5 πράγματα που θα θυμόμαστε από το φετινό Μουντιάλ

Το Παγκόσμιο Κύπελλο στα γήπεδα της Ρωσίας ολοκληρώθηκε μετά από ένα μήνα γεμάτο ποδόσφαιρο, γκολ, ανατροπές και μεγάλη νικήτρια τη Γαλλία.

Ήταν ομολογουμένως ένα από τα πιο αμφίρροπα και τα πιο απρόσμενα Μουντιάλ που έχουμε παρακολουθήσει. Εμείς κρατήσαμε τα 5 πιο σημαντικά πράγματα που θα μας μείνουν αξέχαστα από το φετινό Μουντιάλ και σας τα παρουσιάζουμε.

1.       Ευρωπαϊκή υπόθεση

Για ακόμη μια φορά, το Παγκόσμιο Κύπελλο αποδείχθηκε ευρωπαϊκή υπόθεση. Για πέμπτη φορά στην ιστορία, τέσσερις ευρωπαϊκές ομάδες βρέθηκαν στα ημιτελικά και 6 στα προημιτελικά της διοργάνωσης. Οι ευρωπαϊκές ομάδες τα τελευταία χρόνια έχουν «ξεφύγει» σε σχέση με τις υπόλοιπες, κερδίζοντας κατά κράτος κάθε άλλη εθνική ομάδα που προέρχεται από την Ασία, την Αφρική και την Αμερική. Ήταν το τέταρτο συνεχόμενο Μουντιάλ που καταλήγει σε ευρωπαϊκά χέρια, ενώ τρανή απόδειξη πως η Ευρώπη έχει επιβάλλει τον τρόπο παιχνιδιού της είναι πως και η Βραζιλία αλλά και η Ουρουγουάη, είχαν ένα πιο ευρωπαϊκό στυλ παιχνιδιού.

2.       Ο Εμπαπέ είναι το ανερχόμενο αστέρι του παγκοσμίου ποδοσφαίρου

Όσοι δεν τον ήξεραν, τον έμαθαν για τα καλά τον περασμένο μήνα! Ο Κιλιάν Εμπαπέ έκλεψε τις εντυπώσεις, όντας εκ των βασικών πρωταγωνιστών στην κατάκτηση του τροπαίου από τη Γαλλία. Κέρδισε το βραβείο του πολυτιμότερου νεαρού παίκτη, ενώ μπήκε στην ίδια πρόταση με τον…Πελέ, μιας και έγινε ο δεύτερος νεότερος παίκτης που σημειώνει γκολ σε έναν τελικό Παγκοσμίου Κυπέλλου!

Είναι μόλις 19,5 ετών αλλά ήδη η αύρα του αρχίζει να σκεπάζει το παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Η ταχύτητά του, η τεχνική του και η έφεσή του στο σκοράρισμα είναι απίστευτα και όσο είναι υγιής θα είναι ο πρώτος στην σειρά διάδοχος του Μέσι και του Κριστιάνο Ρονάλντο.

3.       Το VAR αλλάζει τα δεδομένα του παιχνιδιού

Η είσοδος του VAR στη ζωή μας και στο Μουντιάλ ήταν καταλυτική. Για πρώτη φορά σε τέτοιο επίπεδο, καθιερώθηκε το VAR, με το οποίο γίνεται χρήση βίντεο από το διαιτητή για τις καθοριστικές αποφάσεις στον αγώνα. Για άλλους κλέβει λίγη από την ομορφιά του παιχνιδιού, ενώ για άλλους προσφέρει ποδοσφαιρική δικαιοσύνη. Σίγουρα πάντως έπαιξε καταλυτικό ρόλο στη διοργάνωση, ενώ χρησιμοποιήθηκε και στον τελικό, δίνοντας ένα πέναλτι στη Γαλλία.

4.        O ταπεινωτικός αποκλεισμός της κατόχου, Γερμανίας

Η παράδοση που θέλει την Παγκόσμια Πρωταθλήτρια να τα βρίσκει σκούρα επιβεβαιώθηκε περίτρανα στα γήπεδα της Ρωσίας, μιας και η Γερμανία, όχι μόνο δε κατάφερε να διακριθεί, αλλά αποκλείστηκε τερματίζοντας τελευταία (!) στον όμιλό της, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στην ιστορία της.  Από το 1934 όταν και συμμετείχαν για πρώτη φορά, πήραν μέρος σε όλες τις διοργανώσεις με εξαίρεση το 1950 που τους απαγορεύτηκε η συμμετοχή, κατέκτησαν τον τίτλο τέσσερις φορές και ποτέ δεν είχαν αποκλειστεί από τη φάση των ομίλων.

5.       Το πολιτικό σκίτσο του Μουντιάλ

Η Γαλλία ήταν η μεγάλη νικήτρια στο Μουντιάλ 2018 και το κατάφερε με πολλούς εκ των πρωταγωνιστών να προέρχονται από αποικίες ή πρόκειται για παιδιά δεύτερης ή τρίτης γενιάς μεταναστών από αφρικανικές χώρες. Και επειδή το ποδόσφαιρο εκτός από άθλημα έχει και άλλες προεκτάσεις, ένα χαρακτηριστικό σκίτσο απεικονίζει αυτή την αλήθεια καυστικά, σε μια εποχή που ορίζεται από το μεταναστευτικό πρόβλημα της Ευρώπης που κλείνει τα σύνορα σε ανθρώπους που ψάχνουν καταφύγιο στα εδάφη τους.

Αυτό μάλιστα, στηρίζεται πανηγυρικά και από τους αριθμούς, μιας και η εθνική Γαλλίας αποτελείτο από 78.3% μετανάστες!

Share