτερού σας φίλου. Πείτε όχι στους πνίχτες, απειλές, τραβολογήματα, σπρωξίματα , ηλεκτροσόκ κ.λ.π.

Τραβήξτε την προσοχή του

Εάν αρχίσουμε να του αραδιάζουμε εντολές, ενώ εκείνος παίζει, κοιμάται, τρώει ή είναι απασχολημένος με κάτι άλλο, το πιο πιθανό είναι να μην μας δώσει καμία σημασία. Για να πετύχουμε την κατάλληλη επικοινωνία, τόσο εμείς όσο και ο σκύλος πρέπει να είμαστε αφοσιωμένοι εκείνη την ώρα ο ένας στον άλλο και να έχουμε οπτική επαφή.

Λέμε την εντολή ΜΙΑ φορά

Με το να επαναλαμβάνουμε εμμονικά μια εντολή πολλές φορές, δεν θα πείσουμε τον σκύλο μας να την εκτελέσει πιο γρήγορα, απλώς εκφράζουμε την δική μας ανυπομονησία και υπερένταση. Η σωστή επικοινωνία είναι αμφίδρομη και θέλει προσπάθεια και από τις δυο πλευρές.

Ο τόνος της φωνής έχει σημασία

Μιλάμε με ήρεμη φωνή, αλλά επιβλητικό τόνο: Δεν είναι η ένταση της φωνής, αλλά ο τόνος που θα πείσει τον σκύλο να συνεργαστεί μαζί μας. Εκφραζόμαστε λοιπόν χωρίς φωνές, αλλά χρησιμοποιούμε έναν δυναμικό τονισμό, ο οποίος θα εμπεδοθεί από τον σκύλο μας χωρίς να τον φοβήσει.

Η συνέπεια είναι το παν

Να είσαστε συνεπείς. Είναι άδικο για το σκυλί σας να αλλάζετε τους κανόνες σας ανάλογα με το τι φοράτε, ποιος είναι ο επισκέπτης σας ή ανάλογα με τα κέφια σας. Αν επιτρέπετε στο σκυλί σας να ανεβαίνει στο καναπέ σας , θα τον μπερδέψετε όταν του φωνάξετε / μαλώσετε επειδή η θεία σας η Πηνελόπη που σας επισκέπτεται δεν εγκρίνει την συμπεριφορά και δεν της αρέσουν οι τρίχες στα έπιπλα. Όταν του επιτρέπετε / μαθαίνετε να πηδάει πάνω σας όταν φοράτε τις φόρμες σας, μην εκπλαγείτε όταν δεν αντιλαμβάνεται την διαφορά με το κουστούμι σας.

Μάθετε την αξία της επιβράβευσης

Κάνετε το σκυλί σας να κερδίζει αυτό που θέλει. Δεν πρέπει να το επιβραβεύουμε χωρίς λόγο μόνο και μόνο επειδή το αγαπάμε, αλλά να το κάνουμε να νιώσει πως κέρδισε τη λιχουδιά του μέσω της δικής του σωστής συμπεριφοράς. Έτσι θα γίνεται στα μάτια του ο πραγματικός «κύριος» του και θα αποκτήσετε το σεβασμό και την αφοσίωσή του.

 

Share