5 ταινίες που αξίζει να δούμε τις ημέρες του Πάσχα

Πολλοί έχουν συνδυάσει τις ημέρες των γιορτών του Πάσχα με την παρακολούθηση ταινιών και μίνι σειρών θρησκευτικού/ ιστορικού περιεχομένου, που διαδραματίζονται στην περίοδο των Παθών του Κυρίου. Γι’αυτό και εμείς σας παρουσιάζουμε 5 ταινίες, άλλες κλασικές και άλλες όχι τόσο, για να δούμε τις ήσυχες βραδιές της Μεγάλης Εβδομάδας.

  1. Ο Ιησούς από τη Ναζαρέτ

Φυσικά πρώτη στη λίστα μπαίνει η τηλεοπτική σειρά έπος του Φράνκο Τζεφιρέλι, την οποία έχουμε μάθει σχεδόν απ’έξω, αλλά συνεχίζουμε να βλέπουμε κάθε χρόνο σαν έθιμο. Στον  «Ιησού από τη Ναζαρέτ» ο Ρόμπερτ Πάουελ υποδύεται τον Χριστό, ενώ στο καστ συμπεριλαμβάνονται οι Αν Μπάνκροφτ, Κλαούντια Καρντινάλε, Άντονι Κουίν, Κρίστοφερ Πλάμερ και ο Γιώργος Βογιατζής. Για πολλούς, την παράσταση «κλέβει» η εκπληκτική μουσική επένδυση. Είναι σίγουρα η κλασσικότερη, η πιο πλήρης και η πιο καλογυρισμένη «πασχαλινή» παραγωγή που έχει γίνει ποτέ.

  1. Τα Πάθη του Χριστού

Τα Πάθη του Χριστού (The Passion of the Christ) είναι αμερικανική κινηματογραφική ταινία του 2004 σε σκηνοθεσία του Μελ Γκίμπσον. Είναι μια επική δραματική ταινία με θέμα τα Πάθη του Ιησού Χριστού, με τον Τζιμ Καβίζελ στον ομώνυμο ρόλο. Βασίζεται κυρίως στα 4 Ευαγγέλια και επιπροσθέτως σε άλλα θρησκευτικά κείμενα. Η ταινία δίχασε την κοινή γνώμη το 2005, κυρίως λόγω του ρεαλισμού και της βίας της και προκάλεσε μεγάλες αντιδράσεις από την Εκκλησία, ενώ υπήρξαν ισχυρισμοί ότι έμμεσα προάγει τον αντισημιτισμό.  Ήταν υποψήφιο για τρία βραβεία Όσκαρ (μουσικής, φωτογραφίας και μακιγιάζ) και σημείωσε μεγάλη εμπορική επιτυχία, με έσοδα 612 εκατομμυρίων δολαρίων.

  1. Jesus Christ Superstar

Η ταινία του 1973 είναι η μεταφορά της κλασικής πλέον ροκ θεατρικής όπερας και για όποιους δεν την έχουν δει, ασχολείται με τη σχέση ανάμεσα στον Ιούδα και τον Χριστό, λίγο καιρό πριν τη σταύρωσή Του. Αν και η ταινία ξεσήκωσε την εκκλησία, το κοινό την αγάπησε, στις Χρυσές Σφαίρες συγκέντρωσε 6 υποψηφιότητες, ενώ η Ακαδημία της χάρισε μια υποψηφιότητα για Όσκαρ μουσικής και τραγουδιού.

  1. Silence

Για να ξεφύγουμε από τα κλασικά και να πάμε σε κάτι πιο πρόσφατο, στο Silence (2017), ο Μάρτιν Σκορσέζε βάζει δύο ιησουίτες μοναχούς ως ήρωες της ταινίας του. Αυτοί ταξιδεύουν στην Ιαπωνία του 17ου αιώνα, όταν λαμβάνουν πληροφορίες πως ο μέντοράς τους αποστάτησε. Ο Σκορσέζε βάζει τους δύο ήρωες αντιμέτωπους με ηθικά διλήμματα: Μπροστά στην απειλή των βασανιστηρίων και στον ανθρώπινο πόνο, επιλέγεις την επιμονή στην πίστη ή την προδοσία της;

  1. The Greatest Story Ever Told

Μία από τις πιο κλασικές και για πολλούς καλύτερη ταινία με θέμα τη ζωή του Χριστού. Το έργο ακολουθεί τον Ιησού από την γέννησή του στη Βηθλέεμ, στη βάπτισή του, μέχρι το τελευταίο δείπνο, το θάνατό, την ταφή και την Ανάστασή Του. Η ταινία του 1965 έκανε μεγάλη αίσθηση στο κοινό και τους κριτικούς, ενώ ήταν υποψήφια για 5 βραβεία Όσκαρ.

Share