6 Δεκέμβρη: 10 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου

Πέρασαν κιόλας 10 χρόνια από εκείνο το Σαββατόβραδο της 6ης Δεκεμβρίου, το οποίο έμελλε να στιγματίσει μια ολόκληρη γενιά και να ξεγυμνώσει την παθούσα ελληνική κοινωνία από όσα έκρυβε για χρόνια κάτω από το χαλάκι.

Στις 6 Δεκεμβρίου 2008, ο 15άχρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός στην περιοχή των Εξαρχείων από τις σφαίρες του αστυνομικού Επαμεινώνδα Κορκονέα, πυροδοτώντας πρωτόγνωρες βίαιες κοινωνικές αντιδράσεις, σε ολόκληρη τη χώρα, που χαρακτηρίστηκαν ως οι εντονότερες στην περίοδο της μεταπολίτευσης, τα σύγχρονα «Δεκεμβριανά».

Η δολοφονία του Αλέξανδρου επιχειρήθηκε αρχικά να παρουσιαστεί διαφορετικά από την αστυνομία. Οι πρώτες πληροφορίες έκαναν λόγο για συμπλοκή μεταξύ αστυνομίας και περίπου 30 αναρχικών. Ο Κορκονέας και ο συνάδελφός του Βασίλης Σαραλιώτης αρχικά ισχυρίστηκαν ότι βρέθηκαν αμυνόμενοι και ότι ο Κορκονέας πυροβόλησε δύο φορές στον αέρα και μία στον έδαφος. Από τη βαλλιστική και την ιατροδικαστική έκθεση φάνηκε ότι η βολή του Κορκονέα ήταν ευθεία, στόχευσε τον Αλέξανδρο, εξοστρακίστηκε στο έδαφος δίπλα του και τον πέτυχε στην καρδιά, προκαλώντας ακαριαία τον θάνατό του. Παρά τις αρχικές προσπάθειες να υποβαθμιστεί το θέμα, τα κοινωνικά δίκτυα κάλυψαν το κενό που άφησαν τα συστημικά ΜΜΕ, μεταδίδοντας αναλυτικές πληροφορίες και ντοκουμέντα από το περιστατικό.

Την επόμενη μέρα ξεκίνησαν οι καταλήψεις σε γυμνάσια και λύκεια, αρχικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και αργότερα σχεδόν σε όλη την χώρα.

Η ορμή της αντίδρασης από τη νεολαία ήταν τέτοια, που δε μπορούσε να συγκρατηθεί. Χιλιάδες κόσμου βγήκαν στους δρόμους ψάχνοντας μια απάντηση στο “γιατί”. Η δολοφονία πυροδότησε έντονες αναταραχές, συγκρούσεις και εκτεταμένα επεισόδια. Σημειώθηκαν δεκάδες εμπρηστικές επιθέσεις σε διάφορα σημεία της πόλης και οδομαχίες έξω από πανεπιστημιακά ιδρύματα. Η εικόνα της Αθήνας που καιγόταν, έκανε το γύρο του κόσμου.

Μαθητές γυμνασίων και λυκείων προχώρησαν σε πορείες, καταλήψεις σχολείων και αποχή από τα μαθήματα. Σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια και πρωτοφανείς καταστροφές σε δημόσια κτίρια, τράπεζες, εμπορικά καταστήματα, μνημεία και αυτοκίνητα. Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώθηκαν στην Αθήνα. Σύμφωνα με εκτίμηση του ΕΒΕΑ, οι ζημιές που προκλήθηκαν μόνο στην Αθήνα ξεπέρασαν τα 50 εκατομμύρια ευρώ.

Μερικά χαρακτηριστικά  συνθήματα του Δεκέμβρη του 2008:

*Η δημοκρατία σας βρωμάει δακρυγόνο

*Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, ήρθε η ώρα για τις δικές μας μέρες

*Εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη, αυτή η νύχτα είναι του Αλέξη

*Με σφαίρες και βία δεν γίνεται παιδεία

*Τα υπουργεία λένε τους μαθητές αλήτες, αλήτες είναι τα ΜΑΤ κι οι ασφαλίτες

PHASMA/G.NIKOLAIDHS ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΕΞΗ ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΥ ΣΤΟ ΝΕΚΡΟΤΑΦΕΙΟ ΠΑΛΑΙΟΥ ΦΑΛΗΡΟΥ

Ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Παλαιό Ψυχικό. Ήταν παιδί με καλή συμπεριφορά. Ποτέ δεν ήθελε βία και επεισόδια. Δεν ήταν αντιεξουσιαστής, λένε οι φίλοι του και οι γονείς του, ήταν ένα παιδί ανήσυχο και προσγειωμένο.

Ζούσε σε διαμέρισμα στον πρώτο όροφο μιας πολυκατοικίας στο Ψυχικό μαζί με τη μητέρα του, τη γιαγιά του και την αδερφή του. Φοιτούσε στου Μωραΐτη από την πρώτη δημοτικού μέχρι και ένα χρόνο πριν το θάνατό του.

Κατά τη διάρκεια της δίκης, η υπεράσπιση των Κορκονέα, Σαραλιώτη έκανε λόγο για παιδί με προβληματική συμπεριφορά που είχε αποβληθεί από το σχολείο, κάτι που διέψευσε κατηγορηματικά η σχολή Μωραΐτη.

Στις 11 Οκτωβρίου 2010, το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Άμφισσας, αποτελούμενο από 3 τακτικούς δικαστές και 4 ένορκους, έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ενόχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο (με μετατροπή της κατηγορίας επί το αυστηρότερον και χωρίς ελαφρυντικά) και τον Σαραλιώτη για συνέργεια. Ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη (ψήφοι 4-3) και 15 μήνες φυλάκιση, ενώ ο Σαραλιώτης σε πρόσκαιρη κάθειρξη δέκα ετών (ψήφοι 6-1). Και οι δυο καταδικασθέντες οδηγήθηκαν στη φυλακή, αλλά μετά από ένα χρόνο ο Σαραλιώτης αποφυλακίστηκε με περιοριστικούς όρους.

Ο άτυχος 15χρονος, έγινε άθελά του με τον άδικο χαμό του, ένα σύμβολο αντίδρασης που απελευθέρωσε μια νεανική κραυγή για δημοκρατία, κοινωνική δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, για μια καλύτερη ζωή χωρίς φόβo.

Το διεισδυτικό, αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ «Το χρονικό μιας προαναγγελθείσας δολοφονίας» έφερε στο φως για πρώτη φορά ντοκουμέντα, βίντεο, φωτογραφίες και μαρτυρίες για τα γεγονότα εκείνων των ημερών. Προβλήθηκε επίσης, για πρώτη φορά, ολόκληρο το βίντεο της δολοφονίας, ενώ αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν τις συγκλονιστικές τελευταίες στιγμές του Αλέξανδρου, και την πραγματικότητα που καιροφυλακτούσε, έτοιμη να «ξυπνήσει» το φάντασμα του Δεκέμβρη του 2008.

Παρακολουθήστε το Ρεπορτάζ Χωρίς Σύνορα του Στέλιου Κούλογλου για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο

Διαδηλώσεις για την επέτειο μνήμης

Στην Αθήνα στις 12:00 πραγματοποιείται στα Προπύλαια η μαθητική διαδήλωση. Στη συγκέντρωση καλούν μεταξύ άλλων η «Πρωτοβουλία για τον Συντονισμό Σχολείων και Μαθητών Αθήνας», η «Μαθητική Αντίσταση» και η «Πρωτοβουλία Εργαζομένων και Ανέργων στην Ιδιωτική Εκπαίδευση». Στις 17:30 θα πραγματοποιηθεί η διαδήλωση των αντιεξουσιαστών που θα ξεκινήσει από τα Προπύλαια και θα καταλήξει στα Εξάρχεια. Στις 21:00 θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, όπου δολοφονήθηκε ο Αλέξης Γρηγορόπουλος.

Περισσότεροι από 5.000 αστυνομικοί θα βρεθούν στους δρόμους, ενώ drones της ΕΛ.ΑΣ. θα πραγματοποιούν συνεχείς πτήσεις πάνω από την ευρύτερη περιοχή του κέντρου.

 

Share