Όλη η ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ολυμπιακό Μουσείο στο Μαρούσι

Τη δυνατότητα να κάνουν ένα ταξίδι στον χρόνο και στην πορεία των Ολυμπιακών αγώνων έχουν οι επισκέπτες του Ολυμπιακού Μουσείου της Αθήνας στο Μαρούσι.  Οι Ολυμπιακοί Αγώνες από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, το πνεύμα της ευγενούς άμιλλας, ο καθοριστικός ρόλος της Ελλάδας και η απόδοση φόρου τιμής στους Έλληνες αθλητές, ολυμπιονίκες και παρολυμπιονίκες είναι τα βασικά προτάγματα της ίδρυσης του Ολυμπιακού Μουσείου Αθηνών.

Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τη Lamda Development S.A. σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και είναι μέλος του Διεθνούς Δικτύου Ολυμπιακών Μουσείων.

Κότινος ονομάζεται το στεφάνι αγριελιάς που παίρνουν ως έπαθλο οι Ολυμπιονίκες. Ο κότινος κόβεται πάντα από την ίδια γέρικη ιερή αγριελιά, την Καλλιστέφανο, που φυτρώνει κοντά στο ναό του Δία στην Ολυμπία. Ένα παιδί, του οποίου και οι δύο γονείς βρίσκονται στη ζωή, κόβει από το δέντρο με χρυσό ψαλίδι τόσα κλαδιά όσα είναι και τα αγωνίσματα.

Για την τεκμηρίωση των Εκθεμάτων, η μουσειολογική ομάδα συνεργάστηκε με περισσότερους από 40 Εθνικούς και Διεθνείς Πολιτιστικούς φορείς. Ανάμεσά τους κορυφαία διεθνή μουσεία όπως το Βρετανικό Μουσείο, το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης (The Met), το Ερμιτάζ της Αγίας Πετρούπολης (State Hermitage Museum), το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Νάπολης και η Κρατική Αρχαιολογική Συλλογή του Μονάχου (Staatliche Antikensammlungen München), και ελληνικά μουσεία όπως το Αρχαιολογικό Μουσείο της Ολυμπίας, το Μουσείο Μπενάκη, καθώς και αρχεία όπως το Ελληνικό Λογοτεχνικό και Ιστορικό Αρχείο κ.ά.

Ασημένιο μετάλλιο στην άρση βαρών Λεωνίδα Κόκα, Ατλάντα 1996

Παράλληλα, ανεκτίμητη ήταν η συμβολή των δωρητών, ξεκινώντας από τους Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες που πρόσφεραν μετάλλια και προσωπικό εξοπλισμό (Πύρρος Δήμας, Σπύρος Γιαννιώτης, Σοφία Μπεκατώρου, Αιμιλία Τσουλφά, Λεωνίδας Κόκκας, Πέτρος Γαλακτόπουλος, Δημήτρης Μούγιος, Δημοσθένης Ταμπάκος κ.ά.). Το ίδιο έκαναν και μέλη της Ολυμπιακής Οικογένειας (Σπύρος Καπράλος, Άρτεμις Ιγνατίου), ιδιώτες συλλέκτες και δωρητές (Παύλος Γερουλάνος, Οικογένεια Καυταντζόγλου) αλλά και συλλογές (Νομισματική Συλλογή Alpha Bank, Φιλοτελική Διεύθυνση ΕΛΤΑ).

Αγωνιστικά παπούτσια ελληνορωμαϊκής πάλης Πέτρου Γαλακτόπουλου, Πόλη του Μεξικού 1968 και Μόναχο 1972

Οι εκθέσεις του μουσείου 

Στο μουσείου υπάρχει μία μονιμη έκθεση αλλά και περιοδικές εκθέσεις.

Η μόνιμη Έκθεση του Ολυμπιακού Μουσείου Αθήνας απαρτίζεται από θεματικές, κάθε μία από τις οποίες λειτουργεί συμπληρωματικά, παραδίδοντας κυκλικά τη σκυτάλη.

Στην αρχή πρωταγωνιστεί μια αφηγηματική προσέγγιση που διατρέχει τον χρόνο και τους Μύθους, την Ιστορία και τα γεγονότα. Από την καταγωγή των Αγώνων μέχρι και σήμερα, μέσα από μια χρονολογική κλιμάκωση και διαδοχή εποχών που κράτησαν αιώνες. Εκεί ξεχωρίζουν τρεις βασικοί ελληνοκεντρικοί σταθμοί: η Γέννηση (Αρχαία Ολυμπία), η Αναβίωση (Αθήνα 1896) και Η Επιστροφή τους στην Ελλάδα (Αθήνα 2004). Ενδιάμεσα παρεμβάλλεται η Μεσολυμπιάδα του 1906, επίσης στην Αθήνα, που είχε και αυτή τη σημασία της στην εξέλιξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Στη συνέχεια, ο φόρος τιμής αποδίδεται στις Αρχές και στις Αξίες, στη δομή και στους σκοπούς του Διεθνούς Ολυμπιακού Κινήματος, στους Οργανισμούς και στα Ιδρύματα που σχετίζονται με τους Ολυμπιακούς Αγώνες, και φυσικά, στους οραματιστές που τους έδωσαν πάλι ζωή. Το ιδανικό της παγκόσμιας Ειρήνης, το μέτρο της εκεχειρίας ως ένα πολιτισμικό πρόταγμα που αξίζει να αγωνιστείς για αυτό, τα Αθλήματα και οι Αθλητές, οι Έλληνες Ολυμπιονίκες και Παραολυμπιονίκες και τέλος, ο Αγώνας πανταχού παρών: μία καθολική έννοια που βρίσκει εφαρμογή όχι μόνο στους στίβους των σταδίων, αλλά και στην παλαίστρα του καθημερινού βίου. Αυτή η έννοια του αγώνα αποτέλεσε, άλλωστε, και την έμπνευση στο σχεδιασμό του Μουσείου, ως η διαρκής προσπάθεια του ανθρώπου να ξεπεράσει τον εαυτό του σε όλους τους τομείς της ζωής του, ως άτομο, ως ομάδα, ως σύνολο, ως κοινωνία. Γι αυτό και στο Μουσείο υπάρχει ένας ολόκληρος χώρος αφιερωμένος αποκλειστικά στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και στους αθλητές με αναπηρία που ξεπέρασαν τον εαυτό τους.

Η έκθεση Μικτής Πραγματικότητας «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» αποτελεί την περιοδική έκθεση του Μουσείου. Το Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας φιλοξενεί αυτή τη συναρπαστική έκθεση μικτής πραγματικότητας στην Αίθουσα Εκδηλώσεων στο επίπεδο 0 και σας προσκαλεί να περιηγηθείτε και να εξερευνήσετε ψηφιακά την Αρχαία Ολυμπία όπως ήταν στην ακμή της πριν από 2.000 χρόνια.  Tο έργο «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος», αποτελεί μία συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και της Microsoft, το οποίο αξιοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για την ψηφιακή διατήρηση και αποκατάσταση του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας για τις επόμενες γενιές.

Η είσοδος στην έκθεση μικτής πραγματικότητας «Αρχαία Ολυμπία: Κοινός Τόπος» είναι δωρεάν.

Ολυμπιακό Μουσείο Αθήνας
Λ. Κηφισίας 37A (Εμπορικό Κέντρο Golden Hall)
151 23 Μαρούσι, Ελλάδα

T: +302106885560

Share