Το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Εύβοια και τα σημαντικά ευρήματα

Το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην Αμάρυνθο της Εύβοιας, που εντοπίστηκε το 2017, έφερε στο φως αυτό το καλοκαίρι σημαντικά ευρήματα.

Η λατρεία της Αμαρυσίας Αρτέμιδος, από την οποία πήρε το όνομά του το Μαρούσι, ξεκινάει από την Αμάρυνθο της Εύβοιας, από όπου κατάγονταν οι πρώτοι Μαρουσιώτες πριν εγκατασταθούν στο αρχαίο Άθμονον, το σημερινό Μαρούσι.

Σε συνεργασία με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας, η Ελβετική Αρχαιολογική Σχολή στην Ελλάδα αποκάλυψε το 2017 το ιερό της Αμαρυσίας Αρτέμιδος στην περιοχή Παλαιοχώρια ανατολικά της σημερινής Αμαρύνθου. Οι εργασίες συνεχίστηκαν το καλοκαίρι του 2018 στον κεντρικό χώρο του ιερού με στόχο την αποκάλυψη του αρχαίου ναού και του βωμού.

Ενσφράγγιστες κεραμίδες που φέρουν το όνομα «Αρτέμιδος» και τρεις βάσεις ελληνιστικών χρόνων με αναθηματικές επιγραφές προς την θεά Αρτέμιδα, τον αδελφό της Απόλλωνα και τη μητέρα τους Λητώ επέτρεψαν την ταύτιση των κτιρίων που ανασκάφηκαν με ένα από τα πιο σημαντικά ιερά της αρχαίας Εύβοιας. Τα έως τώρα ανεσκαμμένα κτίρια είναι δύο στοές οι οποίες ορίζουν το τέμενος από ανατολικά και βόρεια, καθώς και μία ιερά πηγή.

Πηγή: www.enikos.gr